Gündem SEVGİLİYİ HATIRLADILAR

SEVGİLİYİ HATIRLADILAR

07.05.2008 - 02:42 | Son Güncellenme:

Sıkıyönetim mahkemesi tarafından verilen idam cezaları 6 Mayıs 1972’de infaz edilen öğrenci liderleri Gezmiş, Aslan ve İnan için yurt genelinde anma törenleri yapıldı

SEVGİLİYİ HATIRLADILAR

1968 kuşağının öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 36. yılında yurt genelinde anıldı. Yurtsever Cepheli Öğrenciler İstanbul’da Beyazıt’tan Dolmabahçe’ye kadar yürürken, Gezmiş ve arkadaşları Ankara’da da mezarları başında anıldı. İzmir’de Cumhuriyet ve Gündoğdu alanlarında da gösteriler yapıldı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) önünde toplanan, aralarında üniversiteli ve liseli öğrencilerin bulunduğu Yurtsever Cepheli Öğrenciler, 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı andı. Gezmiş ve arkadaşlarının fotoğraflarını taşıyan grup, 30 Mayıs 1968’de Amerikan 6. filosunun protesto edildiği Dolmabahçe’ye kadar yürüdü.

Yankee go home!
Yaklaşık 1000 kişinin bulunduğu grup, “Yankee go home”, “Denizlerin bayrağı yurtseverlik bayrağı” “Bu memleket bizim, kahrolsun emperyalizm” diye slogan attı. Marşların söylenmesinin ardından, İÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Burcu İpeksaç, yaptığı basın açıklamasında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 36 yıl önce sıkıyönetim mahkemesi tarafından verilen kararla idam edildiklerini anlattı. İpeksaç, “Denizlerin aramızdan ayrılışının 36’ncı yılında ülkemize bakınca ihanetin sürdüğünü görüyoruz. Denizlerin aramızdan ayrılışının yıldönümünde IMF ve Dünya Bankası patentli politikalarla gençliğin geleceği elinden alınmaktadır” dedi. Grup, daha sonra tek sıra halinde Dolmabahçe’ye kadar yürürken, bazı vatandaşlar da destek verdi. Polis, yürüyüş sebebiyle geniş güvenlik önlemi aldı.
Deniz Gezmiş ve arkadaşları Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarlarları başında anıldı. Anma programına önceki yılların aksine çok sayıda liseli öğrencinin katılması dikkat çekerken Hatırla Sevgili isimli dizide rol alan oyuncular da yer aldı. Ankara’daki programda grup toplantısını iptal eden DTP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Emine Ayna, Sırrı Sakık ve Sevahir Bayındır da katıldı. 

Çelenk: Unutulmadılar
Gezmiş’in avukatı Halit Çelenk, Türkiye’nin bağımsızlığı için mücadele eden Gezmiş ve arkadaşlarının unutulmadığını belirterek, “Demek ki insanlar onları çok seviyor” dedi.