Gündem ‘Sensörü SGK karşılasın’

‘Sensörü SGK karşılasın’

10.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de doğuştan ya da küçük yaşlarda diyabet olan, ömürleri boyunca insülin kullanmaları gereken çocuklar için aileleri, ‘Şekerli Çocuklar Derneği’ kurmak için birleşti.

‘Sensörü SGK karşılasın’

Bugüne kadar 430 kişiye ulaşan ailelerin öncelikli çabası ise ömürleri boyunca kullanacakları insülin için gerekli ölçümü otomatikman yapan pomba ile sensör için oldu. SGK’nın pompanın belli bir miktarını karşıladığı, ancak insülin değerini otomatikman belli aralıklarla ölçen sensörü ise karşılamadığı öğrenildi. Aylık 500 TL masrafı bulunan sensörün karşılanmasını isteyen aileler adına grubun sözcülerinden Sibel Kılıç “Çocuklarımız için iyi bir pompa 15 bin TL. Aileler alet bir kez alındığı için bu parayı bir şekilde karşılıyorlar. Ama pompanın işlevini yapması için sensöre gerek duyuluyor. Bu sensörün aylık masrafı 500 TL. Ailelerimiz bunu ekonomik durumlarından dolayı karşılayamıyorlar. Bu nedenle de acı veren eski sistemleri kullanmak zorunda kalıyorlar. Bizim isteğimiz SGK’nın bunu da karşılaması. Çocuklarımızın gelecekteki sağlıkları için bu isteğimiz. Biz gece bile belli aralıklarla uyanıp ölçüm yapıyoruz. Sesimize çocuklarımız için cevap bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Diyabetin etkisi azaltılıyor

Bir kutu içiresinde bulunan 6 sensörün her biri 6 gün boyunca kolda takılı kalıyor. Kol üzerine takılan sensör, deri altına alınan bölümünde belli zaman aralıklarında ölçük yapıyor. Hastaların kan değerlerinde azalma ya da aşırı artış olması durumunda ise, sinyal verip insülün kullanılıp değeri normale dönmesini sağlıyor. İnsülün seviyesini belli bir düzeyde tutan sensör sayesinde ise diyabetin özellikle organlar üzerindeki hasar veren etkisini azalttılıyor. l