Gündem Şehitlerin evinde acı ve yas var

Şehitlerin evinde acı ve yas var

05.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bitlis’teki helikopter kazasında şehit düşen askerlerin aileleri acı haberle yıkıldı. Gözyaşlarına boğulan şehit ailelerini yetkililer teskin etmeye çalıştı.

Şehitlerin evinde acı ve yas var

 

Bitlis’te 11 askerin şehit olduğu, 2 askerin de yaralandığı helikopter kazası tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Acı haberin ulaştırıldığı şehit aileleri gözyaşlarına boğuldu. Kazada şehit olan Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş’in (36) Trabzon’un Of ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli ve 1 erkek çocuk babası olan Kureş’in acı haberi memleketi Trabzon’u hüzne boğdu. Şehit Kureş’in naaşının ailesinin yaşadığı Ankara’da toprağa verileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Şehit askerlerden Yüzbaşı Salih Sarıoğlu’nun (34) Samsun’un Bafra ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli olan Sarıoğlu’nun cenazesinin Ankara’da toprağa verileceği belirtildi.

Gözyaşlarına boğuldular

Şehit Astsubay Kıdemli Çavuş Nazmi Yılmaz’ın (28) Kahramanmaraş’taki ailesine acı haber ulaştırıldı. Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar ve Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ile askeri yetkililer, Kuşkayası Mahallesi’nde ikamet eden babası Tayfur ile annesi Elif Yılmaz’a acı haberi verdi. Gözyaşlarına boğulan şehidin yakınlarını, askeri yetkililer ile mahalle sakinleri teskin etmeye çalıştı. Şehit Yılmaz’ın babaevinin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asıldı. 1’i polis 3 kardeşi bulunan ve 2 yıl önce evlenen şehit Yılmaz’ın 1 yaşında Tayfur adında oğlu olduğu öğrenildi. TSK’ya 2014’te giren Yılmaz, Afşin’de düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Demir’in (49) acı haberi de Kahramanmaraş’taki ailesine verildi. Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya ve askeri yetkililer, Demir’in şehadet haberini, Hartlap Mahallesi’nde ikamet eden babası Yaşar ile annesi Hatice Demir’e ulaştırdı. Şehidin yakınlarını, askeri yetkililer ile mahalle sakinleri teskin etmeye çalıştı. Şehidin baba evine ve sokağa Türk bayrakları asıldı. Şehit Demir’in evli ve 3 çocuk babası olduğu öğrenildi.

3 çocuk babasıydı

Şehit Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Ömer Umulu’nun Kırıkkale’deki ailesine acı haber verildi. Vali Yardımcısı Ender Faruk Uzunoğlu ve beraberindekiler, 40 yaşındaki şehit Umulu’nun şehadet haberini, Çalılıöz Mahallesi’nde oturan baba Muharrem ve anne Hafize Umulu’ya ulaştırdı. Kırıkkale Belediyesi ekiplerince şehidin evine ve evinin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asıldı. Şehit Umulu’nun evli ve 3 çocuk babası olduğu öğrenildi. Kırıkkale Valiliği de yaptığı açıklamada, şehit Umulu’ya Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Şehit Piyade Uzman Çavuş Hakan Gül’ün (45) acı haberi de memleketi Amasya’ya ulaştı. Evli olan Gül’ün acı haberi, merkeze bağlı Doğantepe köyündeki ailesine yetkililerce verildi. Şehidin cenazesinin Amasya’da toprağa verileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Oğlu henüz 5 aylıktı

Şehit Helikopter Teknisyen Astsubay Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek’in acı haberi de Afyonkarahisar’daki ailesine ulaştırıldı. Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Aile Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Yasin Evcin, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Emre Öztürk, 29 yaşındaki Karadirek’in şehadet haberini, Osmangazi Mahallesi’nde oturan baba İbrahim ve anne Şerife Karadirek’e verdi. Şehidin evine ve evinin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asıldı. Şehit Karadirek’in evli ve 5 aylık oğlu olduğu bir hafta önce de ailesini ziyaret ettiği öğrenildi. l DHA, AA

