Gündem Şikayetçi astsubay 4 JİTEM'ciyi teşhis etti

Şikayetçi astsubay 4 JİTEM'ciyi teşhis etti

19.02.2010 - 15:23 | Son Güncellenme:

Astsubay "Yarbay tarafından hipnoz yapıldı, işkenceye uğradım" diye şikayetçi oldu, kendisine göterilen...

Şikayetçi astsubay 4 JİTEMciyi teşhis etti

Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi'nde görev yapan 3 astsubayın askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınması sürecinde, astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli yarbay Gürol Doğan'ın tahliye talebi reddedildi. Mahkeme, astsubaylardan Ali Balta tarafından, jandarmanın gönderdiği personel dosyasından teşhis edilen ve "JİTEM elemanı" oldukları iddia edilen 4 kişinin ifadesine başvurulmasına karar verdi.

Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan duruşmaya, tutuklu yargılanan Gürol Doğan ile şikayetçi astsubaylardan Ali Balta katıldı.

"Hipnotize etmiş olabilir" Gözaltı ve oda hapsi aldığı süreçte kendini "hipnozcu" olarak tanıtan Doğan'ın zaman zaman kendisiyle görüşüp, yöneltilen suçlamalarla ilgili bilgi istediğini söyleyen Balta, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Hava Kuvvetleri Komutanlığı Savcısı Ahmet Zeki Üçok beni sorguladı. Oda hapsi aldığım yere daha önce tanımadığım ve kendisini 'JİTEM elemanı' olarak tanıtan sivil kişiler de zaman zaman gelip beni sorguladı. Doğan beni sorgularken gözlerine bakmamı söyledi. Beni hipnotize etmiş olabilir. Doğan bana Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın bilgisayar sistemi olan DYS'ye girip girmediğimi, burada tahrifat yapılıp yapılmadığını sordu." 4 kişiyi teşhis etti Balta, Kayseri Jandarma Alay Komutanlığı'nın, mahkemenin isteğiyle fotoğraflarını gönderdiği personel dosyasından, kendilerini "JİTEM elemanı" olarak tanıttığını iddia ettiği 4 kişiyi teşhis etti.

17 sayfa ifade vermiş Sanık avukatlarından Sümer Erol, ortada işkence veya cebir olmadığını, bir kişinin hipnoz edilmesi için önce kendini hipnoz edecek kişiye inanması gerektiğini belirterek, "Hipnoz edildiğini iddia eden bir kişi, el yazısıyla 17 sayfa ifade vermiş. Avukatları bu ifadeye itiraz edip, bir 'işkence var' şerhi koymamış. Ortada bir işkence veya cebir yok. Müvekkilimin tahliye edilmesini istiyorum" dedi.

Avukat Metin Ceylan da, "Hipnoz edilen biri 17 sayfa ifade yazamaz. Üstelik bu yazının karakterinde de hiçbir bozulma olmamış. Sağlık raporlarında 3 astsubayın hiçbir darp ve cebir izine rastlanmamış" diye konuştu.

Mahkeme heyeti sanık Gürol Doğan’ın tutukluluk halinin devam etmesine, kimlikleri belirlenen ve "JİTEM elemanı" oldukları iddia edilen 4 askeri personelin gelecek duruşmada ifade vermesine karar vererek duruşmayı erteledi.

12 Ocak'ta tutuklandı Kayseri'de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, Ankara Askeri Mahkemesi'nce 17 Mart 2009'da yapılan duruşmada "resmi evrak üzerinde tahrifat yapmak" suçundan tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı. 3 astsubay, emekli yarbay Gürol Doğan hakkında kendilerine işkence yaptığı ve hipnozla ifadelerini aldığı iddiasıyla dava açmışlardı. Doğan, 12 Ocak'ta yapılan ilk duruşmada tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.