Gündem Rüya gibi butik turlar

Rüya gibi butik turlar

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Seyahatte farklı adresler arayanların tercihi müze, sokak, lezzet, festival, müzik gibi tek bir alanda düzenlenen butik turlar. Sınırlı sayıda katılımcıya açık olan bu turlar, birebir uygulanan programlarıyla gezginlere benzersiz bir deneyim sunuyor.

Rüya gibi butik turlar

Seyahat alışkanlıkları değişiyor. Yurt içi ve yurt dışında kültür, deniz, kış, sağlık turizminin yanı sıra müze, sokak, lezzet, müzik, festival ve şenlik gibi farklı alanlarda düzenlenen butik turlara ilgi son yıllarda artış gösteriyor. Bu kapsamda talep doğrultusunda seyahat acenteleri de zengin içerikli turlar düzenliyor. Hem belli bir amaca yönelik olması hem de kısa süreli ve tam programlı uygulanması bu turların albenisini artırıyor. Sınırlı sayıda katılımcıyla yapılan butik turların ücretleri ise erken hareket edildiğinde diğer turlara göre daha uygun olabiliyor. Turizmde yükselen trend olarak dikkat çeken butik turları derledik… 

Haberin Devamı

Müzede bir gece

Türkiye’de müzeler belli bir saat aralığında gezilebiliyor. O nedenle gündüz gözüyle gezilen müzelerin bir de gece karanlığında, daha sakin bir ortamda ziyaret edilmesi fikri kulağa hoş geliyor. Gece müze ziyaretleri İstanbul’daki müzelerde uygulanıyor. Genellikle yabancı turistler için açılan, mimarisi, ihtişamı ve tarihi önemiyle dünyanın sayılı yapılarından biri olan Ayasofya Müzesi, son yıllarda gece düzenlenen turlarla gezilebiliyor.

Bizans İmparatoru Konstantinos tarafından M.S. 324’te kilise olarak yapılan Ayasofya, 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle camiye çevrildi. 1935’te ise müze olarak kapıları ziyarete açıldı. Olağanüstü yükseklikteki kubbesiyle, içinde sağ üst köşede Allah, sol üst köşede ise Hz. Muhammed ve diğer kenarlarda da dört halifenin isimlerinin yazılı olmasıyla dikkat çeken müzeyi 2019’da 3 milyon 727 bin kişi ziyaret etti. Profesyonel rehberler eşliğinde düzenlenen gece turlarında, farklı şehirlerden gelen katılımcılar, sadece kendilerinin olduğu, sessiz ve ışıklar içinde bir ortamda müzenin tarihiyle ilgili ayrıntıları öğrenebiliyorlar.

Haberin Devamı

Yine gece düzenlenen butik turlar kapsamında Fatih’teki Kariye Müzesi de görülebiliyor. 5. yüzyılda İmparator Justinianus döneminde inşa edilen, onarımlar ve eklemelerle 14. yüzyıldan itibaren günümüze kadar gelen Kariye, Doğu Roma resim sanatının son döneminin en güzel örneklerini sunmanın yanı sıra iyi korunmuş mozaik ve freskleriyle öne çıkıyor. Önemli dini merasimlerde saray kilisesi ve şapeli olarak kullanılan Kariye, sonra da bir süre kilise işlevi görmeye devam etti. 1511’de II. Bayezid’in sadrazamı Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürüldü. 1945’te müze olan, 1948 ve 1958 yıllarında restore edilen Kariye’de gece düzenlenen turla, Hz. İsa ve Meryem Ana’nın hayatını anlatan mozaikler, freskler ve mermer süslemeler yakından görülebiliyor.

Sokaklara yolculuk

Butik turlar kapsamında şehirlere değer katan, tarihi evlerin, dükkânların yer aldığı sokaklara da özel turlar düzenleniyor. Bu turlar ağırlıklı olarak İstanbul’un sokaklarını kapsıyor. Turlar arasında en popüleri şehrin kozmopolit semtlerinden Fener-Balat’a yapılan geziler.

