Gündem ‘Sınır ötesi’ böbrek kardeşliği

‘Sınır ötesi’ böbrek kardeşliği 

05.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzun süredir böbrek nakli bekleyen üç hastaya çapraz nakille böbrek nakledildi.

‘Sınır ötesi’ böbrek kardeşliği

ÇİĞDEM YILMAZ / İSTANBUL - Nakil bekleyen Hakan Tanker’e, nakil bekleyen Bulgar hasta Svetla Tsvetkova’nın eşi Georgı Cvetkov, nakil bekleyen Ayşe Kırış’a Hakan Tanker’in eşi Sevin Tanker, nakil bekleyen Svetla Tsvetkova’ya ise Ayşe Kırış’ın oğlu Emrah Kırış böbreğini verdi.

Haberin Devamı

Alıcıların 2’si Türk 1’i ise Bulgar vatandaşıydı. Vericiler yine alıcıların birinci derece yakınlarından oluşuyordu. Ancak ne alıcılar ne vericiler daha önce birbirini tanıyordu. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde birbirleriyle tanışan 3 hasta ve yakınları, başarılı geçen operasyonla yeni bir hayata “Merhaba” dedi.

"EN İYİ 5 ÜLKE ARASINDAYIZ"

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nden Prof. Dr. Barış Akin, üçlü çapraz nakil ameliyatıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye, canlıdan böbrek nakli yapılan ilk beş ülke arasında. Hastanemizdeki üçlü çapraz nakilde, böbrek nakli için kan grubu uyumu yakalanamayan iki Bulgar hastamız Türkiye’ye geldi ve buradaki insanlarla eşleşerek nakil olma şansına ulaştı. Bilgisayar programı kullanarak hastaların uygun eşleşmeyle çapraz naklini planlıyoruz.”

Haberin Devamı

"ÇOK ZOR BİR SÜREÇTİ"

Nakil yapılan 57 yaşındaki Hakan Tanker, 1.5 yıldır böbrek hastası olduğunu belirterek, “Diyalize girmek zor bir süreçti. Eşleşmelerin olması çok zor bir durumdu. Bu durumun gerçekleşmesine çok sevindim. Bütün değerlerim düzeldi” dedi.

"BÜYÜK BİR BAŞARI"

Nakil yapılan Ayşe Kırış (53) “20 yıldır diyalize giriyordum. Bugün naklin 3. günü ve 7. gün taburcu olacağım. Kendimi çok iyi hissediyorum. Bütün tahlillerim iyi geldi” diye konuştu.

Nakil yapılan Bulgar hasta Svetla Tsvetkova (48) da “Eşim böbreğini benim sağlığım için hediye etti. Aynı kan grubunda olmadığımız için çapraz nakil olduk. Mutluyum, üç hayat kurtuldu. Bulgaristan’da bu imkan yok” dedi.

"CAN" OLDULAR

Annesi için böbreğini bağışlayan Emrah Kırış (28) operasyondan sonra kendisini çok iyi hisettiğini belirterek, “Çok uzun yıllardır verici olmayı düşünüyordum. Anneme yardım etmek istedim. Zamanı gelmişti. Doğru bir planlama oldu ve gerçekleşti” dedi. Eşi için böbreğini bağışlayan Sevin Tanker de 1.5 senedir nakil için donör beklediklerini anlattı. Eşi için böbreğini bağışlayan 52 yaşındaki Georgı Cvetkov da şunları söyledi: “Kendi isteğimle böbreğimi verip eşimin hayatını kurtarmaya karar verdim. Kendimizi çok iyi hissediyoruz. Herkese teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

‘Sınır ötesi’ böbrek kardeşliği

ALPEREN'İN LÖSEMİYLE MÜCADELESİ

İzmir’de Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2-8 Kasım Lösemi Haftası nedeniyle etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılan çocuklardan biri de down sendromlu Alperen Aydoğan’dı. 9 aydır lösemi tedavisi gören 5 yaşındaki Alperen’in annesi Sabiha Aydoğan, “Enfeksiyon riski nedeniyle maske takmak önemli. Buna dikkat edilmeli” dedi. ●  DHA