Gündem Savunmada yerlilik oranı yüzde 75’e çıkarılacak

Savunmada yerlilik oranı yüzde 75’e çıkarılacak

11.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Meclis’e sunulan 11. Kalkınma Planı’nda savunmaya da önemli yer ayırıldı. Plana göre, milli teknolojiler ve yerli imkânlarla savunma sanayiinde dışa bağımlılığı asgariye indirecek projeler hayata geçirilecek.

Savunmada yerlilik oranı yüzde 75’e çıkarılacak

On Birinci Kalkınma Planı’nda savunma sanayii ve havacılık sektörüne önemli görevler bekliyor. Plana göre geçen yıl 6.7 milyar dolar olan savunma cirosunun 2023’te 26.9 milyar dolara; 2 milyar dolarlık ihracatın ise 10.2 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

TBMM’ye sunulan ve 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’nda savunma sanayii ve havacılık sektörüne önemli görevler yüklendi. Plana göre, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını, milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılamak ve savunma ihracatını artırmak üzere savunma sanayii ekosistemini güçlendirmek ve savunma sanayiinde edinilen becerilerin sivil sektöre yayılımını sağlamak temel amaç olacak. Önemli adımların atılacağı plana göre, geçen yıl 6.7 milyar dolar olan savunma cirosunun 2023’te 26.9 milyar dolara; 2 milyar dolarlık ihracatın ise 10.2 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Bir diğer önemli adım ise savunma-havacılıkta istihdamın 44 bin 700 kişiden 79 bin 300 kişiye yükseltilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Milli teknolojiler ve yerli imkânlarla savunma sanayiinde dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirecek projeler hayata geçirilecek. Ürünlerin teknik özelliklerinin giderek geliştirildiği ileri versiyonları oluşturulacak ve farklı harekât ihtiyaçlarına ve görev alanlarına hitap edebilecek ürün ailesine sahip olma yaklaşımı benimsenecek.

Yerlileştirme Yol Haritası belirlenerek uygulanacak ve savunma sanayii yerlilik oranı artırılacak. Sektördeki yerlilik oranı da yüzde 65’ten yüzde 75’e çıkarılacak. Plan döneminde Altay tankı, yerli hava savunma sistemleri, deniz platformları envantere kazandırılacak; envanterdeki İnsansız Hava Aracı (İHA) sayısı artırılacak; İHA motoru prototipinin ve kara araç motorunun teslimi yapılacak.

Savunma sanayii okulları açılacak

Teknolojiye olan ilgi ve yatkınlığı artırmak üzere Savunma Sanayii Akademisi aracılığıyla eğitim verilecek. Vizyoner Genç Projesi kapsamında gençlere staj, iş imkanları, teknoloji yarışmaları gibi sektörel bilgiler sunulacak. Savunma sanayiinin ilişkili olduğu alanlara yönelik mesleki ve teknik okulların ihtiyaç analizleri yapılarak, buralar standartlara uygun hale getirilecek, ihtiyaç duyulan illerde bu okullardan açılacak.

Milli teknoloji hamlesi daha hızlandırılacak

Sektördeki paydaşlar arasındaki iş birliği, koordinasyon ve paylaşımı güçlendirmek üzere her yıl çeşitli etkinlikler (Savunma Sanayii Şûrası, ortak akıl çalıştayları, bölgesel buluşmalar, teknopark buluşmaları, kümelenme buluşmaları ve organize sanayi bölgesi buluşmaları) düzenlenecek. Savunma sanayii teknolojilerinde dönüşümün yönetilmesi sağlanacak ve çoklu kullanım yaygınlaştırılarak milli teknoloji hamlesine hız kazandırılacak.