Gündem Türk Escobar'ın çetesine darbe! İki oğlu ile sağ kolu gözaltında

Türk Escobar'ın çetesine darbe! İki oğlu ile sağ kolu gözaltında

21.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Urfi Çetinkaya’nın çetesine yönelik operasyonda oğlu İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya ile diğer oğlu Hakan, sağ kolu Hakkı Namlı ve 39 kişi gözaltına alındı.

FERİT ZENGİN- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli 9 ilde elebaşılığını uluslararası zehir taciri “Türk Escobar” lakaplı Urfi Çetinkaya’nın yaptığı suç örgütüne yönelik “Kafes-44” operasyonu yapıldığını duyurdu. Operasyonlarda Çetinkaya’nın oğlu Rüstem Çetinkaya ile diğer oğlu Hakan ve sağ kolu olarak bilinen, ABD’nin Interpol kırmızı bültenle aradığı Hakkı Yaman Namlı’nın da aralarında bulunduğu 42 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Türk Escobarın çetesine darbe İki oğlu ile sağ kolu gözaltında

Operasyonlarda çok sayıda ruhsatsız tabanca, otomatik silah, çok miktarda döviz ile Türk lirasına el kondu.

Para akladılar

Operasyonla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli İzmir, Afyonkarahisar, Malatya, Antalya, Çanakkale, Bilecik, Muğla ve Balıkesir’de düzenlenen operasyonların uluslararası boyutta uyuşturucu madde ticareti, suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklamak suçlarına yönelik yapıldığını bildirdi. Yerlikaya, baba oğulun 25 yıllık iş birliğine ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“Ulusal ve uluslararası alanda uyuşturucu madde ticareti başta olmak üzere organize suç örgütü içerisinde kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle halen cezaevinde olan, silahlı organize suç örgütü elebaşılığını Ürfi Çetinkaya’nın yaptığı ve elebaşı Ürfi Çetinkaya ile 25 yıldır birlikte hareket eden ve halen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanlığı görevini yürüten oğlu Rüstem Çetinkaya’nın da içerisinde bulunduğu suç örgütünün; Almanya, Bulgaristan, İspanya, Moritanya, Portekiz ve Yunanistan ülkelerinde ele geçen yaklaşık 13 ton, Türkiye’de ele geçen 24 ton olmak üzere toplam 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları, etrafındaki şahıslarla beraber kendilerine ait gemi ve bazı ticari konteyner ve balıkçı tekneleriyle uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları, elde ettikleri gelirleri havala yöntemiyle, zulalı araçlarla ve kuryelerle kayıt dışı olarak ülkemize getirip; eşi, çocukları ve yakın akrabaları ile beraber yakınında olan şahıslar üzerinden kurup yönettikleri döviz büroları ve şirketler üzerinden akladıkları tespit edildi.”

Haberin Devamı

Türk Escobarın çetesine darbe İki oğlu ile sağ kolu gözaltında

2 yılda, 11 ülkeyle...

Yerlikaya, MASAK, Gümrük, SGK ve Vergi Denetim Kurulu Müfettişleri ile koordine içerisinde 2 yıl süren çalışmalarla, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, BAE, Belçika, Bulgaristan, Hollanda, İspanya, İtalya, Pakistan ve Yunanistan ile iş birliği yapıldığını bildirdi.

Türk Escobarın çetesine darbe İki oğlu ile sağ kolu gözaltında

Urfi Çetinkaya kimdir?

Urfi Çetinkaya, 12 Eylül 1980 darbesinde arananlar listesindeydi. 1989’da İstanbul Silivri’de evine düzenlenen operasyonda yakalanıp, tutuklandı, 6 ay sonra tahliye oldu. Çetinkaya, 2000’de ise “Matador” adı verilen operasyonla yakalanıp tutuklandı, 2003’te tahliye edildi. Tekrar tutuklanan Çetinkaya bu kez de 2012’de sağlık nedenleriyle cezaevinden tahliye edildi.

Haberin Devamı

Bir operasyonda polisin “Dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalışırken vurulan Çetinkaya, tekerlekli sandalyeye bağlı. 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Çetinkaya, geçen yıl Sarıyer’de yakalanıp tutuklanmıştı. Saklandığı villa fizyoterapist sayesinde tespit edilmişti. Çetinkaya’nın oğlu Örfi Çetinkaya intihar etmişti.