Gündem Siyasilerden ‘Aşı olun’ çağrısı

Siyasilerden ‘Aşı olun’ çağrısı

17.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Siyasiler, toplum sağlığının korunması için vatandaşları Kovid-19’a karşı aşı yaptırmaya çağırdı. Aşıyı zorunlu kılacak olası bir düzenlemenin beraberinde yaptırımları da getireceğine işaret eden siyasiler, toplum sağlığının korunması için öncelikle ikna çalışması ve kamu spotları hazırlanmasını önerdi

Siyasilerden ‘Aşı olun’ çağrısı

Bahar Atakan

Haberin Devamı

TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi milletvekilleri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, sağlık çalışanlarının yüzde 14’ü, 65 yaş ve üzeri vatandaşların da yüzde 23,6’sının aşı yaptırmadığına ilişkin açıklamasını Milliyet’e değerlendirdi. Komisyon Başkanı, AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, 65 yaş üstünde aşılama oranın artırılmasına yönelik şu öneriyi dile getirdi:

‘Bire bir ikna’

“65 yaş ve üzeri, yazılı basını ve gazeteyi çok kullanan bir kesim. Sanıyorum Sağlık Bakanlığımız, bir takım medya kampanyaları, kamu spotları şeklinde çalışmalarını yoğunlaştıracaktır. Bir taraftan kitlesel iletişim araçlarını kullanarak, öbür taraftan bire bir ikna etmek. Sağlık sisteminin bire bir ikna etme konusunda büyük bir avantajı var. Özellikle 65 yaş ve üzeri, aile hekimleriyle çok irtibatı olan insanlar. Aile hekimleri de bu konuda çok aktif olarak ikna hususunda vazife alabilirler.”

Haberin Devamı

Akdağ, aşının yasayla zorunlu hale getirilmesi yönündeki önerilere ilişkin de, “Kanun, anayasa değişikliği... Böyle bir yola gittiğinizde, ‘Vatandaş ben aşılanmıyorum’ dese ne yapacaksınız? Kanun yapsanız bile bunun karşılığında ceza vermek pratiği olan bir iş değil. Dolayısıyla ikna yoluna gitmek lazım” dedi. Akdağ, sağlık personeline de aşı yaptırmaları konusunda şu çağrıyı yaptı:

“Tereddütleri varsa mutlaka uzman arkadaşlarımızla görüşsünler. Aşılama toplumsal açıdan çok gerekli. İster genç ister çocuk olsun Kovid-19 geçiren kişilerin bir kısmında iyileşseler bile ciddi problemler ortaya çıkıyor sonradan da. Ben çocuk hekimiyim. Bugüne kadar aşıdan zarar görmüş kimse görmedim. Kovid-19’un oluşturabileceği riskle, aşının çok çok nadir yan etkilerini kıyaslarsak, bire bin bile diyebilirim. Birinin riski binse, aşınınki bir.”

‘Tereddüt var’

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da Türkiye’de “aşı karşıtlığı” değil “aşı tereddütü” olduğunu belirterek, “Bunun nedeni de iktidarın pandemi sürecini şeffaf şekilde yürütmemesinden kaynaklanıyor” görüşünü dile getirdi. Toplumda güvensizliğin oluşmaması için aşı sürecinde kamuoyunun detaylı ve açık şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bulut, “Vatandaşın kafasında herhangi bir soru işareti oluşmaması için şeffaf olunmalıdır” dedi. Bulut, Anayasa’nın 17. maddesindeki, “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamayacağı; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamayacağı” hatırlatması yaparak, “Türkiye’de yapılan tek zorunlu aşı çiçek aşısı. Türkiye’de yeteri kadar koronavirüs aşısı tedariki olmadığı için şu an için bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. İhtiyaç hasıl olduğunda kanuni bir düzenleme yapılabilir” dedi.

Haberin Devamı

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur da, Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşı aşı olması için ikna etme görevi olduğunu belirterek, “Vatandaşın aşılamaya ilişkin uyumsuzluğu varsa, o zaman bu işi yönetenler bunu anlatamamış demektir. Bu hızla gidilirse aşılama Ağustos 2022’de tamamlanacak. Aşılama hızının 6 katına çıkılmalı ki kısa bir zamanda bu iş bitsin” diye konuştu.  İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu ise, henüz aşı yaptırmayan sağlık personeline seslendi ve “Elinizin altında hayatını kaybeden insanları görüyorsunuz.  Hiç olmazsa onların ruhu şad olsun diye aşınızı yaptırın” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

İftardan sonra...

Aşı, koronavirüse karşı eldeki en güçlü silah. Aşı yaptıran grupların hastaneye yatış oranındaki büyük düşüş de bunu ortaya koyuyor. Bilim insanları da yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19’a karşı mücadelenin bireysel önlemler dışında aşı ile kazanılacağını düşünüyor. Ocaktan bu yana yaklaşık 20 milyon kişinin ilk doz aşı olduğu Türkiye’de ramazan ayı boyunca iftar sonrası da aşı randevusu alıp yaptırma imkânı bulunuyor.