Şehit albay iki çocuk babasıydı

Şehit Jandarma İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer’in (49) acı haberi Ankara Yenimahalle’deki babaevine ulaştı. Sağlık ekipleri eşliğinde eve gelen askeri yetkililerden acı haberi alan ailesi gözyaşlarına boğuldu. Şehidin evinin bulunduğu bina ile baba evi komşuları tarafından Türk bayraklarıyla donatıldı. Şehit Kurmay Albay Şentürk Aydınyer’in, 20 ve 16 yaşlarında iki kızının olduğu öğrenildi. Kars nüfusuna kayıtlı olan ve 20 senedir Ankara’da yaşadığı belirtilen şehit Aydınyer’in cenazesinin bugün Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

MSB ŞEHİTLERİN İSİMLERİNİ AÇIKLADI

Milli Savunma Bakanlığı, kazada şehit olan askerlerin isimlerini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada kazada Korgeneral Osman Erbaş, Astsubay Nazmi Yılmaz, Albay Şentürk Aydınyer, Yüzbaşı Salih Sarıoğlu, Astsubay Mehmet Demir, Astsubay Ömer Umulu, Yüzbaşı Tayfun Kureş, Yüzbaşı Gökhan Uysal, Astsubay Şükrü Karadirek, Uzman Çavuş Tolga Demirci ile Uzman Çavuş Hakan Gül’ün şehit olduğu belirtildi. Kazada yaralanan Binbaşı Alptekin Köprülü ile Yüzbaşı Ender Uzunçakmak’ın tedavileri sürüyor.

Haberin Devamı

 

UZMANLAR KAZAYI DEĞERLENDİRDİ

‘PİLOT ELİNDEN GELENİ YAPMIŞ’

 

Uzmanlar, kazaya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, sabotaj veya saldırı ihtimalinin bulunmadığını belirterek, kaza kırımda teknik sebeplere ve zorlu hava-arazi şartlarına dikkat çekti. CNN Türk canlı yayınında konuşan uzmanlar şunları söyledi:

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: Bu helikopter kendi sınıfı içerisinde en gelişmiş helikopterlerden bir tanesi. Birinci faz dediğimiz motor veya far pompası değil benim gördüğüm. Pilotun uçak anormale girdikten sonra hangi görüntü var bunları bilemiyoruz hali hazırda. Bilindiği kadar buraya bir ateş olduğunu düşünmüyorum. Burada birinci husus pilotun elinden geleni yapmış olması. Burada önemli olan bu helikopterin neden düşmüş olduğu, bunu da kaza kırımdan sonra öğreneceğiz. Ben pilotun elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Uçuştan önce mutlaka helikopterin bakımları yapılmış ve öyle göreve çıkmıştır. Cougar son derece emniyetli bir helikopterdir.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer: Pilot bu arızayı anladı ve iniş yapmaya çalışırken normale göre iyi bir iniş yaptığını görüyoruz. Ama insanlar için bu iniş olumsuz. 2 yaralı askerin kurtarılmasının nedeni iniş hızının yere yaklaşırken düşmüş olması. Bu da tabi olayın tamamen teknik bir arıza nedeniyle göstermesinden kaynaklı. Fikir yürütülüyor. Helikopter çok parçalanmamış ve yaralı kurtulanlar olduğu için.

Akar: Kazanın nedeni olumsuz hava şartları

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tatvan’da askeri helikopterin kaza kırıma uğramasına ilişkin, “İlk bilgilere ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir” dedi.

Bakan Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile Elazığ’da 8. Kolordu Komutanlığı’na gelerek askeri helikopterin kaza kırıma uğramasına ilişkin bilgi aldı. Bakan Akar, burada yaptığı açıklamada, Bingöl’den Tatvan’a gitmek üzere saat 13.55’te kalkan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait “Cougar tipi” helikopterin kaza kırıma uğradığını belirtti. Kaza sonucu 11 personelin şehit olduğunu, 2 personelin ise yaralandığını aktaran Akar, “Yaralılarımızın hastanedeki tedavilerine devam edilmektedir. Durumları iyi” diye konuştu. Akar, helikopterin kaza kırıma uğramasına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

‘İnceleme yapılacak’

“İlk bilgilere ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir. Kaza kırım ekibine ivedilikle gerekli talimat verilmiştir. İncelemelere bugün başlanacak. Bu elim olayın kesin nedeni, ayrıntılı inceleme sonucunda belirlenecektir. İlk andan itibaren gerek arama kurtarma çalışmaları gerekse şehit ve yaralılarımızın tahliyesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından kısa sürede tüm imkanlar seferber edilerek her türlü destek sağlanmıştır. Acımız çok büyük, milletçe derin üzüntü içindeyiz. Bizleri derin acıya ve üzüntüye sevk eden bu elim kazada şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, TSK’ya ve asil milletimize başsağlığı, sabır; yaralı personelimize acil şifalar diliyorum.”

