Gündem Sandık sonrası ‘psikolojik üstünlük’ yarışı

Sandık sonrası ‘psikolojik üstünlük’ yarışı

16.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni sistem gereği birlikte yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi iktidar ve muhalefet blokları arasında kıyasıya önce sandık, oyların sayımı sürecinde ise “pskilojik üstünlük” yarışına sahne oldu.

Sandık sonrası ‘psikolojik üstünlük’ yarışı

Özellikle Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı kurmayları, gece boyu yaptıkları karşılıklı “açık ara öndeyiz” açıklamaları ile başta sandık görevlileri olmak üzere seçmenlerinin “sandık motivasyonunu” en üst seviyede tutmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ilk oy oranları saat 18.40 sularında kamuoyuna yansımaya başladı. İlk etapta Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 59.47, Kemal Kılıçdaroğlu’nunki ise yüzde 34.79 olarak duyuruldu. Saat 19.00 sularında bu oranlar Erdoğan yüzde 55.03, Kılıçdaroğlu yüzde 39 olarak güncellenirken, ilk açıklama CHP Sözcüsü Faik Öztrak’tan geldi. Öztrak, “AA geleneksel manipülasyonlarını son defa yapıyor” dedi.

Peş peşe açıklama

Öztrak’tan yaklaşık yarım saat sonra bu kez Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş basın mensuplarının karşısına çıktı. İmamoğlu, “İstanbul yerel seçimleri itibarıyla bitkisel hayata giren AA’nın itibarı sıfırın altındadır” derken Yavaş da, Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin her yerinde, İstanbul ve Ankara’da önde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Çelik’ten tepki

Kısa süre sonra AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bu açıklamalara Adana’dan yanıt verdi. Çelik, “Türk demokrasisi adına vahim ve utanç verici açıklama yaptılar. Sandıklar sayılıyor, AA’ya saldırıyorlar ve seçim sonucunu ilan ediyorlar. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesine suikast girişimidir” ifadelerini kullandı.

Akşener: Kazanıyoruz

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından “Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda. Kazanıyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu da 00.35 sularında kameraların karşısına geçerek, “Sevgili halkım oyumuzun yüksek olduğu sandıklarda üst üste itirazlarla sistemi bloke ediyorlar. İtirazlarla olacağı engelleyemezsiniz” dedi.

Erdoğan: Öndeyiz

Erdoğan ise AKP Genel Merkezi önünde toplanan partililere hitaben yaptığı konuşmada “Seçimlerde en yakın rakibimize şimdiden 2 milyon 600 bin civarında fark attık” dedi.

İttifak ortağı 6 liderle kameraların karşısına geçen Kılıçdaroğlu ise, “Bu seçimi ikinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız” vurgulamasını yaptı.