Gündem Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Ünsal tahliye oldu

Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Ünsal tahliye oldu

30.04.2010 - 21:13 | Son Güncellenme:

.

Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Ünsal tahliye oldu

SAKARYA'daki Akyazı çetesine bilgi sızdırdığı gerekçesi ile 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan, Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, suçun niteliği, delil durumu ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edildi. Mahkeme, serbest sanıklardan Orhan Yazıcı, Celal Aykut Okumuş ve Soner Şanlı'nın ise üzerlerine atılı suçun niteliği ve delil durumunu dikkate alarak tutuklanmalarına karar verdi.
İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal'ın da aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanık ile Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı’nın da arasında bulunduğu 15 tutuksuz sanık katıldı. Çeteye bilgi sızdırdığı gerekçesi ile yargılanan Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal savunmasına, “Bu mahkemede bulunmaktan ülkem adına utanıyorum“ diye başladı. 30 yıllık meslek hayatı boyunca 33 takdirname, 183 maaşla takdir ödülleri aldığını belirten Faruk Ünsal, 27 Aralık 2007'de Sakarya il emniyet müdürü olduktan sonra görevde bulunduğu süre içerisinde yaptığı çalışmaları anlattı. Terör, Organize Çeteler ve Asayiş olaylarında ilk yıl yüzde 17, ikinci yıl yüzde 20 azalma gözlendiğini ifade eden Faruk Ünsal, faili meçhullerde azalma olduğunu, bu süre içerisinde 20 yeni birim oluşturulduğunu ve Sakarya MOBESE'nin sıfırdan kurulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SUÇ İŞLEMEDİĞİM İÇİN BURADAYIM
Sakarya'ya istediği il emniyet müdürünün atanmasını gerçekleştiremeyen “Ergenekonvari“ çetenin, görev aldığı günden itibaren başarısız olması için sayısız provokasyon yaptığını ileri süren Faruk Ünsal, “Suç işlemediğim için vicdanen rahatım. Devletin polisiyim, dürüst ve namuslu olarak çalıştığım için buradayım. Adeletin tecellisini istiyorum“ dedi. Hakkındaki iddiaları yalanlayan Faruk Ünsal, bunlara tek tek yanıt verdi. Operasyona konu olan Akyazı ilçesinin provakosyona ve linç girişimine açık bir yer olduğunu belirten Ünsal, şunları söyledi:
“Nisan-Haziran 2009 tarihleri arasında silahlı adam öldürme, silahla yaralama ve çeşitli olaylar meydana geldi. Akyazı Ülkü Ocakları Başkanının öldürülmesi, Doğulu iki vatandaşın öldürülmesi, sanki bir Kürt-Türk çatışması varmış gibi gösterildi. Hatta Roj TV bunu kullanmıştır. Bu olaylar nedeniyle gerginlikler yaşandı. Yenilenen seçimler nedeniyle bölgede gerginlikler yaşandı. Bu gerginlik nedeniyle 9 genel arama ve uygulama yaptık. Aranan birçok kişi yakalandı. Olaylara karışanlar yakalandı. Bu nedenle insanlar daha dikkatli davranmaya başladı.“
Sanıklar arasında bulunan Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı’nın, randevu ile makamına gelerek, Sedat Alan isimli bir şahsın, kendisini öldürmek istediğini söylediğini belirten Faruk Ünsal, “Ancak seçim süreci nedeniyle şikayetçi olmadığını söyledi. Kaçakcılık ve Organize Suçlar (KOM) Şube Müdürlüğü’ne, bu iddiaları araştırmaları için talimat verdim. Bu kişi ile görüşmüşler. Bu kişinin Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı ile ilgili böyle bir niyeti olmadığını, aksine belediye başkanının yakınları tarafından kendisinin tehdit edildiğini söylemiş. Sedat Alan'ın verdiği isimler üzerine mahkeme kararları alınarak operasyon düzenlendi“ dedi.

Haberin Devamı

SİYASİLERİN HABERİ VARDI
Operasyonun, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sakarya milletvekili Recep Yıldırım ve Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı’nın yakınlarına yönelik yapıldığının emniyet tarafından gizlendiği iddialarının gülünç olduğunu belirten Ünsal, “Şüphelilerin siyasi yakınları olduğunu biliyorduk. KOM Şube Müdürü Alparslan Hersanlıoğlu, operasyon sırasında şüphelilerin aralarındaki telefon görüşmelerinin anlamlarını değiştirerek ifadesinde buna yer vermiştir. Bunu kasıtlı olarak yapmıştır. Orjinal kayıtları değiştirdiği için de suç işlemiştir. Operasyon öncesinde ilgili birim müdürlerinden bilgi almam mutad bir uygulamadır. Tarafıma bilgi notları verildi. Hersanlıoğlu’nun, benim bilgi sızdırdığım şeklindeki iddiası tamamen gerçek dışıdır“ diyerek kendini savundu.
Sanık Faruk Ünsal, emniyetten bilgi sızdırıldığı iddialarıyla ilgili olarak da “Çeteye operasyonla ilgili bilgi sızdırsaydım, bu en çok beni zaafa uğratırdı. Yapılan operasyonda şüphelilerin tamamı yakalanmış, 10 kişi savcılıkça serbest bırakılmış, mahkemeye sevk edilen 22 kişiden siyasi yakınları olan 6 kişi tutuklanmıştır. Operasyonu sızdırsam, siyasilerin yakınları tutuklanır mıydı?“ diye sordu. Emniyetten bilgi sızdırıldığını kabul eden Faruk Ünsal, emniyet içindeki köstebeğin bulunması için İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne talimat verdiğini, ancak 1,5 ay süren çalışmada bir neticeye ulaşılamadığını söyledi. Milletvekili Recep Yıldırım'ın, kendisini telefonla arayarak operasyon sonrası bilgi istediğini belirten Faruk Ünsal, “Konuyla ilgili Akyazı Cumhuriyet Savcılığı’ndan bilgi almasının daha doğru olacağını söyledim. Bu durum hakkında Sakarya Valisi’ne de bilgi verdim. Bu konuyla ilgili olarak sayın milletvekili ve Sakarya valisinin tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum“ dedi.