 ‘Milletimizin başı sağ olsun’

Bitlis’te kaza kırıma uğrayan helikopterde 11 askerin şehit olmasıyla yüreklere ateş düştü. Türkiye’yi sarsan acı haberin ardından siyasilerden gelen başsağlığı mesajları şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Bingöl’den Tatvan’a gitmekte olan askeri helikopterin Bitlis’te elim bir kazaya uğrayarak düşmesi sonucu 11 vatan evladımız şehit oldu. Kahraman  şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kederli ailelerinin ve aziz milletimizin başı sağolsun.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Şehit olan kahraman askerlerimizin acısı yüreklerimizi yaktı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Bingöl’den Tatvan’a giden ve askerlerimizi taşıyan helikopterin düşmesi sonucu; şehit olan vatan evlatlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan askerlerimize de acil şifalar diliyorum.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Milletimizin ve Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Şehitlerimize rahmet olsun. Yaralılarımıza acil şifa diliyoruz.

‘Kederli ailelerine sabır diliyorum’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan: Bitlis’te askeri helikopterimizin kaza kırıma uğraması sonucu şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum. Yaralı askerlerimizin en kısa zamanda şifa bulmasını temenni ediyorum. Milletimizin başı sağolsun.

‘Yüreğimiz dağlandı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bitlis’ten gelen acı haberle yüreğimiz dağlandı. Askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralanan askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bingöl’den Tatvan’a gitmek için öğleden sonra kalkış yapan Kara Kuvvetleri’ne ait askeri bir helikopter bir müddet sonra kaza kırıma uğramıştır. Milletimizi acıya ve hüzne boğan bu elim hadisede şehit olan kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan kahramanlarımıza şifalar diliyorum. İnanıyorum ki bu zor günleri de birlik ve kardeşlikle aşacağız. Türk milletinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, şehitlerimizin ailelerinin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Bitlis Tatvan’da, helikopterin düşmesi sonucu şehit düşen askerlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Milletimize ve ailelerine başsağlığı diliyorum.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Bingöl’den Tatvan’a giderken elim bir helikopter kazası sonucu şehadete yürüyen kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı Mehmetçiklerimize acil şifa diliyorum. Başımız sağolsun.

Akşener, Bakan Akar’ı aradı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Tatvan’da meydana gelen helikopter kazasına ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı telefonla aradı. İYİ Parti’den yapılan açıklamada, “Elim kaza ile ilgili bilgi alan Meral Akşener, Milli Savunma Bakanlığı şahsında, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve milletimize başsağlığı diledi” denildi.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici: Bitlis’te KKK ait askeri helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Ülkemize ve milletimize büyük geçmiş olsun.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Şehit düşen kahraman evlatlarımızın her birine Allah’tan rahmet diliyor, acılı ailelerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağolsun.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Milletimizin başı sağ olsun! Şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifa diliyorum. Şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Bitlis’te meydana gelen askeri helikopter kazasını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Meclis’ten başsağlığı

TBMM Genel Kurulu’nda grup başkanvekilleri ve milletvekilleri, şehitlere başsağlığı diledi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Başkanlık Divanı olarak şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa temenni etti. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki yerlerinden de söz alarak, üzüntülerini dile getirdi. Özkan, Altay, Bülbül, Çelik ve Tiryaki, şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve millete başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Stoltenberg’den taziye telefonu

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Bitlis’in Tatvan ilçesine meydana gelen helikopter kazası nedeniyle Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak taziye dileklerini iletti. Stoltenberg, NATO’nun Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyale’nin de, Bakan Çavuşoğlu’na helikopter kazasında şehit olan askerler için taziyelerini ilettiği bildirildi.

Ayrıca Türkiye’deki yabancı diplomatik misyonlar, Bitlis’in Tatvan ilçesinde meydana gelen helikopter kazasında şehit olan askerler için taziye mesajı yayımladı. ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, İran, Ukrayna ve İtalya büyükelçiliklerinden yapılan açıklamalarda Türkiye ile dayanışma mesajı verildi.