Gündem Son dakika... Sabah'ın Almanya bürosuna baskın! Büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı

Son dakika... Sabah'ın Almanya bürosuna baskın! Büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı

17.05.2023 - 18:45 | Son Güncellenme:

Almanya’da Türk basın mensuplarının gözaltına alınmalarına ilişkin, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışışleri Bakanlığı'na çağrılırken, tepkiler de peş peşe geldi.

Alman polisi, Sabah gazetesinin Frankfurt'taki ofisine baskın düzenledi. Gazetenin Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Haber Müdürü Cemil Albay gözaltına alındı. 

Haberin Devamı

Alman polisi, İsmail Erel ve Cemil Albay'ın evlerinde ve Sabah gazetesinin Avrupa ofisinde aramalar gerçekleştirildi ve bilgisayarlarla telefonlara el koydu. Baskının hangi amaçla yapıldığı hakkında henüz yeterli bilgi bulunmadığı aktarıldı.

TÜRKİYE DEVREDE

İki gazetecinin serbest bırakılması için Dışişleri Bakanlığı ve meslek örgütlerinin devreye girdikleri öğrenildi.

ALMANYA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi saat 16.30'da Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sabah Gazetesi'nin Frankfurt Bürosu temsilcilerinin Alman polisi tarafından bugün gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmaları Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemidir. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyoruz." denildi.

Haberin Devamı

"TÜM ELEKTRONİK CİHAZLARA EL KONULDU"

A News Haber Koordinatörü Orhan Sali, "Biz de öğlen saatlerinde aldık haberi. 2 arkadaşımızın evlerine baskın düzenleniyor. Baskınla birlikte evde 4 saat arama gerçekleşiyor. Arkadaşlarımız sonra gözaltına alınmak üzere polis merkezine götürülüyor. Bize saatler sonra bilgi verildi. Ofiste daha sonra aramalar yapıldı. Arkadaşlarımızın bütün elektronik cihazlarına el konuldu. Peki neden böyle bir operasyon yapıldı? Cevheri Güven isimli bir kişi tarafından şikayet yapıldığını öğrendik. Cevheri Güven'in öteden beri FETÖ ile iltisaklı olduğunu biliyoruz. Biz Almanya'nın basın özgürlüğü üzerine söylemlerinin ne kadar yersiz olduğunu bir kez daha gördük." dedi.

SERBEST BIRAKILDI

Alman polisinin Sabah gazetesinin Avrupa haberleri merkezinin bulunduğu Frankfurt ofisine düzenlediği baskında gözaltına alınan Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Haber Müdürü Cemil Albay'ın serbest bırakıldığı duyuruldu.

BAKAN BOZDAĞ: KABUL EDİLEMEZ DURUM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sabah gazetesine baskın yapılmasına ve Türk gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi: Bozdağ, "Sabah gazetesi Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay’ın FETÖ terör örgütü mensuplarının şikayeti üzerine göz altına alınmasını kınıyorum. Almanya’nın bu tutumu teröristleri koruma altına alıp, haber verme görevini yerine getiren gazetecilere yönelik kabul edilemez bir tutumdur. Almanya’nın basın özgürlüğüne yönelik bu tutumunu kınıyor, gazetecileri derhal serbest bırakmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÖMER ÇELİK: KINIYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Almanya'daki gözaltılara tepki gösterdi. Çelik, "Almanya basın özgürlüğüne saygı göstermelidir… Sabah gazetesi Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay’ın FETÖ’cülerin şikayeti üzerine gözaltına alınmasını kınıyoruz. FETÖ’cüler bulundukları her ülke için güvenlik tehdididirler. Almanya’nın dikkate alması gereken budur…" ifadelerini kullandı.

 

FRANKFURT BAŞKONSOLOSU TUNÇER’DEN TÜRK GAZETECİLERE GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer Almanya’da gözaltına alınan A Haber Muhabiri İsmail Erel ile Sabah Avrupa Gazetesi Haber Müdürü Cemil Albay’ın serbest bırakılmasının ardından gazetecilere geçmiş olsun ziyaretine bulundu.

