Gündem Sigara içmeyenin mesaisi 30 dakika erken bitecek

Sigara içmeyenin mesaisi 30 dakika erken bitecek

24.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Akdağ, sigara kullanmayan personele pozitif ayrımcılık yapılarak daha fazla izin verileceğini ve çalışanları sigara içmeyen işletmelere vergi indirimi yapılacağını açıkladı.

Sigara içmeyenin mesaisi 30 dakika erken bitecek

2018-2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’yla tütünle mücadeleye yönelik çalışmalarda yeni yol haritası belirlendi. AA Editör Masası’na konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yeni planın detaylarını açıkladı. Planda şunlar yer aldı:

Haberin Devamı

1 hafta fazla tatil

- “Bırak kazan” kampanyaları düzenlenecek. Sigara kullanmayan personele pozitif ayrımcılık yapılacak. Bu kapsamda, mesainin 30 dakika erken bitirilmesi, 7 gün fazladan yıllık izin hakkı tanınması, sigorta primlerinin düşürülmesi, hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması, işe alım süreçlerinde sigara kullanmayan kişilerin tercih edilmesi, çocuk ve aile yardımı tutarlarının artırılması gibi teşvik edici düzenlemeler söz konusu olabilecek.

Çizgi filmlerde

- Eğitim müfredatında yer alan fen bilimleri, sosyal bilimler, matematik ve Türkçe derslerinde tütün ürünleri kullanımının zararları konusunda farkındalığı artırıcı örnekler yer alacak.

Haberin Devamı

- 3-6, 7-12 ve 13-15 yaş gruplarında, mevcut animasyon ve çizgi filmlerde, akranlarına gerektiğinde “hayır” diyebilme davranışının geliştirilmesine yönelik örtülü senaryolar oluşturulacak.

Sigarasız kurum

- Polis, asker, öğretmen ve sağlık çalışanları gibi toplumda rol model olan meslek gruplarında tütün ürününün kullanımının önüne geçilmesi ve bırakmanın teşvik edilmesine yönelik programlar düzenlenecek.

- Eğitim ve sağlık kurumları başta olmak üzere bütün kurumlarda “Sigarasız Kurum” uygulaması teşvik edilecek.

- Dizi, film, tiyatro, senarist ve yönetmenleriyle birlikte yazılı ve görsel basın mensuplarına yönelik eğitim, farkındalık ve sertifika programları oluşturulacak.

- Hedef kitle tarafından kullanılan sosyal ağ siteleri, en çok ziyaret edilen web siteleri (forumlar, bloglar, internet oyunları, online alışveriş siteleri içerisine veya doodle olarak) ve en çok izlenen videoların açılış anına veya içerisine, konu ile ilgili hazırlanan görsellerin ve videoların yer aldığı pop-up şeklinde tamamı izlenmeden geçilemeyen açılır pencereler ve banner yerleştirilecek.

- GSM operatörleri aracılığıyla tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim hakkında kişilere bilgilendirme SMS’leri atılacak.

Düz paket uygulaması

- Sigarada düz paket uygulamasının hayata geçirilmesi planlanıyor. Bunun için tek tip düz paket uygulamasına geçilmesine yönelik mevzuat değişikliği yapılacak. Taslak mevzuat hazırlanmasının ardından uygulamaya 2019’da geçilmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

- Resimli sağlık uyarı kataloğunun periyodik olarak değiştirilmesine yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacak ve Türkiye’ye özgü resimli sağlık uyarısı arşivi oluşturulacak.

- Tütün ürününün satış ve sunumuna saat ve gün sınırlaması getirilecek.

- Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerler ile açık alkollü içki satışı veya sunumu yapılan yerlerde tütün ürünlerinin satışının yapılamaması ile ilgili mevzuat düzenlenecek.

Bağımlılık tedavisi SUT kapsamında

- Aile sağlığı merkezlerinde sigara bırakma hizmetleri sunulacak. Sigara bağımlılığı tedavi hizmetleri, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamına alınacak.

- AVM, havaalanı, kamu binaları gibi yoğun olarak kullanılan yerlerin giriş ve çıkış kapılarının önlerinde tütün ürününün kullanımının önlenmesine yönelik oluşturulmuş dumansız alan tanımı kanunla güçlendirilecek.

Haberin Devamı

- Çocuk parkları ve yürüyüş yolu gibi spor için ayrılmış alanlar ile ibadethanelerin açık alanlarında tütün ürünü kullanımının önlenmesine yönelik yasal düzenleme yapılacak.

- Hastanelerin, restoran, kafe ve diğer işletmelerin, üniversite kampüslerinin, havuz ve plajların açık alanlarında tütün ürünü kullanımını kısıtlamaya yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek.

Satış yaşı 21

- Elektronik sigara gibi Türkiye’de ruhsatlandırılmamış tüm tütün ürünlerinin ve taklit eder tarzdaki ürünlerin ülkeye girişi, satışı ve kullanımının önlenmesi için faaliyetler yürütülecek.

- 18 yaşını doldurmamış bireylere tütün ürünlerinin satış, dağıtım ve sunumunu yasaklayan mevcut yasal düzenlemeye, uyumun denetlenmesi ve uymayanlara caydırıcı nitelikte cezai müeyyideler uygulanacak.

- 18 yaşını doldurmayan bireylere tütün ürünlerinin satış ve dağıtımını yasaklayan mevcut yasal düzenlemenin kapsamı genişletilerek, tütün ürünü satışı 21 yaşına çıkarılacak. l ANKARA AA