Gündem Savcı ‘Zirve’de dosyayı kapattı

Savcı ‘Zirve’de dosyayı kapattı

24.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aralarında emekli Orgeneral Iğsız, Prof. Dr. Hilmioğlu, Prof. Dr. Beyaz ve CHP’li Aygün’ün de bulunduğu 42 kişi hakkında yürütülen soruşturma delil olmadığı gerekçesiyle sona erdi

Savcı ‘Zirve’de dosyayı kapattı

Zirve Yayınevi cinayeti öncesinde ve sonrasında misyonerlik çalışmaları ile ilgili abartılı söylemlerde bulunmak suretiyle eyleme zemin hazırladıkları ve silahlı terör örgütüne üye olma suçu iddiasıyla haklarında soruşturma yürütülen emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Malatya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun da aralarında bulunduğu 42 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı. Malatya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özel, “Atılı suçu işledikleri hususunda, haklarında kamu davası açılmasını haklı ve gerekçeli kılacak derecede delil ve emare bulunmadığından kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi. Savcı, sonradan “Deniz Uygar” takma adıyla gizli tanık yapılan İlker Çınar’ın çelişkili ifadelerine dikkat çekti.

Çınar’ın ifadeleri
Malatya 3. Ceza Mahkemesi’ndeki Zirve Yayınevi cinayeti davası devam ederken Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muharebe Bürosu’nun 20.10.2010 tarihli yazısı ekinde CMK 250. Madde ile Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na İlker Çınar imzalı 8 sayfalık bir ihbar mektubu ile ekinde internet çıktısı bir takım belgeler gönderildi. Bu belgeler incelendiğinde, içerisinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın daha önceki iddianamelerinde “Ergenekon terör örgütü”nün misyonerlikle ilgili faaliyetleri ile nasıl bir strateji izlediği ve Zirve Yayınevi cinayetinin de bu kapsamda işlendiğini gösteren ayrıntılı iddialara yer verildi. Eski asker olan ve ordudan atılan İlker Çınar bu kapsamda 14 kez ifade verdi. Çınar’ın soruşturma aşamasında verdiği ifadelerinde ileri sürdüğü iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. MİT, TSK, SGK ve diğer resmi kurumlardan gelen birçok yazı ile arşivlerden çıkan belgeler İlker Çınar’ın iddialarını doğrulamadı. Ancak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, Çınar’ın iddialarından yola çıkarak aralarında emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Malatya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, ilahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, gazeteci Hulki Cevizoğlu, CHP Milletvekili Sinan Aygün’ün de bulunduğu 42 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma 4 yıl sürdü
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2011 yılında başlatılan soruşturmada 3 Nisan 2015’te karar verildi. Savcı Mehmet Özel, “şüphelilerin gerek iletişim tespitlerinde ve gerekse diğer delil değerlendirmelerinde; Zirve Yayınevi cinayeti öncesinde ve sonrasında misyonerlik çalışmaları ile ilgili abartılı söylemlerde bulunmak suretiyle eyleme zemin hazırladıkları hususunda atılı suçu işlediklerine dair delil bulunmadığı”, “herhangi bir şekilde terör örgütü üyesi oldukları yönünde görüşmedikleri ve dolayısıyla atılı suçu işledikleri yönünde delil bulunmadığı anlaşıldığından kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi.

O isim de kovuşturulmayacak
İlker Çınar, beyanlarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile arasındaki kuryelerden sorumlu personel olarak Ahmet Erdoğan’ın ismini vermişti. Bu beyanın ardından hakkında dinleme kararı verilen Erdoğan için de “Kovuşturmaya yer yok” denildi. Kararda, “Şüphelinin atılı suçu işlediği hususunda herhangi bir delil bulunmamıştır” tespiti yapıldı.