Gündem Sivrisinek artışı ve hastalık!

Sivrisinek artışı ve hastalık!

29.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yetersiz yağış nedeniyle baraj sularının çekilmesiyle ortaya çıkacak  bataklık ve küçük gölcüklerin sivrisinek larvalarının yaşam alanı haline geleceğini belirten Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz şunları söyledi: “Barajlarımızda su çok düşük bir seviyede. Yaza doğru da bu seviyelerde kalacak olursa problem doğar. Çünkü su çekildikten sonra ortaya çıkan düzlükler var. Bunlar az sulu, bol çamurlu bölgeler. Buralar sivrisineklerin üremesi için ideal yerler. Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve sonunda en büyük düşmanlarımızdan sıtmanın görülmesine neden olabilir.” 

Sivrisinek artışı ve hastalık

 

Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmemesi nedeniyle larva ve sivrisinek sayısının artacağını belirten Prof. Dr. Kurnaz şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Popülasyon kâbusu

“Sivrisinekler üremek için sulu ortamlara ya da durgun su kenarlarına yumurtalarını bırakıyorlar.  Bu su kış boyunca buz tutmazsa orada kışı geçirebiliyorlar. Burada korkulacak senaryo İstanbul, İzmit, İzmir gibi illerde sıcaklıklığın sıfırın altına düşmemesi. Sıcaklık düşmezse bu yumurtalar kışı oralarda geçirirler, mart ayından itibaren de üremeye başlarlar. Bunlar üreyerek sezona başlayacak olursa sivrisinek popülasyonunda ciddi bir artışla karşı karşıya kalırız.”

‘Daha önce görmediğimiz türleri göreceğiz’

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen de sivrisineklerin bulaşıcı hastalıkları artırabileceğini belirterek şöyle konuştu: “İklim değişikliğiyle suyun azalması sonucu farklı canlılarla karşılaşacağız. İstanbul’da daha önce görmediğimiz sivrisinek türlerini daha sık görmeye başlayacağız. Kuraklığa bağlı olarak mikro habitatlar ortaya çıkacak. Normalde bir göl ekosistemi kontrol altında tutulabilir. Ama göl ortadan kalkınca küçük küçük parça sular ortaya çıkıyor. O küçük birikintiler, sivrisinekler için üreme alanı oluyor. Bu önlenmezse ortaya çıkan sivrisinek türleri Batı Nil Virüsü ve Zika gibi hastalıkların taşıyıcısı olur. İstanbul için de bulaşıcı hastalık taşıyan böceklerle mücadele planları hazırlamamız gerekecek.”

Haberin Devamı

İstanbul’un barajlarında su seviyesi yüzde 20.93

İstanbul’a içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı yeterli yağış olmaması nedeniyle yüzde 20.93’e düştü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kentin içme suyu kaynaklarının doluluk oranı dün itibarıyla yüzde 20.93 olarak  ölçüldü. 2019’un aynı döneminde barajlardaki su oranı yüzde 34.02 idi. İstanbul’un barajlarında su miktarı Ömerli’de yüzde 18.76, Pabuçdere’de yüzde 5.42, Sazlıdere’de yüzde 5.28, Büyükçekmece’de yüzde 17.42, Alibey’de yüzde 30.58, Terkos’ta yüzde 22.54, Kazandere’de yüzde 6.06, Elmalı’da yüzde 23.54, Darlık’ta yüzde 48.34, Istrancalar’da ise yüzde 24.52 olarak kaydedildi. Kente su sağlayan baraj ve göletler azami 868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahipken, su miktarı 181.77 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. İstanbul’da günde ortalama 2.9 milyon metreküp su tüketiliyor. - AA

Yazarlar