Haberin Devamı

Rum mimarisini yansıtan renkli ve şirin evlerin yer aldığı bu semtin sokakları, fotoğraf tutkunlarının gezi listelerinde de başı çekiyor. Sokak turlarında mağazaları, pasajları, lezzet durakları, sanat merkezleri, müzeleriyle binlerce kişiyi kendisine çeken Beyoğlu’nun sokakları gözde adres.

İstiklal Caddesi’nin yanı sıra Beyoğlu’nda 19. yüzyıl İstanbul’unu yaşatan binaların yer aldığı, Doğu Akdeniz’de yaşayan ve Latin kökenli insanların oluşturduğu Levantenlerin şehre attığı imzaları günümüze taşıyan arka sokaklara düzenlenen yolculuk birçok gezginin ilgisini çekiyor. Bu tura katılan gezginler, her gün önünden geçip gittikleri binalarda yaşayan önemli isimlerin hikâyelerini öğrenme fırsatı yakalıyorlar. İstanbul’da Süleymaniye, Zeyrek ve Vefa’yı içine alan butik turlar da düzenleniyor. Klasik Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden biri olan, Mimar Sinan’ın kalfalık eseri Süleymaniye Cami’nin çevresinin dahil olduğu turda, Osmanlı Mahallesi olarak öne çıkan Vefa ve Zeyrek’in sokaklarına gidilerek tarihi ahşap evler görülebiliyor. Bölgede fotoğraf turları da düzenleniyor.

Haberin Devamı

Konserlere özel program

Sevdikleri sanatçıların konserlerini yerinde izlemek isteyen seyahat tutkunları, müzik ve seyahati bir arada sunan turlara katılım gösteriyorlar. Türkiye’deki seyahat acentelerinin Andre Rieu, Viyana Flarmoni Orkestrası, Andrea Bocelli,  Verona Opera konser turları da bulunuyor.

Rüya gibi butik turlar

Eğlenceli karnavallar

Dünyanın birçok bölgesinde farklı ülkelerin katılımına açık renkli festivaller düzenleniyor. Türkiye’de de ünü sınırları aşan birçok festival var. Görsel bir şölen havasında gerçekleştirilen, katılımcıların eğlenceli vakit geçirdiği bu festivallere katılım yükseldikçe tur sayıları da artıyor. Adana’da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Datça’da Badem Çiçeği Festivali, Alaçatı Ot Festivali, Urla Enginar Festivali, Edirne Kakava (Hıdırellez) Şenlikleri tur düzenlenen etkinlikler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Yurt dışında ise İskeçe Karnavalı, Kazanlık Gül Festivali, Venedik Karnavalı, Hindistan’da Holi Festivali, Brezilya’da Rio Karnavalı’na yönelik turlar bulmak mümkün.

Lezzetin adresleri

Lezzet tutkunlarının tercihi ise gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında zengin mutfak kültürüyle öne çıkan şehirlere düzenlenen lezzet turları oluyor. Türkiye’de lezzet denilince baş köşeyi Gaziantep alıyor.

UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi kategorisinde dahil olan Gaziantep’in ünlü yemekleri arasında beyran çorbası, Alinazik, analı kızlı, şiveydiz, yoğurtlu çağla aşı, içli köfte, patlıcan, soğan, keme kebapları, tatlılardan da baklava, şöbiyet, katmer yer alıyor. Anadolu mutfağının dünyaya açılan kapısı olan Gaziantep’e düzenlenen lezzet turlarıyla tarihi öneme sahip durakların yanı sıra bu yemeklerin yapıldığı ünlü noktalara gidilerek tadım turuna çıkılıyor. Lezzet turları ağına giren diğer şehirler arasında ise Adana, Hatay, Mardin, Kars ve Edirne bulunuyor.

Yurt dışı için de Michelin yıldızlı restoranlarıyla ünlü Kuzey İspanya’da San Sebastian ve Bilbao, üzüm bağlarıyla ünlü İtalya’nın Toskana bölgesi, Fransa’da Alsace’a düzenlenen lezzet turları öne çıkıyor.