Gündem ‘Sokaktaki sorunu kısırlaştırma çözer’

‘Sokaktaki sorunu kısırlaştırma çözer’

23.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde tüm Türkiye’nin tepkisini çeken Havrita uygulamasının kapatılması talepleri çığ gibi. Yetkililer, sokaktaki sorunun kısırlaştırmayla çözülebileceğine ve belediyelerin gerekli faaliyetleri yürütmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Sokaktaki sorunu kısırlaştırma çözer’

Meltem Güneş - Havrita isimli uygulamayla sokaktaki köpeklerin hedef gösterildiği tartışmaları gündeme gelirken, yetkililer sokaktaki sorunun çözümünde “kısırlaştırmanın” kilit rolde olduğunu ve belediyelerin gerekli faaliyetleri yürütmesi gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı İpek Yılmaz, Havrita isimli uygulamanın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na kesinlikle aykırı olduğunu vurgulayarak, “Kötü niyetle kullanılan, amacı hedef göstermek olan uygulama, hedef gösterilen köpeklerin yaşam hakkına müdahale ediyor. Erişim engellenmesinin yanı sıra isminin dahi duyulmaması gereken bir uygulama” dedi. Yılmaz, uygulamanın insanları çağırarak oradaki hayvanlara zarar verme kastı içermesi, şiddete meyilleme, tahrik etme nedeniyle suç teşkil ettiğini söyledi.

‘Karşıda muhatap yok’

Uygulama nedeniyle yüzlerce köpeğin zehirlendiğini belirten Yılmaz, “5199’a göre hayvanların yaşam alanı sokaklardır, buna kimse müdahale edemez. Herhangi bir kısırlaştırma olacaksa da belediye alır, kısırlaştırma ve tedavisi yapıldıktan sonra hayvanı aldıkları yere bırakmak zorundadır. Kanunda açıkça hayvanların yerinin sokaklar olduğu kabul edilir. Barınaklar sadece geçici bakımevidir, bir hayvanın sonuna kadar kalacağı yerler değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Havrita uygulamasının “muhatabı olmadığına” da dikkat çeken Yılmaz, “Bu uygulamanın muhatabı yok, ‘bunu buradan belediye alsın’ demiyor. Tamamen kendi aralarında örgütlenip, buradaki hayvanlara zarar verme amacı güdüyorlar” dedi.

Belediyelerin kısırlaştırma faaliyetlerini yapmasının önemini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu: “Kısırlaştırma çok büyük önem arz ediyor, zaten köpeklerin sayısı bir süre sonra azalacak. Ama belediyenin görevini yapmadığı bölgelerde özellikle hayvanların sayısı artıyor. Hayvanlar da kısırlaştırıldıktan sonra biraz daha durağan oluyorlar. Belediyelerin bu noktada kendi görevini yapması çok önemli çünkü sokaktaki herhangi bir insan, köpeği alıp kısırlaştırayım bilincinde olamıyor her zaman.”

‘Binlerce trol profili var’

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) Başkanı Nesrin Çıtırık, konuya ilişkin, “Havrita birden bire tuhaf bir şekilde yurt çapında örgütlenen, büyük paralarla algı çalışmaları yapan, maliyetli siteler kuran bu gücü nereden aldıkları belli olmayan bir çatışma ortamı oluşturmaya çalışan, binlerce trol profili oluşturan bir grup ile karşı karşıyayız. Bunların hedef gösterdikleri her yerde ertesi gün hayvanlar zehirlenerek ya da derisi yüzülmüş, bacakları kesilmiş, yakılmış olarak bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Havrita’ya erişim engellendi

Özellikle sosyal medyada, uygulamanın kapatılması için kampanyalar düzenlenirken söz konusu sitede, “Kısa bir ara, geri döneceğiz. Mağdurların seslerini duyurmalarına devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı. Pati Koruyucuları Hayvanları Koruma Derneği avukatı Muhammed Yusuf Damnalı, “Havrita” sitesi ve sosyal medya hesaplarından kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifade ve görüntüler kullanıldığı gerekçesiyle siteye ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesini talep etti. Bunun üzerine Ankara 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi, “Havrita” sitesi ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesine karar verdi.