Gündem Sahte içkiyi TEKEL bayilerine sattılar

Sahte içkiyi TEKEL bayilerine sattılar

10.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yakalanan 23 kişilik sahte alkol çetesine yönelik iddianame hazırlandı. İddianamede, çetenin imal ettiği sahte içkileri restoranlara, eğlence mekanlarına ve TEKEL bayilerine sattığı belirtildi.

Sahte içkiyi TEKEL bayilerine sattılar

Elif Altın / İSTANBUL - İstanbul’da sahte alkol üreten 23 kişilik çeteye yönelik iddianameye, iki şüphelinin aralarındaki, “İyi bu ara kör olan çok, ne abi, kör olan kör, yavv dur abi gözünü sevim normalden konuşuyorsun” ifadeleri yansıdı.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, bazı şahısların İstanbul ve çevre illerde piyasaya sürülen sahte-kaçak alkollerin imalatını Jandarma bölgesi olan Sarıyer ve Arnavutköy ilçelerinde yerleşimin ve insan hareketinin az olduğu alanlarda yaptıkları ve burada üretilen sahte alkolleri şişlere doldurup, farklı alkol firmalarına ait sahte etiket ve sahte TAPDK bandrolü basımı yaparak şişelerin üzerine yapıştırıp piyasaya sürmeye hazır hale getirdikleri anlatıldı.

Orijinaliyle aynı

İddianamede, üretilen sahte alkol ürünlerine ait şişe üzerinde bulunan kapağın, markaya ait etiketin ve TAPDK bandrollerinin gözle görüldüğünde orijinalinden ayırt edilemediğinin anlaşılması üzerine olayın etraflıca araştırılmasına başlanıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

İddianamede, şüpheli şahısların piyasadaki etil alkolün satışının doğrudan yasak olması ve bu etil alkol aracılığı ile imal edilen rakı, viski, votka, cin vb. alkollerin maliyetlerini yüksek olması sebebi ile kimya ve temizlikte kullanılan acılı etil alkolü damıtma kazanlarında 100 derecede kaynattıkları, damlama sistemiyle acılı etil alkolü acısından ayırdıkları, bu şekilde elde ettikleri etil alkollerin üretimini yaparak İstanbul ili başta olmak üzere Türkiye genelinde bulunan otel, eğlence mekanları, TEKEL bayii ve restoranlara satışını yaparak burada elde edilen karışım halinde hazırlanmış rakı, viski, votka, cin vb. alkoller haline getirerek piyasaya sürdükleri belirtildi.

Çok sayıda suç kaydı var

İddianame, şüphelilere ait depolarda ve Özçelik isimli TEKEL bayiinde yapılan aramada satışa hazır vaziyette 751 adet çeşitli sahte alkolün ele geçirildiği belirtildi.

İddianamede, yapılan arama neticesinde koliler içerisinde 125 adet etiketsiz ve satışa hazır halde 5 bin litre etil alkol ele geçirildiği, Antalya Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğüne analiz incelemesi yaptırıldığı, 5 bin litre etil alkolün mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildiği, ele geçen 5 bin litre etil alkolün toplam bedelinin 250 bin TL olduğu, gümrüklenmiş değerinin ise 427 bin 750 TL olduğunun tespit edildiği belirtildi. Örgüt yöneticisi şüpheli D.P.’dan ele geçirilen 57 bin 500 litre etil alkolün değerinin 2 milyon 895 bin TL, gümrüklenmiş değerinin ise 4 milyon 950 bin 159 TL olduğunun tespit edildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

İddianamede, şüphelilerin yapılan operasyon sonucunda suçüstü yakalandıkları, şüpheli C.S.’nin alkol kaçakçılığından birçok suç kaydının olduğu ve halen alkol kaçakçılığını meslek haline getirerek hali hazırda alkol ticaretine devam ettiği belirtildi.

46 yıla kadar hapis istendi

İddianamede şüpheliler arasındaki telefon tape görüşmelerine de yer verildi. İki şüphelinin aralarında geçen “mal var bir ton mal hazır daaa”, “iyi bu ara kör olan çok, ne abi, kör olan kör, yavv dur abi gözünü sevim normalden konuşuyorsun” ifadelerine yer verildi. İddianamede, şüpheli şahısların internet üzerinden görüşme imkanı sağlayan uygulamalar üzerinden görüşmeler yaptıkları belirtildi. İddianamede 23 şüpheli hakkında çeşitli suçlardan 21 yıldan 46 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi.