Gündem Seçmen listesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Seçmen listesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?

29.04.2018 - 18:55 | Son Güncellenme:

Seçmen listesi sorgulama işlemi nerede oy kullanılacağının öğrenilmesi için gerekli bir işlemdir. 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde nerede oy kullanılacağını öğrenmek için seçmen listesi sorgulama işlemi YSK’nın internet sitesi üzerinden ve çağrı merkezinden yapılabiliyor.

Seçmen listesi sorgulama işlemi nasıl yapılır

24 Haziran 2018 tarihinde seçmenler hem cumhurbaşkanlığı seçimi için hem de milletvekili seçimi için sandığa gidecek. Seçim yaklaştıkça nerede ve nasıl oy kullanılacağı sorusu da sorulmaya başlıyor. 2018 seçimleri için hem internet üzerinden kimlik bilgilerini girerek hem de çağrı merkezini arayarak seçmen listesi sorgulamak mümkün. Seçmen listesi sorgulamak oy kullanılacak yeri öğrenmek için de gerekli. Özellikle şehir veya adres değişikliği yapmış seçmenlerin seçmen listesi sorgulama işlemini yaparak nerede oy kullanacaklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Hem yurt içinden hem de yurt dışından seçmenler internet üzerinden ve çağrı merkezi üzerinden seçmen listesi sorgulama işlemini yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

İnternet üzerinden seçmen listesi sorgulama

YSK’nın internet sitesi https://secmen.ysk.gov.tr üzerinden seçmen listesi sorgulamak mümkündür. Sitede, yurt içi ve yurt dışı seçmen sorgulamak için iki farklı link mevcuttur. YSK’nın internet sitesinde sizin için uygun olan linki seçtikten sonra istenilen bilgileri girmeniz gerekiyor. Yurt içi seçmen listesi sorgulama işlemi T.C. nüfus cüzdanındaki bilgilerle veya T.C. kimlik kartı ile yapılabiliyor. Seçmen sorgusunun hangi yolla yapılacağının belirtilmesi gerekiyor. Seçmen sorgulama işlemine nüfus cüzdanı ile devam etmek isteyenlerin nüfusa kayıtlı oldukları ili, T.C. kimlik numaralarını ve nüfusa kayıtlı oldukları sıra numarısını belirtmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Seçmen listesi sorgulama işlemi bittikten sonra e-posta veya telefon bilgileri girilerek gelişmelerden haberdar edilmeyi talep etmek mümkündür.

Çağrı merkezi üzerinden seçmen listesi sorgulama

Seçmen listesi sorgulama işlemini +90 444 99 75 nolu çağrı merkezi üzerinden yapmak da mümkündür. Ancak çağrı merkezi 09:00-18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Dikkat edilecek hususlar

Seçmen niteliğine sahip ve yurt içinde ikamet eden ama yurt içi seçmen kütüğünde kaydı bulunmayanların, kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenlerin veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyenlerin ilçe nüfus müdürlüklerine bizzat müracaat etmeleri gerektiği belirtilmektedir.

Engelli seçmenler ne yapmalı?

Seçmen kütüğünde engellilik kaydı bulunmayan görme engelli ve ortopedik engelli seçmelerin YSK seçmen listesi sorgulama sistemine girdikten sonra sistemde erişim linki verilen engelli beyan formunu doldurmaları gerekiyor. Daha sonra bu form muhtarlığa veya Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’ne iletilmeli. Formlar bizzat veya bir yakın tarafından ulaştırılabilir.