Gündem Rota virüsü aşı takvimine alınsın

Rota virüsü aşı takvimine alınsın

26.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Türkiye’de özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishal dolayısıyla ölümlere, 500 bine yakınının da hastanede tedavi görmesine neden olan ‘rota’ virüsüyle ilgili uyarıda bulundu.

Rota virüsü aşı takvimine alınsın

Hijyen koşullarına uymanın ishalle mücadelede etkili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kurugöl, ishalin daha uzun süreli ve ileriki yaşlarda da beslenme bozulukluğu yaşatan türüne neden olan rota virisüyle mücadelenin en etkin yolunun aşı olduğunu söyledi.
‘Hijyen yetersiz’
Hijyen kurallarına uyulması durumunda diğer ishal türleriyle önemli ölçüde mücadele edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Kurugöl, “Ancak bu virüs vatandaşlarımız arasında pek bilinen bir rahatsızlık değil. Oysa 0-5 yaş arasındaki çocuklarda en fazla görülen rahatsızlık türü ishal ve bu ishale en fazla neden olan etken ise işte bu virüs. Maalesef bu virüsle mücadelede sadece hijyen kurallarına uyma, temiz yiyecekler yemek de yeterli değil” dedi. Rota virüsü aşısının Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki şemasına girmesi gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Dünya Sağlık Örgütü de destekliyor. Ancak bu aşı, bizde Sağlık Bakanlığı’nın aşı şemasına hala girmedi. Bu aşının o şemaya girmesi durumunda, ülkemizde çocuklar ishalin bu tehlikeli türünden korunabilecek” dedi.