Gündem Sofraların vazgeçilmezi: Biber dolması

Sofraların vazgeçilmezi: Biber dolması

27.04.2018 - 13:16 | Son Güncellenme:

Biber dolması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Birçok farklı tarifi olmakla birlikte en çok zeytinyağlı ve kıymalı biber dolması bilinir. Bu yazımızda her ikisinin de tarifini bulabilirsiniz...

Sofraların vazgeçilmezi: Biber dolması

Zeytinyağlı biber dolması

Haberin Devamı

Malzemeleri

15 adet dolmalık biber

2 tane domates (dolmanın üzerini kapatmak için)

İç harcı için malzemeler

3 adet büyük boy soğan

3 su bardağı pirinç

6 yemek kaşığı zeytinyağı

½ tatlı kaşığı şeker

Tuz

Karabiber

Kuru nane

Yenibahar

3 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Zeytinyağlı biber dolması yapılışı

Kuru soğanları yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alın ve soğanları kavurmaya başlayın. Soğanlar kavurulurken pirinçleri yıkayın ve süzdürün. Ardından üzerine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Sonrasında tuzu, karabiberi, nane, yenibahar ve toz şekerini ekleyip iyice karıştırın. Arzu ederseniz içine kuş üzümü, dolmalık fıstık da ekleyebilirsiniz. Üzerine sıcak su ilave edip pişirin ve demlenmek üzere bırakın.

Haberin Devamı

Pilav demlenirken siz o sırada dolmalık biberleri saplı kısımlarından temizleyin. Demlenmiş iç harcı ile biberlerin içini doldurun. Biberlerin içini çok fazla doldurmamaya dikkat edin. Pişme esnasında biberlerin içinden dağılıp taşabilirler. Ardından önceden hazırladığınız domatesler ile biberlerin ağzını kapatın. İçini doldurduğunuz biberleri derin bir tencereye dizin. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Ardından dolmaların yarısını geçecek şekilde sıcak su ilave edip orta ateşte 30-35 dakika kadar pişirin. Soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.

Kıymalı biber dolması

Malzemeler

15 adet dolmalık biber

2 tane domates (dolmanın üzerini kapatmak için)

İç harcı için malzemeler

3 adet büyük boy soğan

150 gram kıyma

3 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı salça

Tuz

Karabiber

Kuru nane

Sosu için

3 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı domates salçası

Kıymalı biber dolması yapılışı

Kıymalı biber dolmasında zeytinyağlı dolmada kullanılan iç harçtan biraz daha farklı bir harç kullanılır. Kıymalı biber dolması hazırlamak için öncelikle iç harcı hazırlamakla başlayın. Tencereye sıvıyağ alın üzerine küçük doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. Üzerine kıymayı ekleyip kıymalar suyu çekene kadar kavurun. Ardından üzerine salça, karabiber, tuz ekleyerek iyice karıştırın. Son aşama olarak üzerine yıkanmış pirinç ekleyin ve iç harcınız hazırlanmış olacaktır. Biberlerin içi doldurun. Ardından üzerine salça ve sıcak suyu karıştırarak hazırladığınız sosu dökün. Dolmaların üstünü geçecek kadar sıcak su ilave edin ve pişmeye bırakın. Afiyet olsun.