Gündem İstiklal'deki bombalı saldırının 5 şüphelisi Bulgaristan'da yakalandı

İstiklal'deki bombalı saldırının 5 şüphelisi Bulgaristan'da yakalandı

19.11.2022 - 13:02 | Son Güncellenme:

İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili 5'i Bulgaristan olmak üzere 13 kişi gözaltına alındı. Yakalananlar arasında teröristler Bilal Hassan ve Albashir'i Hatay sınırından geçirenlerle, kanlı eylem sonrası Bilal Hassan'ı Bulgaristan'a kaçıran göçmen kaçakçıları da var.

İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısıyla ilgili, saldırıyı gerçekleştirenlere yardım ve yataklık yaptığı tespit edilen 13 kişi daha gözaltına alındı. 

Haberin Devamı

İl dışında yakalanan şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecek.

TABURCU OLANLARIN SAYISI 71'E ULAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlama yaralananların sağlık durumuyla ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Koca, 'İstiklal Caddesindeki patlamada yaralananların son durumu: Toplam 81 yaralıdan tedavisi tamamlanıp taburcu olanların sayısı 71’e ulaştı. 8 yaralımızın tedavisi serviste devam ediyor. 2 hastamız yoğun bakımda. Sağlık çalışanlarımız, hepimiz adına, ellerinden geleni yapıyor.' dedi.

BULGARİSTAN'DA 5 ŞÜPHELİYE GÖZALTI

Bulgaristan Başsavcılığı Sözcüsü Siika Mileva, terör saldırısı ile bağlantılı 5 şüphelinin Bulgaristan’da gözaltına alındığını açıkladı.

CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ detayları aktardı; İstanbul'da ve Türkiye genelinde, Bulgaristan'da operasyonlar devam etti. İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyla alakalı Türkiye'de yapılan operasyonlarda 8 kişi, Bulgaristan'da yapılan operasyonlarda 5 kişi olmak üzere toplam 13 kişi gözaltına alındı. Peki bu gözaltılar kimler?

Haberin Devamı

Bilal Hassan ve Alham Albashir, 27 Temmuz'da Hatay'dan göçmen kaçakçıları vasıtasıyla Türkiye'ye girdiği tespit edilmişti. İşte bu gözaltına alınan kişiler arasında onları o sınırdan geçiren göçmen kaçakçıları da bulunuyor. Ve onlar gözaltına alındılar, İstanbul'a getirildiler. Bu 8 kişinin sorgusu İstanbul'da devam ediyor.

Aslında önemli bir gelişme daha oldu. O da neydi? Bulgaristan'da gözaltılar oldu. Ve bu da soruşturmanın çözülmesine yönelik önemli operasyonlardan bir tanesi olarak değerlendiriyoruz. Neden? Çünkü Bilal Hassan'ın Edirne'ye kaçtığı tespit edilmişti. Ahmar Jarkas isimli bir göçmen kaçakçısını eylemden 1 saat önce Taksim'den Bilal Hassan'ı almış, önce Esenler'e götürmüş ve oradan da Edirne'de başka bir göçmen kaçakçı çeteye teslim etmişti. Ve o dakika itibarıyla da İstiklal'deki saldırının ana faili Bilal Hassan ortadan kaybolmuştu.

Ve Bilal Hassan'ın Bulgaristan'daki bu operasyonlarla birlikte Bulgaristan'a geçtiğini de anlıyoruz. Neden? Çünkü Bulgar polisi, Bilal Hassan'ı yasa dışı yollardan Bulgaristan'a kaçıran 5 kişi yakaladı. Peki onların arasında kim var? Bilal Hassan'ın sağ kolu Amran Abdulrami de bulunuyor. 3 Moldova uyruklu kişi var. 1 Arap uyruklu kişi var. Yine 1 Bulgaristan uyruklu olmak üzere 5 kişi gözaltına alındı ve onlar da Bilal Hassan'ın Türkiye'den Bulgaristan'a kaçırılmasıyla ilgili kritik bilgileri paylaştılar.

Haberin Devamı

TEKSTİL FİRMASI GÖRÜNÜMÜNDE 3 MİNİBÜS

Tabi bu bilgiler önce Bulgaristan polisine sonra, Bulgaristan polisi Türkiye polisine teslim edecek. Ne gibi bilgiler var peki? Bilal Hassan'ın aslında Edirne'den Bulgaristan'a kaçışı 7 ay önceden planladığı tespit ediliyor. Demiştik ya; 'Türkiye'ye 4 ay önce gelmişlerdi.' Demek ki; bu kanlı eylemin planlanması 1 yıl öncesinden başlıyor. Bilal Hassan bu anlamda da özel, sağ kolunu Bulgarista'a gönderip oradaki yabancı bir göçmen çetesiyle anlaştıkları, tekstil firması görünümü verdikleri ve 7 ay boyunca da bu kaçışıyla ilgili çalışma yaptıkları tespit edildi.

Burası çok kritik... Göçmen kaçakçılığı tekstil firması görünümünde 3 minibüs halinde Türkiye'den Bulgaristan'a gittiği ve 5 kişiyle birlikte Bilal Hassan'ın da o minibüste olduğuna dair veriler paylaşıyor. Ancak şuan Bilal Hassan maalesef gözaltında değil. Yakalanması için de orada çalışmalar devam ediyor. Bu anlamda da önemli gelişme diye değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Şöyle bir detay vardı... Alham Albashir demişti ki; "Biz aslında ayın 13'ünde planlamıştık. Bilal Hassan'a bir telefon geldi. Vazgeçti" demişlerdi. Olay pazar gününe kaydırılmıştı. "Pazar günü İstiklal'e gittik" demişlerdi. Aslında burada onun da sırrı var. Neden? Edirne'den Bulgaristan'a kaçış sürecini daha önceden 16-17 Kasım tarihlerinde değil de daha önceki tarihlerde yapmayı planladıklarını ancak o Bulgaristan tarafındaki bazı gümrük polislerine de rüşvet verdiklerini bu kaçış için ve rüşvet verdikleri polislerin, gümrük görevlilerinin de vardiyasının bir gün sonraya ertelendiği dolayısıyla bu katliamın da mecburen 1 gün sonraya ertelendiği de bu soruşturmanın ayrıntılarını ortaya çıkardı.

PATLAYICIYLA İLGİLİ BULGULAR

Patlama TNT'nin neden olduğu açıklanmıştı. Patlayıcının içinde olta ucuna takılan kurşunlar, çivi ve demir parçaları ile güçlendirildiği belirtildi. Patlamanın olduğu alandan toplanan bulgulara ilişkin fotoğraflar basına verildi

Haberin Devamı

İstiklaldeki bombalı saldırının 5 şüphelisi Bulgaristanda yakalandı

İŞTE BOMBAYI HAZIRLAYAN TERÖRİST

Saldırının bir numaralı faili olan, bombayı hazırlayıp Albashir’e vererek patlama noktasına gönderen ve saldırıdan sonra Bulgaristan’a kaçırıldığı belirlenen Bilal Hassan’a ait ilk görüntülere ve yeni bilgilere de ulaşıldı. Terörist Hassan, Esenler’de bir sokakta başında şapka, elinde düzenek benzeri bir cisimle yürürken kameralara takıldı. Teröristi saldırıdan sonra kaçtığı Edirne’de karşılayan ve yurt dışına çıkmasını sağlayan Hüseyin Güneş isimli şahsın da yakalandığı öğrenildi.

İstiklaldeki bombalı saldırının 5 şüphelisi Bulgaristanda yakalandı