Gündem Şipşak geziler

Şipşak geziler

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tatil için fazla zamanınız veya paranız yoksa üzülmeyin, 2-3 günlük kısa geziler de yapabilirsiniz. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere yakın yerleri keşfedebilir hatta vize istemeyen komşu ülkelere gidebilirsiniz. Üstelik erken rezervasyon yapıp seyahatinizi iyi programlarsanız yaşadığınız şehirde, hafta sonu harcayacağınız paraya gezmeniz mümkün

Şipşak geziler

Gezmek istiyorsunuz ama fazla zamanınız veya paranız mı yok? O zaman kısa süreli geziler sizin için en ideali. Hafta sonlarınızı, resmi tatilleri iyi planlayarak 2-3 günde yeni yerler görebilirsiniz. Seyahatlerinize çevrenizdeki illerle başlayabilir, vize istemeyen ülkelere de rotanızı çevirebilirsiniz. Yakın şehirlere karayolu, uzak şehirlere hava yoluyla hızlı ve ekonomik ulaşım sağlayabilirsiniz. İşte kısa süreli kaçamak yapabileceğiniz noktalar:
İstanbullulara bir nefes
İstanbul’dan çok uzaklaşmadan şehir gürültüsünden, trafiğinden kaçmak isteyenler için birçok seçenek var. Doğal güzellikleriyle Polonezköy, Şile ve Ağva ilk seçenekler. Şile’de Ağlayan Kaya, Şile Feneri, Şile Kalesi’ni gezebilir şile bezinden yapılmış ürünlerden satın alabilirsiniz. İki dere arasında kalan balıkçı koyu Ağva’da da ağaçlar arasında kahvaltı yapabilir, tekne turlarına katılabilirsiniz. İstanbullular için bir diğer kaçış noktası Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada. Adalar’da bisiklet ya da fayton turları yapabilir, balık restoranlarında muhteşem manzara eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. Sakarya’ya bağlı Sapanca Gölü de sakin bir hafta sonu arayanların uğrak noktası. Ayrıca Edirne de tarihi eserleri ve meşhur ciğercileriyle İstanbullular için iyi bir seçenek.
Türkiye’nin Venedik’i
Venedik’e gidemiyorsanız bir hafta sonunuzu Eskişehir’e ayırın. Porsuk Çayı’ndaki gondollar sayesinde şehir Türkiye’nin Venedik’i olarak kabul ediliyor. Şehir, köprüleri, heykelleri, Tarihi Odunpazarı Evleri, Sazova Parkı’ndaki Masal Şatosu’yla ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller, Eti Arkeoloji, Lületaş müzeleri, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Seyitgazi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi görülmesi gereken yerler arasında öne çıkıyor. Şehir, coğrafi konumuyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya’dan çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.
Güzel atlar ülkesi
Nevşehir’de peribacalarıyla bir açık hava müzesi olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Kapadokya, her mevsim güzel. Gezginlerin doğa, tarih, sporu bir arada bulabilecekleri bölge, olağanüstü kaya şekilleri, yeraltı şehirleri ve müzeleriyle dikkat çekiyor. Bölgede mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Derin Kuyu Yer altı Şehri, Ihlara Vadisi, Uçhisar, Güvercinlik Vadisi, Ortodoks Manastırı, Yunan köyü olan Çavuşin Köyü, Paşabağ yer alıyor. “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya’da atla gezebilir, balon turu yapabilir, çanak çömlek yapımını deneyebilirsiniz.
Tarihin izinde Bursa
Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, camileri, hanları, türbeleriyle tarihin izini sürenlerin uğrak noktası. Şehrin gezilecek yerleri arasında İznik, Cumalıkızık, eski Rum yerleşim yerlerinden Tirilye ve Misi köylerinin yanı sıra Ulu Cami, Koza Han, Muradiye Külliyesi, Hünkâr Köşkü, Yeşil Türbe, Yıldırım Beyazıt Camisi, Atatürk Müzesi öne çıkıyor. Kış turizminin en gözde merkezi Uludağ’ın da yer aldığı Bursa, yeşilin her tonunu görebileceğiniz bir şehir. Bursa İskender kebabı ve kestane şekeriyle damaklara da hitap ediyor.
Dünya mirası Efes
İzmir’in Selçuk ilçesi, Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli tarih ve kültür beşiği. 2015’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Efes Antik Kenti, yaz, kış yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Hristiyanların hac merkezi kabul edilen Meryem Ana Evi, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Hz. İsa’nın havarilerinden St. Jean adına yapılan kilise ve mezar, Kuran-ı Kerim ve İncil’de adları geçen Yedi Uyuyanlar görülmesi gereken en önemli yerler arasında bulunuyor. Geleneksel mimari yapısı ve şaraplarıyla meşhur Şirince Köyü’nü de bu rotaya ekleyebilirsiniz.
Çanakkale, büyüleyici
Tarihi öneminin yanı sıra eşsiz doğasıyla hayran bırakan Çanakkale’de, Kilitbahir Kalesi, Şehitler Abidesi, Kabatepe, 57. Alay Şehitliği, Conk Bayırı, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Bozcaada ve Gökçeada için ayrı bir hafta sonunu ayırmak gerekiyor. Dünyaca ünlü Truva Antik Kenti’ni de mutlaka gezin.
Hem ucuz hem vizesiz
Kısa süreli yurt dışı gezileri için en ideal ülkelerden biri Bosna Hersek. Çünkü hem vize istemiyor hem de yakın. Türkçe bilen sayısının çok olması nedeniyle gezerken hiç zorlanmayacaksınız. Ayrıca ülke oldukça ucuz. Çarşıları, hanları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Bosna Hersek’te görülmesi gereken başlıca yerler arasında Mostar Köprüsü, Latin Köprüsü, Hünkar Cami, Gazi Hüsrev Bey Medresesi, Saraybosna Katedrali, Ferhadija Cami bulunuyor. Bosna Hersek, mutfağıyla da sizi şaşırtacak.

