Gündem Rus gemisine Türk bayrağı

Rus gemisine Türk bayrağı

26.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük ordularından birine sahibiz ama terör örgütü IŞİD’in Kilis’i bombalaması, bir ayda 17 yurttaşımızı öldürmesi, 40’tan fazlasını yaralaması karşısında çaresiziz.

Rus gemisine Türk bayrağı

Rusya Federasyonu’na ait Aleksandr Otrakovskiy adlı savaş gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçerken denizcilik kurallarına uyarak sancağında Türk bayrağı dalgalandırması, uzmanlar tarafından ilişkilerin yumuşaması için yapılan bir jest olarak yorumlandı. Karadeniz’den önceki gün İstanbul Boğazı’na giren Rusya donanmasına bağlı Aleksandr Otrakovskiy adlı savaş gemisinin Türk bayrağı çekmesi, iki ülke arasındaki gerginliğin yumuşamaya başlayacağına bir işaret olarak yorumlandı. Rusya’nın Akdeniz filosunda görev yapacağı düşünülen savaş gemisinin sancağında Türk bayrağı dalgalanmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Jeostratejist Dr. Nejat Tarakçı, gemi komutanının zorunluluğu olmadığı halde bayrağımızı astığını belitti. Askeri stateji uzmanı Dr. Tarakçı, “Savaş gemilerinin, Türk kara sularından geçişlerinde ya da liman ziyaretlerinde ilgili ülkenin milli bayrağını çekme zorunluluğu yoktur. Bu hareket bir hatadan veya ihmalden kaynaklanmıyorsa Türkiye’ye karşı bir jest ya da dostluk işareti olarak değerlendirilebilir. Özellikle bu hareket Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nde yer alan boğazlardan savaş gemilerin geçişi bağlamında daha da anlam kazanır” dedi.

Gemi komutanının insiyatifi
Geminin sancağındaki Türk bayrağının gemi komutanının jesti olarak gördüğünü belirten Emekli Deniz kurmay Albay İsmet Hergünşen ise, “Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği Kod’u (ISPS CODE) kurallarına göre Türk savaş gemileri, güvenlik riski olan bölgelerde terör olaylarına karşı silahlı nöbetçi bulunduruyorlar. Gerilen Türk-Rus ilişkilerinde Rus savaş gemilerinin, Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçişi sırasında güvertede silahlı asker bulundurması kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Yaşanan gelişmeye bakacak olursak gemi komutanın bilgisi dahilinde gerçekleşen Türk bayrağının toka edilmesi (direğe çekmesi) ikili ilişkilerde bir yumuşamanın işareti olarak algılanabilir” diye konuştu.