Gündem Sivas olaylarında kamu görevlileri yargılanabilir!

Sivas olaylarında kamu görevlileri yargılanabilir!

15.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Arınç, ”Bu katliam gibi (Madımak Oteli yangını) feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir” dedi

Sivas olaylarında kamu görevlileri yargılanabilir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün MÜSİAD 12. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninin ardından gazetecilerin Sivas davasına ilişkin soruları üzerine özetle şöyle konuştu:
“Gazetelerde eski Sivas milletvekili ve o zaman iktidar ortağı olan Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de görev sahibi olan Ziya Halis’in açıklamaları yayımlandı. Halis olaylar sırasında başta vali olmak üzere dönemin İçişleri Bakanının, Başbakanın, Başbakan Yardımcısının olayda ihmali olduğu kanaatini dile getirdi.
Ne zaman Madımak olayı konuşulsa, ’dönemin Valisi ile Ankara’daki bürokratların olaya kayıtsız kaldıkları, Sivas’ta mevcut askeri olayları yatıştırmak üzere devreye sokmadıkları, olaya basit bir olay gözüyle baktıkları ve göz göre göre insanların otelde mahsur kalarak yakılmasına sebebiyet verdikleri’ yolunda ciddi iddialar var. Madem ki mahkeme ’kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik’ diyor, belki yıllar sonra olacak ama olayın bu boyutunun yeni bir sayfasını açması da mümkün.

Validen bakana kadar
O da şudur; bu katliam gibi feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir. Dönemin valisinden, içişleri bakanından, hükümetten, sorumlu kişilerden ve olay sırasında görüşmeler yapıldığı iddia edilen kişilerden, olaya kayıtsız kalanlardan, bu olayın sonuçlanmasında şu veya bu şekilde katkısı bulunanlardan, kimlerse, o kişiler hakkında soruşturma yapılarak asli fail olmasalar bile olaya dolaylı olarak sebebiyet verdiği iddia edilen kişilerin yargılanması da bence bu yargılamadan daha önemlidir. Savcılarımızın bu iddia üzerine bir soruşturma yapmasında ben şahsen fayda görüyorum. Bu karar sebebiyle yargı siteminde bir arıza olduğu düşünülüyorsa Yargıtay’ın incelemesini müteakip bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmasının
da faydalı olacağına inanıyorum.”

Üzüntümüz arttı
Sivas’ta yaşanan acı olayın üzerinden 20 yıla yakın bir zaman geçti.ğini, yakın siyasi tarihte her zaman üzüntüyle hatırladık. Pek çok insanın canına mal olmuş feci olayın ve olayla ilgili mahkemenin verdiği karar tekrar üzüntülerimizi artırdı. Bu olaylarla ilgili geçmişte yargılamalar yapıldı, mahkum edilenler oldu. Hatta ceza süresini bitirip çıkanlar, daha sonra yakalanıp davaları görülenler oldu. Bir kısmı da yakalanamadı. Böylesi bir olayla ilgili özellikle çok acı bir olay. Bir bina yakılarak insanımızın hayatına son verildi. Onlar bizim canlarımızdı insanımızdı.
Bu olaydan dolayı bütün milletimizin büyük bir üzüntü duyduğunu biliyorum. Gönlümüz isterdi ki olayın tüm failleri yargılanabilsinler, layık oldukları cezalara çarptırılsınlar ve bu olayın bütün sonuçları ortaya çıkarılabilsin. Bu kararla ilgili olarak Yargıtay süreci var. Bu süreç henüz tamamlanmadı. Şüphesiz Türkiye’de süreç tamamlanırsa bir de AİHM süreci var. Belki o zamana kadar Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanı da yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla o imkanın kullanılması mümkün.”