Yanımızdaki cennet

Uçsuz bucaksız sahilleri, masmavi denizi, kendine özgü beyaz evleri, tarihi değerleri ve renkli gece hayatıyla Yunan Adaları, yanı başımızdaki cennet konumunda. Her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçiyi ağırlayan adalara, son yıllarda Türkiye’den giden turist sayısı da arttı. Mikanos, Santorini, Rodos, Girit, Kos gibi birbirinden güzel adalar, kısa süreli tatilleriniz için ideal. Kendi programınızı yapmanın yanında Yunan Adaları’nı gezmenin en güzel yolu olan cruise turlarını da tercih edebilirsiniz.

Kamp sezonu açıldı

Havaların ısınmasıyla kamp sezonu da açıldı. Tamamen doğanın içinde, teknolojiden ve lüksten uzak bir kamp en ideali. Ancak son yıllarda internetten mutfağa her türlü imkânı sunan kamp merkezleri de tercih ediliyor. Türkiye’de birçok şehre yakın mesafede kamp alanları var. Burdur-Salda Gölü, Muğla-Akyaka, Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi, Balıkesir-Kazdağları, Antalya-Olimpos, Çanakkale-Bozcada ilk akla gelen yerlerden. Ayrıca çadırınız ve kamp malzemeleriniz yoksa kiralama imkânı da bulunuyor.

Rehberli mi, rehbersiz mi?

