Gündem Sergi geleneğini devam ettiriyorum

Sergi geleneğini devam ettiriyorum

16.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Nişantaşı’ndaki Portakal Sanat ve Kültür Evi 17-28 Aralık tarihleri arasında ‘Osmanlı’dan Başyapıtlar’ adlı sergiye ev sahipliği yapacak. Sergide birbirinden farklı koleksiyonlardan derlenen tarihi eserler yer alacak

Sergi geleneğini devam ettiriyorum

İstanbul Nişantaşı’ndaki Portakal Sanat ve Kültür Evi yeni bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 17-28 Aralık tarihleri arasındaki sergi ‘Osmanlı’dan Başyapıtlar’ adını taşıyor.
Birbirinden farklı koleksiyonlardan derlenen eserlerin yer aldığı serginin tanıtım yazısında sanat ve antika uzmanı Raffi Portakal şu cümlelere yer veriyor: “Dedemin sattığı birçok eseri babamın da sattığını biliyorum. Hem dedemin hem babamın sattığı eserler var ki onları yeniden satmak bana ve şimdi de kızıma nasip oldu, oluyor. Rahmetli babam derdi ki, ‘Oğlum bil ki bu güzellikler herkese aittir’. Bizim işimiz de onları sevenlerine ulaştırmaktır”

‘Müzayedeler çok anlık’
Raffi Portakal ailesinden miras aldığı bu mesleği şimdi kızıyla birlikte sürdürüyor. Bu serginin kendisi için önemi de bir geleneği devam ettirmek: “Benim en sevdiğim şeylerden biri insanların gelmesi eserler hakkında sorular sorması ve onlara o eserleri anlatabilmek. Müzayedelerde satışlar anlık oluyor. Ancak böylesi sergiler açmanın tadı, insanların bir araya gelmesi eserler önünde vakit geçirmeleri konuşmaları. Eskiden babam ve dedem, o dönemin tabiriyle dükkancı, şimdinin tabiriyle galerici kimlikleriyle, mekanda sanatseverleri ağırlar, onlarla kahve içip sohbet ederlerdi. Son zamanlarda insanlar evlerine eserleri sipariş ediyor ya da sadece müzayededen satın alıyorlar. Ben buna rağmen bu kez müzayede yerine sergi düzenleyerek bu sohbet, toplanma, sergi geleneğini devam ettiriyorum.”

‘Bulunması zor eserler’
Raffi Portakal bu sergide bulunması zor eserlere yer verdiklerini belirtiyor: “Sergide, Abdülmecid Efendi imzalı Beyaz At ve Sedefli Rahle Üzerinde imari kase ve vazolar, Şeker Ahmed Paşa imzalı, ‘Karpuz, Kavun ve Üzümlü Natürmort’, Hüseyin Zekai Paşa imzalı ‘Erenköy ve Çamlıca’, Halil Paşa’nın ‘Kurbağalıdere’ tablosu gibi tablolar yer alıyor. Bunlar bulunması kolay olmayan eserler” diyor.
Sergide bunların yanı sıra, Osmanlı İbrahim Sükuti’nin el yazması Kuran-ı Kerim’i, Sultan II. Abdülhamid’in şehzadelerinin de yazı hocalığını yapan Mehmed Şevki’nin sanatının zirvesinde olduğu bir dönemde yazdığı Hilye-i Şerif’i, Sultan II. Selim tarafından Vezir-i Azam Mehmed Paşa’ya verilen Temlikname yer alıyor.