Gündem Sıcakta kurtarıcı içecekler: Su, soda, ayran

Sıcakta kurtarıcı içecekler: Su, soda, ayran

03.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlara göre günlük 2 litre olan su ihtiyacı sıcakların artmasıyla 3 litreye kadar çıkıyor. Su ile birlikte ayran kararında soda da tavsiye ediliyor. Kahvaltı mutlaka şart, eti ise öğlen tüketmek gerek...

Sıcakta kurtarıcı içecekler: Su, soda, ayran

Havaların ısınmasıyla artan sıvı ihtiyacı gibi genel beslenme kurallarında da değişiklik yapılması gerekiyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslıhan Altuntaş, sıcak havada beslenme önerileri şöyle: “Yetişkinlerin sıvı ihtiyacı minimum 2 litre. Sıcaklığın artması ile birlikte sıvı kaybı da arttığından 2,5-3 litre kadar sıvı alınmalıdır. Kahve ve çaylar sıvı tüketimi sağlarken aynı zamanda diüretik etki yapabileceğinden sıvı kaybını tetikleyebilmektedir. Bu sebeple sıvı ihtiyacını karşılamak için su ile birlikte ayran, günde en fazla iki adet soda taze meyve sularını tüketmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ete dikkat

Sıvı ve mineral kaybı için önlem alınmaması halinde bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Aşırı sıcaklar, besin zehirlenmesine neden olan bazı mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğundan, tüketilen yiyeceklere 2 kat daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle yumurta, tavuk, et, hindi, balık gibi gıdaların saklanma sıcaklıkları çok önemlidir.”

8 öneri: Kahvaltıyı atlama, eti öğlen tüket

1 Güne kahvaltı ile başlanmalı. Yumurta, zeytin, mevsim sebzeleri, süt, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları, tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.

2 Kızartmadan uzak durmalıdır; yemekler ızgara, sote, buharda pişirilerek yenmelidir.

3 Vitamin ve mineral ihtiyacı için 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmelidir.

Haberin Devamı

4 Basit karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, müsli, yulaf ezmesi, bulgur gibi sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir.

5 Et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek gıdalar öğlen tüketilmelidir.

6 Akşam yemeklerinde sebze, salata, çorba tercih edilebilir.

7 Akşam yemekleri geç saatte bırakılmamalıdır. Acıkmayı önlemek için akşam öğünü akşam 18.30 ve 20.30 gibi saatlere bölünebilir.

8 Dondurma yaz için iyi bir tatlıdır ama dozu kaçırılmamalıdır. Hamur tatlıları ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Bunların yerine sütlü tatlılar ve mevsim meyveleri tercih edilebilir.

Sıcakta kurtarıcı içecekler: Su, soda, ayran

Çocuk güneşe çıkmalı mı?

Hava sıcak olduğunda vücut ısımız artar ve terleriz. Bu nedenle de her zamankinden daha fazla sıvı kaybederiz. Bu durum kan basıncında düşmeye ve kalbin daha hızlı atmasına neden olur. Peki ya sıcak havalarda ne yapmalıyız? Bizden daha hassas olan bebek ve çocuklarımızı nasıl korumalıyız? Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz, özellikle çocukları sıcaktan koruyabilme adına dikkat edilecekleri şöyle anlattı:

Sıcakta kurtarıcı içecekler: Su, soda, ayran

“Bebekler ve küçük çocuklarda ter bezleri erişkinlerden sayıca daha az olduğundan sıcaktan kolay etkilenirler. Düzenli su içirilmeli, ince giydirilmeli ve serin tutulmalıdır. Güneşten korumalıyız. 6 aydan küçük bebekler direkt güneş ışığından uzak tutulmalı çünkü derilerinde güneşten koruyucu melanin pigmenti çok az. Daha büyük bebekler de özellikle güneş ışığının çok etkili olduğu aylarda direkt güneş ışığından korunmalıdır. Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini artırır, bu nedenle çocuklara uygun güneş kremi sürülmeli, güneşin direkt ışığından saat 11-14 arası uzak tutulmalı.”

Haberin Devamı