28.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL Ankara - Tüketicilere yönelik duyurusunda, sosyal medyadaki dolandırıcıların, kişisel bilgi veya para istemeden önce haftalarca sohbet edebileceğine dikkati çeken bakanlık, bazı örnekleri de sıraladı. Buna göre, iş veya çok gelir getiren yatırım vaadinin altından para, kişisel veya banka hesap bilgilerini ele geçirmek için yapılan hileler çıkıyor. Romantik dolandırıcılıklarda ise çevrimiçi ilişki ile güven kazanıldıktan sonra para veya özel bilgiler isteniyor.
Bakanlık, internette görülen piyasa fiyatının çok altındaki cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar için ise "Bu ürünler asla teslim edilmez" uyarısında bulundu.
'MARKA TUZAĞI'
Gerçek marka gibi görünen dolandırıcılar, influencer'ların peşine düşüyor ve sahte sponsorluklarla, takipçileri artan sosyal medya kullanıcılarından banka bilgilerini istiyor. Kimlik avı dolandırıcıları ise gönderdikleri e-postalarla sahte bir giriş bağlantısının tıklanmasını sağlıyor ve böylecei özel bilgileri çalıyor.
BAZI ÖNERİLER
Bakanlığın, dolandırıcılığa uğramamak için bazı önerileri ise şöyle: “Şüpheli sitelere veya hesaplara dikkatli davranın. Dolandırıcılık, dostça bir istekle başlayabilir. Tanıdığınız birinden garip bir mesaj alırsanız, bu kişiyle doğrudan iletişime geçin. Sosyal medyada sizi takip eden yabancılara ve sizden bir şeyler vermenizi veya paylaşmanızı isteyen mesajlara karşı tetikte olun. Cevap vermeyin. Yanıt vermeden önce her zaman iletişimde olduğunuz kişi veya şirketin hesabını ve kimliğini doğrulayın. Bilgisayarınızı ve cihazlarınızı koruyun.”