Gündem Silahın tutukluk yapması katliamı önlemiş

Silahın tutukluk yapması katliamı önlemiş

30.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Santa Maria Kilisesi’ndeki ayine katılan Tuncer Murat Cihan’ı silahla öldüren DEAŞ’lı 2 teröristin de aralarında bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı, 28’i sınır dışı edildi. Polonya plakalı araçla Sarıyer’e gelen teröristlerden birinin silahının tutukluk yapması olası katliamı önledi. Cihan’ın kiliseye saniyeler önce girdiği, teröristlerin ona kapı açtığı da ortaya çıktı.

FERİT ZENGİN / MİLLİYETİstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde geçen pazar günü 11.40’ta meydana gelen 52 yaşındaki Tuncer Murat Cİhan’ın hayatını kaybettiği silahlı saldırıda yeni görüntüler ve ayrıntılar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Saldırı sonrası başlatılan çalışmalarda, çevredeki kamera görüntülerinin takibini yapan İstanbul polisi, kar maskeli oldukları belirlenen 2 saldırganın kilisenin yakınına Polonya plakalı bir araçla gelip ardından saldırı sonrası kendilerini bekleyen aynı araçla kaçtıklarını tespit etti. Aracın kaçış güzergâhını kameralar yardımıyla takip eden ekipler, Polonya’dan bir yıl önce Türkiye’ye getirilip bırakılan ve bir yıldır trafiğe çıkmadığı tespit edilen aracın Başakşehir Güvercintepe’de bulunan Taciklerin yoğun olduğu mahalleye kadar gittiğini belirledi. Bölgedeki ve İstanbul’un diğer yerlerinde tespit edince 30 ayrı adrese baskın yapan polis, aralarında 2 teröristin de bulunduğu 47 şüpheliyi gözaltına aldı. Diğer yandan aracın Türkiye’ye sokan kişinin 2 gün sonra çıkış yaptığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ARAÇ BULUNAMADI

Üzerinde yabancı bir şirketin adresi bulunan aracı arama çalışmalarını sürdüren polis dün sabaha karşı 4 şüpheliyi daha gözaltına aldı. Saldırı sonrası operasyonda gözaltına alınan 51 şüpheliden 3’ünün Türk vatandaşı olduğu, 28’ini saldırıda etki ve yardımları olmadığı, kaçak oldukları gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi’ne sevk edildikleri belirlendi.

CİHAN'A KAPIYI AÇTI

Olayın nasıl gerçekleştiğine yönelik kilise kameralarına göre ve yeni görüntüleri inceleyen polis, 2 saldırganın olay yerine yakın bir yere geldiklerini, araçtan inip kiliseye yürüdüklerini tespit etti. Kilisenin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde terörist Tacikistanlı A.K. ile Rus D.T.’nin ana kapıdan girdikten sonra bir süre kendi aralarında konuştukları görülüyor. Saldırganlardan biri Cihan’a kapıyı açıyor. Cihan’ın içeri girmesiyle 2 terörist de peşinden kiliseye giriyor. Görüntülerde, D.T.’nin önünde bulunan Cihan’n başına ateş ettiği, tabanca tutukluk yapınca kabzayla başına vurup yere düşürdüğü yer alıyor.

TEKRAR TEKRAR BASTI

Tacikistan uyruklu A.K.’nin ise kilise salonuna doğru yönelip sıraların bulunduğu yerde Arapça slogan attıktan sonra duvara doğru bir el ateş ettiği ardından tabancasının tutukluk yaptığı, bunun üzerine Rus saldırganın yanına yönelen teröristin kaçarken tetiğine tekrar tekrar bastığı tabancanın yine ateşleme yapmadığı ortaya çıktı. Bu sırada kapıya yönelen teröristlerden Rus saldırganın kilise cemaati üzerine doğru bir el daha ateş ettiği de kamera görüntüleriyle tespit edildi.

Haberin Devamı

ÖZEL PROGRAMDAN MESAJ

Gözaltındaki 28 şüphelinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’deki sorgu işlemleri sürerken, saldırının faili Rus ve Tacik vatandaşı 2 saldırganın yakalandıkları Güvercintepe’deki evi bir süre önce yine Tacik bir yabancıdan kiralayıp kaçak olarak kaldıkları ve her ikisinin de oturum ve vizelerinin olmadığı öğrenildi. Parmak izleri alınan ve gerçek ve açık kimlikleri tespit edilmeye çalışılan 26 şüpheli şahsın, saldırıdaki etki ve bağlantılarını araştıran polis, ilk tespitlerinde özel bir çevrimiçi mesajlaşma programı üzerinden kendi aralarında haberleşen şahısların bağlantılarını tespit etmeye çalışıyor.