Yakamoz - Abbas Güçlü


Seyahatler, hayatımıza renk katan en keyifli etkinlikler. Hele bir de üzerinde iyi çalışılmış ve doğru bir rota çizilmişse, değmeyin keyfinize.
Döndüğünüzde, sadece anlatacak çok anınız olmaz, yaşamınızda da derin izler bırakır. Her seyahat, gezilecek, görülecek, öğrenilecek, tadılacak, yaşanacak daha pek çok güzelliğin olduğunu hatırlatır. Seyahatlerde, özellikle de tatil amaçlı seyahatlerde, olmazsa olmazlarınız olmalı.
Örneğin, gittiğiniz yer, her neresi olursa olsun, sadece dinlenme amaçlı olmamalı, midenizin yanı sıra beyninize, gözünüze, gönlünüze, egonuza da hitap etmeli. İşte bu noktada, hangi mevsimde, nereye, nasıl gideceğinizden, ne yiyeceğinize, ne alacağınıza kadar her türlü ayrıntıyı göz önünde bulundurmak zorundasınız. Yoksa daha ilk günden, benim ne işim vardı burada demeye başlarsınız. Bu sadece sizin değil, yanınızdakilerin de tatilini zehir etmeye yeter de artar.
Kültür turları
Tarih ve kültür turlarında, seçeceğiniz seyahat acentesi ve özellikle de tur rehberi çok önemli.
Bu, tıpkı, doğru doktoru bulup, doğru tedavi için hiç zaman kaybetmemek gibi bir şey.
Sizi öyle yerle götürüp, öylesi ayrıntılar anlatıyorlar ki, onlarca film izleyip, onlarca kitap okusanız bile o derinliği yakalamanız mümkün değil.
İşte bu yüzden, tur seçerken ya da tur aldıktan sonra, rehberinizin kim olduğunu mutlaka sorgulamalısınız.
Örneğin gittiğiniz turu, daha önce kaç kez gerçekleştirmiş, başka hangi turları yapıyor, eğitimi, bildiği yabancı diller ama en önemlisi de, önceki turlara katılanların, onun hakkında yazdıkları!..
Turlardaki serbest zaman dilimleri, özgürlük zamanı gibi algılansa da, eğer ne yapacağınızı önceden planlamadıysanız, eziyete dönüşebilir...
Yabancılar, yaz aylarında gidecekleri turları, kıştan ayarladıkları için, üzerinde, en az, üç, beş ay çalışıyor ve didiklemedikleri ayrıntı kalmıyor.
Biz ise son dakikada karar verdiğimiz için ancak bulduğumuzla yetiniyor, kaçırdıklarımızı, bir sonraki turda yaparız diye teselli buluyoruz. Ama bezen o ikinci tur hiçbir zaman gerçekleşmiyor ve yaşanmamışlıklar, içinizde ukde olarak kalabiliyor.
Tur ve seyahat deneyimleri o kadar önemli ki, mayısın ilk pazar günü sizlerle paylaşacağımız yeni Rota gazetemizde, bu ayrıntılara bol bol yer vereceğiz...
Sizlerden de, bu konuda, bak bu kadarını da düşünmemiştik dedirtecek paylaşımlar bekliyoruz...



Budapeşte’nin meşhur kaplıcası
ASLI ÖKE: Karlı bir Budapeşte gününde dışarısı 7 dereceyken açık havada 38 derece suyun keyfini çıkarmak muhteşem. Bu arada heykelin altından sürekli akan su soğuk. 1913’te inşa edilen Szechenyi Kaplıcaları, tıbbi olarak birçok hastalığa iyi geliyormuş ama en çok ruha iyi geldiğini söylemem gerekiyor. Önce, “Yok canım bu havada nasıl girerim” deseniz de kısa bir süre sonra kendinizi tarihi dokuyla çevrili sıcak suya bırakıp keyfini sürüyorsunuz. Unutamayacağım anılardan biri olarak hafızamda yer etti. Budapeşte’ye giderseniz mutlaka deneyin. İhtiyacınız olan bir giriş bileti, mayo, terlik ve havlu.

Setur’dan yeni şube

Setur, İstanbul’da Anadolu Yakası’nın merkezi konumu olan Bağdat Caddesi’nde, Suadiye şubesini açtı. Yurt içinde 43 yetkili satış acentesi, 250’ye yakın sanal acentesi, yurt dışında 90 iş ortağı olan şirket, 52 yıldır turizm alanında faaliyet gösteriyor.
Tüm havayollarına ait uçak bileti satışı, yurt içinde 1.600, yurt dışında 300 binden fazla otele rezervasyon imkânı sunan Setur, araç kiralama, transfer, dünya ülkelerine vize hizmetleri, kongre, toplantı ve etkinlik hizmetleri, yurt dışı eğitim hizmetleri, özel uçak ve helikopter kiralama hizmetleri de veriyor. Haftanın 7 günü olmak üzere hafta içi ve cumartesi günleri 09.00-22.00 arası pazar günü ise 11.00-17.00 saatleri arasında açık olacak Suadiye şubesinde, hafta sonlarına özel etkinlikler de yapmayı planlanıyor.

Bursa, Üsküp benzerliği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan ve daha önce Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te tanıtımı yapılan Üsküp Hatırası isimli eserin Bursa’da tanıtımı yapıldı. Bu kapsamda açılan sergide, iki kentin fiziki olarak birbirine ne kadar benzediği gözler önüne serildi. Etkinlikte konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’daki tarihi mirası ayağa kaldırma çalışmaları devam ederken, göreve geldikleri ilk günden beri Balkanlardaki emanetleri konusuna da büyük hassasiyet gösterdiklerini ve bu hedef doğrultusunda Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi ile 13 yıldır işbirliği halinde çalıştıklarını dile getirdi.

Seyahatlerinizden fotoğraflarınızı, yazılarınızı gönderin yayımlayalım:
facebook.com/milliyetrota
twitter.com/milliyetrota
instagram.com/milliyetrota
rota@milliyet.com.tr