Gündem Son dakika! Moskova'da 4'lü toplantı: Suriye'ye gönüllü-güvenli-onurlu dönüşler kolaylaştırılacak

Son dakika! Moskova'da 4'lü toplantı: Suriye'ye gönüllü-güvenli-onurlu dönüşler kolaylaştırılacak

10.05.2023 - 17:29 | Son Güncellenme:

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları toplantısında, Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanmasının kolaylaştırılması vurgulandı.

Son dakika Moskovada 4lü toplantı: Suriyeye gönüllü-güvenli-onurlu dönüşler kolaylaştırılacak

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasını kararlaştırdı.
GERİ DÖNÜŞ VURGUSU

Haberin Devamı

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları toplantısında, Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanmasının kolaylaştırılması vurgulandı.

OLUMLU VE YAPICI ATMOSFER

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Moskova görüşmelerindeki olumlu ve yapıcı atmosfere dikkati çekerek dörtlü formattaki temasları sürdürmede mutabık kaldı.

MOSKOVA’DAKİ DÖRTLÜ TOPLANTI SONRASI ORTAK AÇIKLAMA

Rusya, İran, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakanları Dörtlü Toplantısı’nın ardından ortak açıklama yayınlandı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, toplantının olumlu ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, mevcut dörtlü formatta üst düzey temasların ve teknik görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Arap Cumhuriyeti Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Faysal Mikdad 10 Mayıs’ta Moskova'da bir araya geldiler.

Bakanlar, Türkiye ve Suriye arasındaki devletlerarası ilişkilerin canlandırılmasına dair konularda çeşitli açılardan içerikli ve açık bir görüşme gerçekleştirdiler.

Katılımcılar, 2254 sayılı BMGK Kararı ve 'Astana Formatı' çerçevesinde yayınlanan resmi bildiriler uyarınca, Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadeleye olan bağlılıklarını teyit ettiler. Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanması ve ihtilaf sonrası yeniden inşanın kolaylaştırılması bakımından, Suriye'ye yönelik uluslararası yardımın artırılmasının taşıdığı önemin altı çizildi.

Katılımcılar ayrıca, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine yönelik olarak Dışişleri Bakan Yardımcılarını dört ülkenin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamaları hususunda talimatlandırmayı kararlaştırdılar.

Haberin Devamı

Bakanlar, toplantıdaki görüş alışverişinin olumlu ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştiğine dikkat çektiler ve ayrıca önümüzdeki dönemde mevcut dörtlü formatta üst düzey temasların ve teknik görüşmelerin sürdürülmesi üzerinde mutabık kaldılar.”

Son dakika Moskovada 4lü toplantı: Suriyeye gönüllü-güvenli-onurlu dönüşler kolaylaştırılacak


MOSKOVA'DAKİ TOPLANTI SONA ERDİ

Rusya’nın başkenti Moskova’da bugün düzenlenen Rusya, İran, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakanları Dörtlü Toplantısı sona erdi. 

ÇAVUŞOĞLU: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADIK

Toplantıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Moskova'da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında: Terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık" ifadelerini kullandı. 


TOPLANTIYA KATILAN İSİMLER

4'lü toplantıya Çavuşoğlu'nun yanı sıra Rusya Dişişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Faydal Mikdad ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahian katıldı.