Gündem ‘Sait Faik’i Dev-Genç’li abilerden sanıyordum’

‘Sait Faik’i Dev-Genç’li abilerden sanıyordum’

13.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pera Palas Oteli’nin Galata Salonu tıklım tıklım dolu. Edebiyat dünyasından çok sayıda isim yerlerini almış, Sait Faik ödülünün bu yılki sahibine verilmesini bekliyor

‘Sait Faik’i Dev-Genç’li abilerden sanıyordum’

Kapıda tüm heybetiyle bir edebiyat devi beliriyor: Yaşar Kemal... Yapı Kredi Yayınları ve Darüşşafaka Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği Sait Faik Hikâye Armağanı’nın seçici kurulunda Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Nursel Duru, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celal ve Beşir Özmen var. Hızlan kürsüye çıkıyor ve “57. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın, kendine özgü anlatımı ve gündelik yaşamın tarihe tanıklık eden ayrıntılarını işleyen öyküleri nedeniyle Ahmet Büke’nin ‘Kumrunun Gördüğü’ kitabına verilmesi oybirliğiyle uygun görülmüştür” diyor.
Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ise Sait Faik’in Burgazada’daki evini 2012’de müzeye dönüştürmeyi hdeflediklerini belirterek “Yaşar Kemal varken ödülü vermek bana düşmez” diyerek yazarı kürsüye davet ediyor.

Ödülü abileri, ablaları için aldı
Yaşar Kemal’in elinden ödülünü alan Büke ise “Hayatımın en güzel anlarından biri. Yaşar Kemal’in elinden ödül almak büyük onur. 1970’de Manisa’da doğdum ve 70’li yılların ortalarında okuma yazma öğrendim. O zamanlar bizim mahallede Dev-Genç’li abilerim ve ablalarım kitaplar okurlardı. Bir gün bir abim Sait Faik’in hikâyesini okuyordu. Ona Sait Faik’in kim olduğunu sordum, ‘O da bizim bir abimiz’ dedi. Ben Sait Faik’i ortaokula gidene kadar, bizim bir diğer mahalledeki Dev-Genç’li abilerden biri zannettim hep. O yüzden ben bu ödülü o güzel abilerim, ablalarım için alıyorum” dedi.

Haberin Devamı

USTA YAZARDAN ÖĞÜT: Ahmet Büke, ödülünü Yaşar?Kemal’in elinden aldı... Konuşmasını yapmış yerine dönüyordu ki, Yaşar Kemal’in önünden geçerken bir de öğüt aldı usta yazardan: “Edebiyat bir deha işi. Ama ödül aldım diye de şımarma sakın. İnşallah 1000 tane daha ödül alırsın” dedi.