Öte yandan, saldırı sırasında kilisenin güvenliğinden sorumlu birimlerin de olay yerinde olmadığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Silahın tutukluk yapması katliamı önlemiş

Teröristlerin olay yerine geldiği Polonya plakalı otomobilin Türkiye’ye 1 yıl önce sokulduğu, hiç trafiğe çıkmadığı belirlendi.

PARÇALAR BELGRAD'DA

Saldırganların kaçarken silahları parçalayarak Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içinden geçen yolda attıkları bilgisi üzerine ekipler Bahçeköy Valide Sultan Caddesi, Kemerburgaz Yolu üzerinde ve ormanlık alanda arama yaptı. Saldırıda kullanılan silahlara ait olduğu düşünülen silah parçaları bulundu.

KONSOLOS VE AİLESİ ORADAYDI

Olay sonrası kilise içerisinde 2 boş kovan bulan polis, biri duvara bir diğeri oturma sıralarından birine isabet etmiş 2 kurşun izi tespit ederken, saldırı sırasında sıraların altına gizlenerek canlarını kurtaran cemaat içerisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonla arayıp taziye ilettiği Polonya İstanbul Konsolosu Witold Lesniak ile ailesinin de bulunduğu ortaya çıktı. Santa Maria Kilisesi’ne Türk bayrağı asıldı, Tuncer Murat Cihan’ın öldüğü yere de çiçek bırakıldı.

Haberin Devamı

HORASAN KOLU MU?

Kovuşturmayı 150 kişilik bir ekiple yürüten ve gözaltındaki şüphelilerin dijitallerinin incelenmesinin yanı sıra yüzlerce saatlik kamera görüntülerini de didik didik eden polisin yaptığı ilk tespitlerde saldırıyı düzenleyen şahısların ve yardım yatakçılarının, DEAŞ’ın “Horasan kolu” olarak bilinen ve Türki Cumhuriyetler ile Rusya vatandaşlarından oluşan bir yapıya yakın olduklarını tespit etti. Dağılma sürecinde olduğu ve son dönemlerde Suriye’de yaptığı eylemlerle tekrar toparlanma arayışı içinde olduğu bilinen terör örgütü DEAŞ’ın kuruluş aşamasında DEAŞ Suriye ve DEAŞ Irak’la 3 parçasından biri olan ve Türki Cumhuriyetler ile Rusya vatandaşlarından oluşan DEAŞ Horasan yapısının diğer iki yapıya rağmen dağılmadığı ve diri olduğu istihbarat ve güvenlik birimlerince biliniyor.

DEAŞ’A 87 AYDA 46 OPERASYON

İçişleri Bakanı Ali Yerlilaya, DEAŞ’a 1 Haziran 2023’ten buyana 1046 operasyon yaptıklarını 2086 gözaltı, 529 tutuklu, 404 adli kontrol kararı alındığını açıkladı. Terör örgütü DEAŞ’a yapılan operasyonlardan bazıları şöyle:

19 ARALIK 2023: Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), terör örgütü DEAŞ’ın sözde Şam idari ve mali sorumlusu Huzeyfe El Muri’yi, Mersin’de düzenlediği operasyonla yakaladı.

21 ARALIK 2023: Hatay’da, MİT ve polis operasyonda, terör örgütü DEAŞ’ın sözde sahil tabur komutanı “Abu Süleyman El Aşkar” kod adlı Ahmed A.K. yakalandı. 

29 ARALIK: DEAŞ’ın Selman-ı Farisi Taburu hücresi 29 kişi, İstanbul’daki sinagoglar ile kiliselere saldırı hazırlığında yakalandı. 

1 OCAK 2024: Türk güvenlik güçlerine eylem hazırlığında olan DEAŞ sorumlusu Abdullah El Cündi’yi Halep’te yakaladı.

Silahın tutukluk yapması katliamı önlemiş

Saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Cihan, Hacı Bektaşı Veli Cemevi’nde düzenlenen törenin ardından aile mezarlığında toprağa verildi.

"SAF BİR MELEK GİBİYDİ"

Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne silahlı saldırıda hayatını kaybeden 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan, Kağıthane Hacı Bektaşı Veli Cemevi’nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Yüzde 80 zihinsel engelli raporu bulunan, annesi ile Arnavutköy’de yaşayan Cihan’ın cenaze törenine İstanbul piskopos vekili Massimiliano Palinuro, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve sevenleri katıldı. Massimiliano Palinuro yaptığı açıklamada “Kötülük kilisenin içine bile girdi. Daha çok gayretli olmamız lazım, daha çok dua etmemiz lazım. Kardeşimiz saf bir melek gibi cemaatimizi kurtarmaya çalıştı. Onun için hayatını kaybetti” dedi.