Gündem Solun tüm renkleri Çelenk’i uğurladı

Solun tüm renkleri Çelenk’i uğurladı

07.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

“3 fidan” olarak anılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatı Halit Çelenk son yolculuğuna, onları anmak için bir araya gelenlerce uğurlandı. Türkiye solunun sosyal demokrat temsilcilerinden marjinal gruplarına kadar bütün kesimleri oradaydı.

Solun tüm renkleri Çelenk’i uğurladı

Türkiye sosyalist hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerine neden olan THKO davasının avukatı, “3 fidan” olarak anılan Gezmiş, Aslan ve İnan’ın son anlarına da tanıklık eden Halit Çelenk, 39 yıl sonra “3 fidan” ile aynı mezarlığa, aynı gün gömüldü.
Önceki gün 89 yaşında hayata gözlerini yuman Çelenk’in cenaze töreni ile Gezmiş ve arkadaşlarının anma töreni birlikte yapıldı. Türkiye solunun en marjinal gruplara kadar hemen tüm renklerinin bir araya geldiği törene 5 bin kişi katıldı. Gezmiş ve İnan’ın kardeşleri de törendeydi.

Mezarlık miting alanına döndü
Çelenk’in defin töreni ile Türkiye sosyalist hareketinin sembollerinden THKO kurucuları Gezmiş, Aslan ve İnan’ın 39. ölüm yıldönümlerinin aynı güne denk gelmesi, Karşıyaka Mezarlığı’nda tarihi bir günün yaşanmasına yol açtı. Türkiye solunun sosyal demokrat temsilcilerinden marjinal gruplarına kadar bütün kesimleri cenaze için bir araya geldi.
Törene, BDP, EMEP, ÖDP, TKP, ESP, EHP, CHP, SDP, EDP, Sosyalist Parti gibi yasal partilerin yanı sıra Devrimci 78’liler Federasyonu, 78’liler Girişimi, 68’liler Derneği, Halkevleri, KESK, DİSK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu, Atatürkçü Düşünce Derneği gibi sivil toplum kuruluşları katıldı.
Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk, kızları Ferda Özyurda ve Serpil Güvenç, damatları Prof. Ümit Özyurda ve Kaya Güvenç, torunları ön saflardaydı. CHP’li milletvekilleri ve CHP milletvekili adayları İlhan Cihaner ve Süleyman Çelebi, Bağımsız Milletvekili Akın Birdal da törene katılanlar arasındaydı.
Çelenk’ın kızı Özyurda’nın, “O bugün burada, bu anmaya mesaj göndererek değil, her yıl olduğu gibi 39. yılda fiilen naaşıyla katılıyor” sözleri duygulu anlar yaşattı.
Çelenk’in büyük kızı Serpil Güvenç ise, “Babamın, Deniz’lere katıldığı gün, bugün. Babam Deniz’lerin mücadelesiyle, sosyalizmle, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya mücadelesiyle o kadar bütünleşti ki, adeta onlarla anılmak için öleceği günü bile kendisi seçti gibi düşünüyorum. Babam hepimize baş eğmemeyi, sermaye düzenine kesinlikle teslim olmamayı, sosyalizm mücadelesini hiçbir zaman bırakmamayı öğretti” diye konuştu.
68 kuşağının öncü isimlerinden Aydın Çubukçu da konuşmasında, “Kuvvetle inanıyorum bugün ölmeyi o seçti. Saatini ona göre ayarladı. Burada üç fidanımız vardı, yanlarına bir çınar getirdi” dedi.
Konuşmaların ardından Çelenk’in Türk bayrağına sarılı naaşı, Karşıyaka Camii Mezarlığı’na götürüldü. Burada Çelenk için öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Çelenk, yeniden konuşmaların yapıldığı alana getirildi.
Vasiyeti gereği Enternasyonal Marşı söyleyen binler tarafından karşılanan Çelenk’in naaşı vasiyeti gereği Gezmiş, Aslan ve İnan’ın mezarının önünden geçirildi. Gezmiş’in mezarının önünde kısa bir süre bekletilen naaş, 3 fidanın 60 metre çaprazına defnedildi. Bu sırada imamın dua okumaması da dikkati çekti.

Haberin Devamı

Solun tüm renkleri Çelenk’i uğurladı

Halit Çelenk’in kızı Ferda Özyurda, “Anmaya fiilen naaşıyla katılıyor” dedi.

‘Biji Bıratiya Gelan’ ile uğurlandı
Çelenk’in uğurlanma töreninde BDP bayrakları taşıyan bir grup, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” anlamına gelen, “Biji Bıratiya Gelan” sloganı attı. Çelenk’in tanıklık ettiği Gezmiş’in idamı sırasında sarf ettiği son sözün, “Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının Kardeşliği” olması nedeniyle bu slogan büyük alkış aldı. Anma töreni sırasında bir grup ile CHP bayrakları taşıyan bir başka grup arasında kısa süreli sözlü bir tartışma yaşandı.
1940’ların ünlü teorisyeni Hikmet Kıvılcımlı’nın mirasını taşıdıklarını iddia eden HKP üyeleri, diğer sol gruplar tarafından “ulusalcı” olarak nitelendirildikleri için anma törenine katılmadı. Diğer grup dağıldıktan sonra HKP, Deniz’leri ve Çelenk’i anmak için mezarları başına hareket etti.