Gündem Van'da mazbata DEM Parti'ye verilecek! YSK itirazı kabul etti...

Van'da mazbata DEM Parti'ye verilecek! YSK itirazı kabul etti...

03.04.2024 - 18:50 | Son Güncellenme:

DEM Parti'nin yaptığı itirazı Yüksek Seçim Kurulu kabul etti. Van'da mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek.

Vanda mazbata DEM Partiye verilecek YSK itirazı kabul etti...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van'da seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'a mazbatanın verilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Van İl Seçim Kurulu, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde sandıktan ilk sırada çıkan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verdi. Kurul, mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan AK Parti Adayı Abdulahat Arvas'a verilmesini kararlaştırdı. DEM Parti, YSK'ya itirazda bulundu. YSK, itirazı kabul ederek Van'da mazbatanın DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi.

DEM PARTİ YSK TEMSİLCİSİ'NDEN AÇIKLAMA

YSK önünde açıklama yapan DEM Parti YSK temsilcisi Mehmet Rüşti Tiryaki, 31 Mart'ta gerçekleşen yerel seçimde Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan'ın rekor oyla seçildiğini, bu arada AK Parti il örgütü tarafından İl Seçim Kurulu'na başvuru olduğunu hatırlattı. Tiryaki, "İl Seçim Kurulu, hukukun bütün ilkelerini ayaklar altına alarak, Abdullah Zeydan’a mazbatanın verilemeyeceğini, mazbatanın 2'nci sırada Adalet ve Kalkınma Parti’sinin adayına verileceğine karar vermişti. Biz bu karara itiraz ettik. Dün resmi olarak başvurumuzu yaptık. YSK bugün bir toplantı yaptı, itirazımızı görüştü. YSK oy çokluğu ile itirazımızı kabul etti. Ve Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırarak mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdi. YSK’nın kararları kesin" dedi.

Haberin Devamı

DEM'İN SOSYAL MEDYASINDAN DA AÇIKLAMA GELDİ

DEM Parti'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da, "Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir" denildi.

OLAYLAR YAŞANMIŞTI

Abdullah Zeydan’ın memnu (yasaklı) haklarının geri alınması, AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi üzerine DEM Partililer durumu protesto etmişti.

Çıkan olaylara emniyet güçleri müdahale etmiş ve çok sayıda kişi de gözaltına alınmıştı.

VAN'DAKİ GERGİNLİK YERİNİ SEVİNÇ GÖSTERİLERİNE BIRAKTI

Yüksek Seçim Kurlu (YSK), DEM Parti'nin itirazını oy çokluğuyla kabul ederek, Van'da mazbatayı DEM Partili Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi. Kararın duyulmasının ardından 2 gündür olayların yaşandığı caddelerde vatandaşlar sokaklara çıkarak sevinç gösterileri yaptı.

Haberin Devamı

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alınmasının ardından dün başlayan olaylar, bugün devam etti. Akşam saatlerinde ise Yüksek Seçim Kurlu (YSK), DEM Parti'nin itirazını oy çokluğuyla kabul ederek, Van'da mazbatayı DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi. Kararın açıklanmasının ardından Van'da 2 gündür olayların yaşandığı caddeler, yerini sevinç gösterilerine bıraktı. Yüzlerce araç konvoyu kornalar çalarak DEM Parti bayraklarıyla caddelerde dolaşarak kutlama yaptı.

Vanda mazbata DEM Partiye verilecek YSK itirazı kabul etti...

ZEYDAN: YSK, VAN HALKININ MAZBATASINI VAN HALKINA TESLİM ETTİ

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), DEM Parti'nin itirazını oy çokluğuyla kabul ederek, mazbatanın DEM Partili Abdullah Zeydan'a verilmesi kararının ardından on binlerce kişi kentin Beşyol, Cumhuriyet ve Maraş caddelerine çıkıp kutlama yaparken, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ile Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan da bir otelde sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kentin önde gelenleri ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

Zeydan, YSK'nın kararından sonra Van'da büyük bir trafik yoğunluğu oluştuğunu belirterek, "Biz o nedenle biraz geç kaldık. DEM Parti Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan da Beşyol Meydanında. Orada şu ana kadar 100 bin kişi toplanmış. Neslihan Şedal Eş Başkanımızın da selamlarını iletiyorum. Biz bir süreç yaşadık. Van halkı kendi iradesini ortaya koydu. Bu seçimde demokratik hakkını kullanan bütün yurttaşlarımıza saygılarımızı sunuyoruz. Bu süreçte anti demokratik bazı girişimler oldu. Fakat bunların hukuksuz olduğunu hep söylüyordum. Bugünkü halkımızın direnişi, kendi iradesine sahip çıkması sayesinde YSK da Van halkının mazbatasını Van halkına teslim etti. Bu hem seçimdeki bu demokratik hakkın kullanılması hem süreçteki bu adaletin tecelli etmesi elbette ki; sizlerin sayesinde oldu. Bu süreçte halkımız haksızlığa, adaletsizliğe karşı demokratik hakkını kullandı. Asla bir şiddete başvurmadı. Fakat küçük de olsa kolluk kuvvetlerinin müdahalesinden kaynaklı bazı küçük sorunlar yaşandı. Bu konuda da biz eğer insanlarımıza, esnafımıza bir rahatsızlık da vermişsek lütfen kusura bakmasınlar. Biz artık önümüze bakacağız. Çok işimiz var, biriken çok sorun var. Biz bu mücadeleye başlarken seçimlerden önce hep şunu dedik. Bu seçimler toplumsal barışın önünü açacak. Onurlu, birlikte özgür yaşamın iradesini güçlendirecek ve inşallah kentimize hayırlı hizmetlere vesile olacak. " dedi.

Haberin Devamı

ABDULLAH ZEYDAN KİMDİR?

1972 yılında Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde dünyaya geldi. Evli ve 3 çocuk babası olan Zeydan, Kıbrıs’taki Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunu. 2012 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’ne katılarak Yüksekova İlçe Yönetim Kurulu üyesi oldu. HDP listelerinden girdiği 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Hakkari milletvekili seçildi. Seçimlerin 1 Kasım’da yeniden yapılmasıyla tekrar milletvekili seçildi. Meclis’te dokunulmazlıkları kaldırılan HDP milletvekilleri ile beraber 4 Kasım 2016’da gözaltına alındı. Aynı gün tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. 5 yıl 2 ay süren tutukluluğunun ardından 6 Ocak 2022’te tahliye oldu. 2022’de HDP büyük kongresinde seçildiği parti meclis üyeliğini, 2023 yılına kadar sürdürdü. 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçildi.