Gündem Silvan saldırısında 4 komutana beraat

Silvan saldırısında 4 komutana beraat

07.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

13 askerin şehit düştüğü saldırıda ihmalleri bulunduğu iddiasıyla yargılanan 4 rütbeli asker hakkında verilen gerekçeli kararda, birliğin ‘yorgunluğu’na vurgu yapıldı

Silvan saldırısında 4 komutana beraat

Silvan’da 14 Temmuz 2011 tarihinde 13 askerin şehit edildiği PKK saldırısında görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla tutuksuz yargılanan Silvan 4’üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4’üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1’inci Bölük Komutanı Üsteğmen M.Emin Karagöz ve 2’nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan, Diyarbakır 7’nci Kolordu Askeri Mahkemesi’nce ihmalleri olmadığı gerekçesiyle beraat ettirildi. Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, operasyona giden birliğin intikal sırasında bile yorgunluktan uyukladığını belirterek, komutanların ihmali olmadığına hükmetti.

Haberin Devamı

Davanın sona ermesi ardından açıklanan gerekçeli kararda askeri savcının esas hakkındaki görüşüne yer verildi. Sanıkların görevlerinde ihmal ve gecikme gösterdiğini söyleyen savcı, şehit olan ve yaralanan askerlerin mağduriyetine sebep olan 4 subayın cezalandırılmasını istedi.

Kararda yargılanan subayların ifadesine yer verildi. Sanık Binbaşı Milbay Şahin olaydan önce sık operasyon yapıldığını belirterek, şöyle dedi: “Alay Komutanı, yorgun olan 2’nci bölüğü dinlendirmemiz teklifini reddetti. Personelin yorgunluğu çok belliydi. İçinde uyuklayanlar vardı. Çocuklar horlayacak derecede yorgundu.”

‘Asker uyuyordu’

Yorgun olan bölüğün operasyona gitmemesi için komutanı uyardıklarını ifade eden Üsteğmen M.Emin Karagöz ise, komutanın 1 ve 2’nci bölüğün araziye çıkacağını söylediğini, Üsteğmen Necmettin Erdoğan’ın, bunun üzerine çok yorgun askerlerin uyumadığını belirttiğini anlattı. Üsteğmen Karagöz, şöyle dedi: “3’üncü bölüğün iyi durumda olduğunu ve bölüklerin değişmesini istedik. Alay Komutanı planda bir değişiklik yapmayacağını söyledi. Araziye çıktığımızda 2’nci bölüğün askerleri çok yorgundu. Hızımız iyice düşmüştü. Askerin uyuduğunu gördüm.”

Haberin Devamı

‘Halüsinasyon gördüler’

Üsteğmen Necmettin Erdoğan ise, bölüğün olay tarihinde yorgun olduğunu, ancak alay komutanının toplantıda, “Buraya özel birliklerin girmesi lazım. Çok tehlikeli bir bölge. Daha önce şehit vermiştim. İçimde öyle bir his var” dediğini bildirirken şöyle dedi: “Bir asker önünden 2-3 kişi geçtiğini söyledi. Arkasındaki askere sorduğumda, ’O zaten yol boyunca bir hayli adam geçtiğini söyledi’ dedi. Yorgun olan askerin halüsinasyon gördüğünü anladım. Hava çok sıcaktı. Asker gün boyu çelik başlık takmakta zorlanıyordu. Bölükte herkese yetecek çelik yelek yoktu.”

Askerlerin yorgun olması nedeniyle birliğin hedeflenen bölgeye gidemediği belirtilen kararda, Binbaşı Şahin’in durumu merkeze bildirdiği, bu sırada Alay Komutanı’nın istirahat halinde olduğu kaydedildi.

Helikopterin gelişi

Saat 14.15’te başlayan çatışmaya müdahale etmek için Diyarbakır’dan kalkan taarruz helikopterlerinin, saat 15.45’te ulaştığı belirtilen kararda, şehit ve yaralıları tahliye etmek üzere kalkan helikopterin saat 16.00’da vardığı kaydedildi. Mahkeme pilotlarının yoğun duman ve alev nedeniyle inişte zorlandıklarını ancak, şartları zorlayarak önce yaralıları, sonra şehitleri tahliye ettiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Kararda bilirkişi raporuna da yer verildi. Birliğin sarf ettiği efor nedeniyle çok yorulduğu ve erlerin uyuduğu belirtilen raporda, bu nedenle hedef bölgeye ulaşılamadığı vurgulandı. Raporda verilen görevi yerine getiremeyen tabur komutanının emrin yerine getirilmediğini zamanında üstlerine bildirmediği belirtildi. Birliğin yeri konusunda üst komutanlığa doğru bilgi verilmediği belirtilen raporda, “Etki-tepki-rapor sisteminin işletilmesinde gecikme yaşanmıştır. Seçilen arazi savunma için uygun değildir. Komutanlık bilgi ve tecrübesi kullanılmamıştır” denildi.