Gündem Şevval orucu nasıl tutulur?

Şevval orucu nasıl tutulur?

13.05.2018 - 12:19 | Son Güncellenme:

Şevval orucu nedir? Ne zaman tutulur? Şevval orucunun tutulması farz mıdır? Bu ve bunun gibi sorular Müslümanlar tarafından merak edilmektedir. Ramazan ayının hemen ardından gelen şevval ayı vücudunuzu kademe kademe normal düzene alıştırmanızı sağlayarak ramazan ayının verdiği ruhani havayı da nafile oruçlarınızla sürdürmenize katkıda bulunur.

Şevval orucu nasıl tutulur

Şevval orucu, ramazan ayının ardından gelen şevval ayında tutulan 6 günlük oruçtur. Bu sebeple “altı gün orucu” adıyla da bilinmektedir. Şevval ayının ilk günü bayrama denk gelmektedir ve bilindiği üzere Ramazan Bayramı’nda oruç tutmak haramdır. Bayramdan sonra şevval orucunuzu tutabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şevval orucu nasıl tutulur?

30 günlük şevval ayının dilediğiniz 6 gününde bu orucu tutabilirsiniz. Şevval orucu, 6 gün arka arkaya da tutulabilir; ara verilerek toplam 6 gün olacak şekilde de tutulabilir.

Şevval orucunun fazileti

Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehab olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Kim ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından 6 gün ilave ederse sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” buyurarak şevval orucunun önemini belirtmiş ve Müslümanları bu orucu tutmaları için teşvik etmiştir. Ramazan ayının tamamlayıcısı gibi olan şevval ayında tutulan bu oruç Müslümanlara büyük sevap kazandıracaktır.

Şevval orucu ile ilgili hadis-i şerifler

Şevval ayında tutulan orucun önemi ve sevabı çok büyüktür. Bununla ilgili 3 tane hadis-i şerif bulunmaktadır:

Haberin Devamı

“Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.” (Taberani)

“Ramazan orucuyla şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.” (İbni Mace)

“Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.” (İbni Huzeyme)

Şevval orucu niyetiyle ramazan orucu tutulabilir mi?

Şevval ayında tuttuğunuz nafile oruç, Ramazan ayında tutamadığınız oruçların yerine geçemez. Ramazan ayında tutamadığınız oruçların kazasını ayrı olarak yapmanız gerekir. Din bilginlerinin önerisi öncelikle Ramazan ayında tutamadığınız oruçlarınızı kaza etmeniz, sonrasında Şevval orucunuzu tutmanız yönündedir. Ramazan oruçları farz, şevval orucu ise sünnettir. Öncelikle farzları yerine getirmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.