Haberin Devamı

ÇAKMAK’IN VERDİĞİ BİLGİLERE İTİBAR EDİLMEMELİ
Özel kaleminden, sanıklardan Fatih Çakmak’a ait olan bir telefon numarasının arandığının ve 17 saniyelik bir görüşme yapıldığının iddia edildiğini belirten Faruk Ünsal, bu telefon numarasının iddia edilen tarihte bir yerel gazeteye ait olduğunu, Çakmak’a daha sonraki bir tarihte devredildiğini ileri sürdü. Ünsal, “Birçok suçtan kaydı olan Fatih Çakmak’ın verdiği bilgilere itibar edilmemesi gerekir“ diye konuştu. Suçsuz olduğunu belirten Faruk Ünsal, bu olay nedeniyle mağdur olduğunu, sanık olmadığını ileri sürdü.
Çete lideri olduğu öne sürülen sanık Hüseyin Yazıcı da “Böyle bir örgüt kurmadım. Hiçbir suça bulaşmış değilim. Bir senedir cezaevindeyim. Yüz sene daha yatarım ama örgüt kurmuşsun lafı çok ağrıma gitti. Ben örgütü burada gördüm. Hep iyiliği anlattım. Torunlarıma suç işleyin mi diyeceğim? Ben Faruk Ünsal'ı ilk kez burada gördüm. İddianamede adı geçen Ali Yıldırım ve Fatih Çakmak'ın telefonlarını kullandım. Telefonda ne dediysem doğrudur“ dedi. Diğer sanıklar Cemal Yazıcı, Ali Yıldırım, İbrahim Cem Demir, Soner Atalar ve Ahmet Akgün de savunmalarında, haklarında ileri sürülen suçlamaları reddetti.
Tutuksuz sanıklardan Akyazı belediye başkanı Yaşar Yazıcı ise 110 TL'lik mazot ve Faruk Ünsal'ı da ilgilendiren örgüte yardım etmekle suçlandığını söyledi. Belediyeden herhangi bir şahısa akaryakıt vermelerinin mümkün olmadığını belirten Yaşar Yazıcı, 29 Mayıs seçimlerinin iptalinin ardından Akyazı'da ölümle sonuçlanan kanlı olaylar yaşandığını söyledi.
Sakarya’da bazı valilerin katıldığı bir yemek sırasında, Sakarya emniyet müdürü Faruk Ünsal’a, olayların yatıştırılması için Çevik Kuvvet gönderdiği için teşekkür ettiğini belirten Yaşar Yazıcı, “Huzurun tam olarak ne zaman tesis edileceğini bir belediye başkanı olarak kendisinden sordum. 'Merak etme, biz gerekli tedbirleri alıyoruz. Gerekli operasyonları yapacağız. İlçe huzura kavuşacak' diye söyledi. Ama kime nerde ne zaman bir operasyon düzenleneceğini söylemedi. Aramızda böyle bir şey geçmedi. Zaten temsil ettiği kurum ve yapı gereği özel operasyon sorularını sormam mümkün değildir. Hiçbir yerde ben emniyet müdürü, falanca şahıslara operasyon diye söyledi şeklinde konuşmadım. Zaten böyle birşey yoktur. Operasyonlardan sonra beni Yavuz Ekinci isimli bir şahıs aradı. Operasyonda alınanlara avukat tutup tutmama konusunu sordu. Ben de kendisine müvekkiliniz Recep Yıldırım, emniyet müdürümüz ile görüşmüş, Akyazı Cumhuriyet Savcılığı’nın yürütmüş olduğu bir operasyon olduğunu söyledim. Aramızda bir samimiyet olsa ben kendisini direk arar sorardım. Ancak ben arayamadım. Milletvekilimiz Recep Yıldırım, kendisiyle konuşmuş. Bazı akrabalarım da operasyonda alındığı için diğer akrabalarım gelip bana durumu soruyorlardı. Bu konular basına yanlış aksettirildi. Suçlamaları kabul etmiyorum. Dosyada gizlilik kararı olduğu için ben de bir açıklama yapamadım. Beraatimi talep ediyorum“ diye konuştu.
Duruşma sonunda sanıklar ile avukatlarının taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, suçun niteliği, delil durumu, tutuklu kaldığı süre de dikkate alınarak tutuklu sanıklardan eski Sakarya il emniyet müdürü Faruk Ünsal’ın tahliyesine karar verdi. Ayrıca suçlarının niteliği ve delil durumu gözönünde bulundurularak tutuksuz sanıklardan Orhan Yazıcı, Celal Aykut Okumuş ve Soner Şanlı’nın ise tutuklanmalarına karar verildi. Savunması alınmayan sanıkların dinlenmesi ve dosya eksiklerinin tamamlanmasına karar verilen duruşma ertelendi.