Gündem Son dakika... Teröristler için artık güvenli yer yok! 460 hedef yerle bir

Son dakika... Teröristler için artık güvenli yer yok! 460 hedef yerle bir

25.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TSK, Irak’ın kuzeyindeki Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerine harekât başlattı. ‘Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım’ adı verilen operasyona ilişkin Milli Savunma Bakanı Akar, “Teröristler için artık güvenli bir yer yoktur” dedi.

Son dakika... Teröristler için artık güvenli yer yok 460 hedef yerle bir

Seyfettin Ersöz -  Namık Durukan / Ankara - Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyindeki Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerine geniş çaplı harekât başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekatın kod adını; “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” olarak açıkladı. Irak-Türkiye sınırını ve Irak içlerinde yer alan üs bölgelerinin güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan harekât, önceki gün hem karadan hem havadan başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, harekata ilişkin “Teröristler için artık kendilerini rahat hissedecekleri, güvenli bir yer yoktur” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

“Terörle kaynağında mücadele” konseptiyle, 2018’den bu yana Irak’ın kuzeyini terör örgütü PKK’ya dar eden TSK, önceki akşam büyük bir harekâta daha imza attı. Kararlılık, Pençe Kartal ve Pençe Kaplan harekâtları ile Hakurk ve Haftanin’in büyük bölümünü PKK’dan temizleyerek, bölgede kalıcı üsler kuran Mehmetçik, gözünü HakkÂri sınırının karşısında yer alan Metina, Zap ve Avaşin’deki PKK varlığına çevirdi. Harekatın kod adı: “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” olarak belirlendi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) harekâta ilişkin ilk açıklamayı sosyal medya hesabından, “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman komandoları Kuzey Irak’ta” paylaşımıyla yaptı. Harekat, önceki gün (23 Nisan) 17.40’da sınır hattında ve Irak içlerinde konuşlu kara ateş destek vasıtalarının (Fırtına Obüsü, topçular) atışları ile başladı. Akşam 19.00’dan itibaren de Diyarbakır ve Malatya’daki üslerden kalkan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-4 ve F-16 savaş uçakları, Irak’ın kuzeyindeki Metina, Avaşin-Basyan, Kandil, Zap, Gara bölgelerini yoğun şekilde bombaladı.

Haberin Devamı

Son dakika... Teröristler için artık güvenli yer yok 460 hedef yerle bir

Bordo Bereliler indirildi

Metina, Avaşin ve Zap’a, ATAK ve Kobra tipi taarruz helikopterleri sevk edildi. Taarruz helikopterleri, bu üç noktadaki PKK’nın ağır silah mevzilerini ateş altına aldı. Hedeflerin yumuşatılmasıyla ilk olarak Metina’ya hava hücum harekâtı icra edildi. Chinook ve Skrosky helikopterleri, Türkiye’nin seçkin birliklerinden “Bordo Bereli” olarak bilinen Özel Kuvvetler personelini ve komandoları gece karanlığında Metina’daki stratejik tepelere bıraktı.  Metina’nın ardından örgütün, askeri merkezlerinden Avaşin-Basyan’a kapsamlı kara harekât başlatıldı.

Yerel kaynaklar Zap’a bağlı örgütün askeri eğitim merkezlerinden beş nokta ile Avaşin’deki bazı tepelere birliklerin indirildiğini bildirdi.  Bu bölgelere indirilen Mehmetçik ile PKK’lı teröristler arasında yoğun çatışma yaşanırken, komandoların ilerleyişi başladı. Metina’nın kuzeyindeki stratejik Zendura tepesine inen komandolar ve bordo bereliler, bu tepeyi ele geçirdi. Zinnar ve Zendura’ya konuşlanan Mehmetçik, buradan iç bölgelere doğru ilerlemeye devam ediyor.  Operasyonda milli imkanlarla geliştirilen İHA ve SİHA’lar da aktif olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Metina neden önemli?

Türkiye-Irak sınırının 20 kilometre içinde yer alan Metina bölgede örgüt için adeta, “dağıtım şebekesi” konumunda. Çevresindeki beş ayrı bölgeye kapısı bulunan Metina’nın TSK açısından kritik önemi bulunuyor. Metina’nın doğusunda ve batısında TSK’nın Batufa, Kanimasi ve Akıncı askeri üsleri bulunuyor. Hem bu üslerin güvenliğini sağlamak hem de diğer örgüt kampları arasındaki bağlantıya darbe vurmak için Metina ilk hedef olarak seçildi. Ayrıca, örgütün ana üssü Kandil’den bir grup PKK’lının Metina’ya geldiği ve bölgedeki Türk üslerine saldırı için hazırlık yaptığı istihbaratı da elde edildi. Bahar aylarında saldırı hazırlığına geçmeyi bekleyen PKK’lılara, örgütün üslenme alanı Metina’da darbe indirilmiş oldu. Metina’nın alınmasıyla, örgütün Sincar-Kandil bağlantısı da kuzeyden baskılanacak. Mehmetçik, örgütün Kandil’den sonra ana karargah askeri merkezlerinden biri olan Zap’a yönelik harekâtı bölgenin sınır kesimini tamamen kontrol altına almayı amaçlıyor. Sınırdan 30 km. içerde olan Zap ve 10 km. içerdeki Avaşin bölgesinin kontrol altına alınmasıyla, örgütün sınıra yakın kesimlerdeki hareketleri kontrol altına alınmış olacak.

Haberin Devamı

Son dakika... Teröristler için artık güvenli yer yok 460 hedef yerle bir

 ‘460’dan fazla hedef vuruldu’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları, operasyonu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi ve Kara Kuvvetleri Harekat Merkezi’nden sevk-idare etti.

Harekata ilişkin görüntüleri izleyen Akar, şunları kaydetti: “PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek, Irak kuzeyinden halkımıza, üs bölgelerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 23 Nisan saat 17.40’tan itibaren eş zamanlı olarak Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım Operasyonları başlatılmıştır. Operasyonlara devam edilmektedir. Teröristlerin barınak, sığınak ve mağaralarından oluşan 400’e yakın hedef kara ateş destek vasıtalarıyla, 60’tan fazla hedef ise Hava Kuvvetleri unsurlarımız tarafından etki altına alınmış bulunmaktadır. Operasyonlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılmaktadır. Teröristler için artık kendilerini rahat hissedecekleri, güvenli bir yer yoktur. Hangi ine girerlerse girsinler, komandolarımız yani sizler teröristleri etkisiz hale getireceksiniz. Kahraman Mehmetçik, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla bu operasyonları da alnının akıyla ve başarıyla tamamlayacaktır. Buna inancımız, güvencimiz tamdır.”

Yazarlar