Gündem Son 8 ayda 284 kadın katledildi

Son 8 ayda 284 kadın katledildi

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kadın Cinayetlerini Durdurun Platformu 2018’in ilk 8 ayında 284 kadının öldürüldüğünü açıkladı. 2017’de ise 409 kadın hayatını kaybetmişti.

Son 8 ayda 284 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun her ay düzenli olarak yayımladığı raporlara göre, Türkiye’de 2018’in ilk 8 ayında en az 243 kadın öldürüldü. Bir önceki aya göre geçen ağustosta kadın cinayeti arttı. Ağustos’ta 41 kadın öldürüldü. Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 15’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 13 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve beşi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Öldürülen kadınların 17’sinin faili meçhul, 10’u evli olduğu erkek tarafından, beşi akraba ya da tanıdığı kişiler tarafından, üçü babası, üçü oğlu, biri üvey oğlu, biri birlikte olduğu erkek ve biri eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü. Ağustos’ta en çok kadın cinayetinin işlendiği iller; İstanbul (8), Adıyaman (4) ve Şanlıurfa (4) olarak öne çıktı.


Ağustosta altı kadın, ekonomik bahanelerle öldürüldü. Denizli’de borcunu ödeyemeyince icradan evi satılan Ali Arslan bu durumu bahane ederek 13 yaşındaki kızı Sevgi Arslan’ı ve evli olduğu Esma Arslan’ı boğarak öldürdükten sonra intihar etti. Yine İstanbul’da Malek Omerova, kendisine borçlu olduğu, ancak alacağını alamadığını iddia eden O.A. tarafından ateşli silahla öldürüldü.

Haberin Devamı

İki trans öldürüldü

Ağustos’ta ayrıca iki trans kadın öldürüldü. Bursa’da 9 Ağustos’tan itibaren haber alınamayan trans kadın Begüm’ün cansız bedeni bir otel odasında günler sonra bulundu. İstanbul’da trans kadın Esra Ateş 25 Ağustos’ta evinin önünde kesici aletle öldürüldü. Faili meçhul olarak kaydedilen bu cinayetlerin zanlıları ise henüz tespit edilemedi.

Kadın politikaları güçlenmeli

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, cinayetleri engellemek için dört ana başlık sıraladı. Kav, “İstanbul Sözleşmesi aktif şekilde uygulanmalı, 6284 sayılı kadını koruma kanunu eksiksiz uygulanmalı, cezasızlık ortadan kaldırılmalı ve kadın polikataları güçlendirilmeli” dedi.