Gündem Rum lider müzakere masasını terk etti

Rum lider müzakere masasını terk etti

25.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ada’da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında devam eden görüşmelerde ‘anlaşma’ krizi çıktı.

Rum lider müzakere  masasını terk etti

Ada’da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında devam eden görüşmelerde ‘anlaşma’ krizi çıktı. Anastasiadis, 2008 yılından sonra 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat-Rum Yönetimi eski lideri Dimitris Hristofyas, Eroğlu-Hristofyas arasında sağlanan yakınlaşmaları kabul etmediğine yönelik tavrını sürdürdü. Türk tarafı da, ‘varılan yakınlaşmaların yok sayılamayacağı’ üzerinde durdu, gerginlik çıktı. Edinilen bilgilere göre, Eroğlu’nun ‘yakınlaşmalar’ üzerindeki ısrarı karşısında sinirlenen Anastasiadis, BM denetimindeki müzakere masasında kontrolünü kaybederek diplomatik bir skandala imza attı. ‘Her konuyu yeniden görüşmek istediğini’ dile getiren Rum lider, ‘Ya bu kabul edilir ya da ben çeker giderim’ diyerek bağırmaya başladı.

Haberin Devamı


Sakin ol, tehditle olmaz!

Görüşme süresince sürekli ayağa kalkarak konuşan ve ardı ardında sigara içen Anastasiadis’in ‘Ben yeni liderim. Önceki liderlerin anlaşmaları beni bağlamaz’ diye ses tonunu yükseltmeye devam ettiği bildirildi. Bunun üzerine Eroğlu’nun ‘Sakin ol, masada sadece senin dediğin olmaz. Tehditle müzakere yapılmaz’ dediği öğrenildi. Türk tarafının tavrında bir değişiklik görmeyen Nikos Anastasiadis’in, önce gözlüğünü masanın üzerine doğru fırlattığı ardından ise, ‘Gitmem lazım, uyumam lazım’ diyerek masayı terk ettiği belirtildi.

BM devreye girdi

Anastasiadis’in ‘bağırarak masayı terk etmesi’ üzerine Türk tarafı BM’ye, ‘Bu yapılan terbiyesizlik kabul edilemez. Bu davranış diplomatik adaba uymaz’ diye tepki gösterdiği kaydedildi. Rum liderinin tavrı konusunda rahatsızlık duyduğu ifade edilen BM’nin yaşananların basına yansımasını istemediği bildirildi. Tartışmalar üzerine görüşmelerin çökmesinden endişe eden BM, sürecin devam etmesi için devreye girdi. BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Eroğlu ve Anastasiadis’i arayarak görüşmelerin devam etmesini istedi. Türk ve Rum tarafı olumlu cevap verince, BM görüşmelere 2 Eylül’de devam edeceğini açıkladı.

Yazarlar