Gündem Şeker mitingine 5 bin kişi katıldı! Özelleştirme protestosu

Şeker mitingine 5 bin kişi katıldı! Özelleştirme protestosu

26.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk şeker fabrikası Alpullu’nun da aralarında bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararı, Kırklareli Lüleburgaz’da protesto edildi. Mitingde ‘Şeker fabrikaları vatandır, vatan satılamaz’ pankartları açıldı

Şeker mitingine 5 bin kişi katıldı Özelleştirme protestosu

Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde Atatürk’ün talimatıyla 1926’da kurulan Alpullu Şeker Fabrikası için özelleştirme kararı alınması, CHP’nin bölge milletvekilleri ve belediye başkanlarının katıldığı gösteriyle protesto edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şeker fabrikalarının, özelleştirilmesi halinde 2019’da gelecek CHP iktidarında gerçek sahiplerine geri verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Alpullu ile birlikte toplan 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi Trakya Şeker Platformu’nca Lüleburgaz’da protesto edildi. Programa CHP Genel Başkan Yardımcı Veli Ağbaba, CHP’li milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker, Candan Yüceer ile Turabi Kayan, bölge belediye başkanları ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Hükümet Konağı önünde toplanan kalabalık, ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’ sloganları atarak, Kongre Meydanı’na kadar yaklaşık 1 kilometre yürüdü.

Meydandaki programda konuşan CHP’li Ağbaba, AK Parti ile MHP’nin ‘cumhur ittifakı’nı eleştirerek, şunları söyledi:

“Onların kurmuş olduğu ittifak, 2019’a giderken, ‘korku ittifakı’, ‘koltuk ittifakı’, ‘çıkar ittifakı’. Burada da bir ittifak oluştu. Bütün Türkiye burada bir ittifak oluşturdu. Bu ittifakta İYİ Parti var, SP, ÖDP, CHP, MHP’ye oy verenler ve AK Parti’ye oy verenler var. Bu ittifakın ismi, ‘vatan, şeker, ekmek ittifakı’. Bu ittifakın içerisinde bulunmaktan onur duyuyoruz. Türkiye için demokrasi için herkesle kol kola, omuz omuza olmaktan birlikte olmaktan mutluluk duyacağız. Çıkarımız, koltuğumuz için değil; Türkiye’yi kuranların mirası için. Bu fabrikaları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit kurmuş; Allah rahmet eylesin. Söylemek istediğim şey şu. Türkiye’de 90 yıldan beri görev yapan sağcı, solcusu, muhafazakarı, sosyal demokratı herkes şeker fabrikası kurmuş. O nedenle diyoruz ki şeker bizim için ortak mesele, ortak sorundur.”

Haberin Devamı

‘İade edeceğiz’

2019 seçimlerinde iktidara geleceklerini ve nişasta bazlı şekeri Türkiye’de yasaklayacaklarını kaydeden Ağbaba, “Şeker fabrikaları özelleştirilse bile biliyorsunuz 2019 yılında laik demokratik cumhuriyeti savunanlar yönetecek. Bundan hiç kuşku duymuyoruz. Eğer özelleşse bile 2019’da onları alıp gerçek sahiplerine teslim etmek namus ve şeref borcumuz” dedi.

Eylem boyunca sadece Türk bayrakları ve Şeker-İş sendikasının flamaları açılırken, protestoya katılanlar, ellerinde ‘Şeker fabrikaları vatandır, vatan satılamaz’, ‘Direnirken çok güzelsin Trakya’, ‘Çekin elinizi şekerden iç istemiyiz fenalık çıksın te o kaa’, ‘Sat sat nereye kadar artık yetti buraya kadar’ yazılı pankart ile dövizler taşıdı.

Haberin Devamı

Şeker mitingine 5 bin kişi katıldı Özelleştirme protestosu

‘Biz de tosuncuk ihraç ediyoruz’

Kurduğu Çiftlik Bank ile binlerce kişiyi dolandırdığı iddiasıyla aranan CEO Mehmet Aydın’ın yurt dışına kaçtığını dile getiren CHP’li Ağbaba, şöyle konuştu:

“Dünyada kendine yeten 7 ülkeden biriyiz. Yerliliği ve milliliği ağzından düşürmeyenlere bir bakın. Pamuğu ve bezelyeyi Amerika Birleşik Devletleri’nden, pirinci Vietnam’dan, mısırı Ukrayna’dan, baklayı İtalya’dan, sarımsağı Çin’den, nohudu Meksika’dan, arpayı Fransa’dan, buğdayı Lüksemburg ile Rusya’dan, arı çiçeğini Japonya’dan, samanı Bulgaristan’dan ithal eden bir anlayış ile karşı karşıyayız. Allah aşkına bunlardan milli olur mu? Eti unuttuk, onu da Sırbistan’dan alıyoruz; ama hakkını yemeyelim. Et ithal ediyoruz, ‘tosuncuk’ ihraç ediyoruz. Şu memleketin geldiği hale bak. Gerçekten ‘tosuncuk’ ihraç ediyoruz.”