Gündem Rusya’ya S400 alımı mesajı

Rusya’ya S400 alımı mesajı

09.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, savunma sanayi alanında gelinen noktayı, mevcut projeleri ve yeni dönem stratejilerini değerlendirme toplantısı düzenledi.

Rusya’ya S400 alımı mesajı

Demir, füze savunma sisteminin milli olarak geliştirilmesi yönünde karar alındığını belirterek, ilk aşamada acil ihtiyaç kapsamında yurt dışından hazır alım yapılabilmesine de açık kapı bıraktı. Çin ile sözleşme görüşmelerine son verilen Türkiye’nin ilk uzun menzilli füze projesinde Rusya ile sürdürülen müzakerelerde hangi aşamaya gelindiği sorusu üzerine Demir,“Biz ihalenin iptal olduğunu ancak projemizin iptal olmadığını belirttik. Bu süreç içinde bize destek verme durumunda olan, ülke ve firmalardan da destek alabileceğimizi, teknik işbirliği yapabileceğimizi, çeşitli istekli taraflarla görüşebileceğimizi söyledik. Çinliler bu konuda görüşmek istediğinde onlarla görüşüyoruz, Thales görüşmek isterse onlarla görüyoruz, Ruslar görüşmek isterse onlarla... Yani bizim bu anlamda yol haritamız belli” dedi.

‘Milli geliştirme’

Demir, proje kapsamında hazır alıma kesinlikle karşı olup olmadıkları, Rusya’nın S400 füzelerini sunmayı teklif etmesi durumunda Ankara’nın tepkisinin ne olacağı sorusu üzerine, “Optimum tercih ne olur bu çalışmalar içinde görülür. Yani Rusya üzerinden konuşmuyorum, diğer konuştuğumuz kavramlarda da sürekli olarak biz milli geliştirmeye başladık ancak... Geliştirme süreci 5-6-7 yıl gibi bir zamana yayılıyor ise teknik olarak işbirliği yaptığımız kuruluş ile daha hızlı temine yönelik bazı faaliyetler yapılabilir. İhtiyaçla milli gelişmenin optimum buluşma noktasından bahsedebilirim” diye konuştu.