Haberin Devamı

Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Türkiye’deki FETÖ soruşturmasından kaçarak Almanya’ya sığınan Cevheri Güven’in şikayeti üzerine gözaltına alınan ve saatler sonra serbest bırakılan Sabah Avrupa Gazetesi Haber Müdürü Cemil Albay ve A Haber Muhabiri İsmail Erel’in serbest bırakılmasının ardından geçmiş olsun ziyaretine bulundu. Sabah gazetesinin Almanya temsilciliğinde konuşan Tunçer, “Çok kıymetli iki gazetecimizin bugün uğramış olduğu haksız, menfur muameleyi telin ettiğimizi söylemek için, kınadığımızı bir kez de onların yanında söylemek için buradayız. Hakikaten bugün sabah bu gelişmeleri haber aldığımız ilk andan itibaren başta Bakanlığımız, Berlin Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuz da olmak üzere ilgili Alman makamlarıyla en yakın şekilde temas kurduk ve gazetecilerimize yapılan, basın özgürlüğüne yapılan, fikir, düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı kınadığımızı en net ifadelerle söyledik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“Gerçeklerin üzerine gittiği için bu şekilde bir muameleyle karşılaşan arkadaşlarımızın yanındayız”

Gözaltına alınan gazetecilere geçmiş olsun dileklerini sunan ve gazetecilere gösterilen muameleyi kabul etmediğini aktaran Tunçer, “Hakikaten bugün yapılan bu muameleyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Burada gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde son derece yetkin bir biçimde araştırma yapan ancak gerçeklerin üzerine gittiği için bu şekilde bir muameleyle karşılaşan arkadaşlarımızın yanındayız. Ülke olarak da aslında nasıl bir terör yapılanmasıyla mücadele etmek zorunda olduğumuzun kanıtıdır. Burada hakikate de ulaşılmasına engel olmak isteyen, hakikatın ortaya çıkmasına engel olmak isteyen maalesef yapılar var” dedi.

Söz konusu olayın Alman demokrasisine, Alman kurumlarına büyük zarar verdiğini vurgulayan Tunçer, “Buna alet olunmaması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Biz burada onların yanındayız. Ama bu tür olayların tekrar edilmemesinin büyük önem arz ettiğini düşünüyorum çünkü bugün ki muamele gerçekten kabul edilebilir bir muamele değil. Hele hele demokratik olduğunu, basın ve ifade özgürlüğünü sağladığını iddia eden bir ülkede böyle bir uygulamanın olmaması gerekiyor, biz bunu kınıyoruz” şeklinde konuştu.

“4 buçuk saat köpeklerle arama yapıldı”

Gözaltına alınan Sabah Avrupa Gazetesi Haber Müdürü Cemil Albay ise, “Türkiye’de firari Cevheri Güven’in şikayeti üzerine sabah 06.00’da evime baskın düzenlendi. 4 buçuk saat arama yapıldı evde bu 4 buçuk saat içerisinde köpeklerle de arama yapıldı. Evin altını üstüne getirdiler. Dijital olan her şeye cep telefonuma, evdeki bilgisayarlarıma ve harici diskler, USB diskler dahili olmak üzere ve üzerinde sabah yazan, sabah yazısı bulunan her şeye el konuldu” dedi.

“Çekici ile emniyet müdürlüğüne çektiler”

Serbest bırakılma sürecinden bahseden gazeteci Albay, “Bu 4 buçuk saat sonrasında aracımı da çekici ile emniyet müdürlüğüne çektiler, araçta da arama yaptılar. Sonra yaklaşık 5 saat de emniyet müdürlüğünde tutulduk. 5 saatin sonunda ifade vermeyi reddettik. Tabii bu süreçle beraber İsmail Erel’i de gözaltına almışlardı. Paralel yürüttüler. 9 saatin sonunda da serbest bıraktılar” dedi.

Tutuklanma şeklinin terörist ve ajanların tutuklanma şekline benzediğini söyleyen Albay, “Bizi emniyet müdürlüğüne götürdükten sonra parmak izi ve avuç içi izi dahil olmak üzere fotoğraflarım çekildi, parmak izimiz alındı yani teröriste yapılan bir muameleyi gördük diyebilirim açıkçası” ifadelerin kullandı.

Polisin kişisel eşyalarına el koyduğunu vurgulayan Albay, “2 polis köpeği ile evde arama yapıldı. Çok sayıda dökümana, kişisel özel dosyalarıma el konuldu” dedi.

Alman polisi, Darmstadt Başsavcılığının emriyle A Haber Muhabiri İsmail Erel ile Sabah Avrupa Gazetesi Haber Müdürü Cemil Albay sabah saatlerinde Almanya’daki evlerine düzenlenen baskında gözaltına almıştı.