Gündem Şampanya sarhoş ediyor kahve ayılmaya yetmiyor

Şampanya sarhoş ediyor kahve ayılmaya yetmiyor

31.12.2010 - 00:04 | Son Güncellenme:

Uzmanlar yılbaşı akşamı Acil Servis’lere alkol zehirlenmesi nedeniyle getirilenlerin çok olduğuna dikkat çekerek alkol alımının abartılmamasını istiyor. İşte alkol alımıyla ilgili yanlış bilinenler, dikkat edilmesi gerekenler

Şampanya sarhoş ediyor kahve ayılmaya yetmiyor

- Kahve daha hızlı ayılmanızı sağlar
Yanlış. Temple Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda kahvenin, sarhoşların algısında değişiklik yapmadığı kanıtlandı. Aksine kahve içmenin alkollü kişinin sarhoş olduğunu anlamasını zorlaştırdığı görüldü.
- Birayla şarabı karıştırmak hasta eder
Yanlış. Bu içecekler arasında kimyasal bir etkileşim olacağına dair herhangi bir veri bulunmuyor. Önemli olan tüketilen alkol miktarıdır. Ancak Brown Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre koyu renkli içkiler ertesi gün hasta hissetme riskini artırıyor.
- Şampanya daha hızlı sarhoş eder
Doğru. Alkol üzerine yapılan bir araştırma şampanyadaki baloncukların etkisi olduğunu gösterdi. Şampanyadaki baloncuklar alkolün bağırsaklardan daha hızlı kana karışmasını sağlıyor.
- Pipetle içilen alkollü içki daha hızlı sarhoş eder
Yanlış. Pipetle içmek diğer içme yöntemlerinden daha hızlı etki etmiyor. Ancak pipetle genellikle meyveli kokteyller içildiği için alkolün tadını fazla almayan kişilerin daha çok içmesi, daha hızlı sarhoş olunmasına neden oluyor.
- Akşamdan kalmalık önlenebilir
Yanlış. ABD’deki Indiana Üniversitesi’nde uzmanlar gece içilen alkolün etkilerini sildiği iddia edilen tüm besin ve yöntemleri denedi. Bu yöntemlerin hiçbirinin hastalık hissini azaltmadığı görüldü. Ancak uzmanlar düzenli içki içenlerin dörtte birinin asla “akşamdan kalma” hissetmediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

YENİ YIL KARARLARI ALIRKEN GERÇEKÇİ OLUN!
Hedefe ulaşamadığınızda kendinizi cezalandırmayın
Her yıl, yılbaşında daha zayıf olmak, spor yapmak, daha çok kitap okumak için karar alıyoruz. Amerikan Huffington Post sitesi bu kararların birkaç gün içinde çöpe gitmesini önlemek için şu tavsiyeleri verdi:
- Gerçekçi olun: Kendinize yalan söylemeyin. Bir anda 20 kilo vermeniz imkânsız. Her gün spor salonuna gitmeye de asla vakit bulamayacaksınız. Yeni yıl kararlarını alırken gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyun.
- Aşamalı düşünün: Sigara içmek, alkol kullanmak, tırnak yemek... Bunlar uzun zamandır bırakmak istediğiniz alışkanlıklar olabilir. Bunlardan bir anda vazgeçmek yerine azaltmayı seçin. Mesela yeni yıl hedefiniz şubat ayında günde 10 sigara içmek ya da 2 hafta boyuncu yılnazca sağ elin tırnaklarını yemek olabilir.
- Kendinizi ödüllendirin: Çoğu insan hata yaptığında kendini cezalandırır. Örneğin hedeflediği kiloya ulaşamadığı için programlarını iptal eder. Siz bunun yerine kendinizi ödüllendirin. Mesela bir hafta sigarayı bırakınca eşinizle şık bir yemeğe gidin ya da kendinize hediye alın.
- Kendinizle ilgili kararlar alın: İnsan yalnızca kendi kontrolündeki şeyleri bir anda başarabilir. Yeni yıl hedefiniz maaşınızın artması ya da evlenmekse bu başkalarının da katkısını gerektirdiği için başarısız olma riskiniz daha fazla. Kontrolünüz altında olan hedefler koyun.

Haberin Devamı

USTASINDAN ‘YILBAŞI HİNDİSİ’ TARİFİ
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi fırında hindi pişirmenin püf noktalarını anlattı. Hindiyi aroma katması için baharat, biberiye ve defne yaprağıyla marine eden Açıköz, üzerine döktüğü özel sosun tarifini verdi. İşte o tarif:
- Temizlenmiş hindinin üzerinde kalan ince tüyleri ocakta yakın. Ardından tuz, biber, baharatlar ve çiçek yağıyla güzelce marine edin.
- Hindiyi bıçakla deldikten sonra içine biberiye, defne yaprağı gibi baharatlar yerleştirin.
- Fırına atılmadan önce yanına konulacak sebzeler hindiye tat katar. 4 kg’lık bir hindi için 2 kuru soğan, 2 havuç, bir baş sarımsak ve 1 kök kerevizi temizleyip soyduktan sonra tepsiye koyun. Üzerine hindiyi yerleştirin. Fırına atın.
- 180 derecelik fırında yaklaşık 1-1.5 saat pişsin. Ancak hindinin boyutuna göre bu süreyi azaltıp çoğaltmanız gerekebilir.
- Piştiğini anlamak için kanadından tutup çekin. Parçalanıyorsa, kemiği kolay ayrılıyorsa pişmiş demektir.
Açıköz, hindinin üzerine dökülecek sosun tarifini vermeyi de ihmal etmedi:
- Kemikleri parçalayıp sebzelerle birlikte özdeşleşene kadar 3-4 saat boyunca, ağır ateşte kaynatın. Suyunu çekerse su ilave edilip tekrar kaynatılacak. Son olarak koyduğumuz su yarı yarıya çektiğinde, bunu süzüp kullanıma hazır hale getirin. Tereyağıyla tatlandırarak serviz edin.
- Bu sos buz torbalarının içine konulup çorba, pilav yapımında hazır bulyonun yerine de kullanılabilir.
AA