Gündem ‘Sorgu kuyruğu’ teslimi engelledi

‘Sorgu kuyruğu’ teslimi engelledi

11.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emniyet mensuplarına yönelik yapılan yasadışı dinleme soruşturmasında haklarında yakalama kararı çıkarılan 15 şüpheli polis, tek sorgu hakiminin görev yapması nedeniyle adliyeye gelmedi.

‘Sorgu kuyruğu’ teslimi engelledi


Casusluk soruşturması kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan polislerin işlemlerinin adliyede tek sorgu hâkiminin görev yapması nedeniyle aksadığı iddia edildi. Eski TEM Şube Müdürü Ömer Köse’nin avukatı Ömer Turanlı, “Müvekkilimin de aralarında bulunduğu 15 kişinin sorgusunu tek hakim yapacak. Hakim ise yoğun olduğunu bildirdi, bu nedenle müvekkiler adliyeye gelmedi” açıklaması yaptı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet savcılarından İrfan Fidan’ın, soruşturma kapsamında 11 kişinin tutuklanmasına ve adli kontrol tedbiri konulan 8 kişi dahil 38 kişinin serbest bırakılmasına ilişkin yaptığı itiraz, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce değerlendirilmişti.
Savcılığın, şüphelilerin serbest bırakılmaması ve tutuklanması gerektiğine yönelik talebini inceleyen hakimlik, sevk edildikleri İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nde ifadeleri alınamayan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse’nin de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Bu kişilerden dün adliyeye gelen Mehmet Kılıç ile Hidayet Kemal hakkındaki yakalama kararları, sorgulanmalarının ardından kaldırıldı.
Polis memuru Mehmet Kılıç adliye çıkışında yaptığı açıklamada, “Bizim herhangi bir hukuka aykırı bir şeyimiz olmamıştır. Her zaman hesap vermeye de hazırız. Dün sabah saat 09.30 gibi buradaydık. Hakim bey sorgumuzu yaptı ve yaklaşık 8-9 saat bekledik. Hukuksuzluğumuz ve kaçma şüphemiz yok kaçma gibi bir durumumuz yok, biz her zaman buradayız. Devletimiz ne zaman çağırırsa gelmeye hazırız” dedi.

‘Hâkim bulamadık’
Kılıç’ın avukatı Osman Ertürk ise “Verilmeyecek hiçbir hesabımız yok, çok basit şeylerden burada insanlar suçlanıyor. Müvekkilim hiçbir örgüt kisvesi ya da bir örgüt suçlamasıyla suçlanmıyor. 6 aylık çocuğu var, istenildiğinde buraya sabah 09.30’da gelir. Belki adliyeyi biz açtık. Bugün saat 04.30’a kadar bekledik ve hakim savcı bulamadık. Hukukun içerisinde hareket ederek doğru şeyler yapıyoruz. Bugün müvekkilim serbest bırakıldı” dedi.

‘Tek hâkim yetmez’
Şüpheli polislerin avukatları da dün İstanbul Adalet Sarayı önünde adliyede yaşananlarla ilgili açıklamalar yaptı. Avukatlardan Ömer Turanlı, “Adliyede tek sorgu hakimi var. Adi suçlarla ilgili getirilen şahısların 25-30 dosyasına tek başına bakıyor. Nöbetçi sulh ceza hakimi, ‘Çok yoğunum. Elimdeki dosyalar gece yarısından sonra biter ve sizin müvekkilerin sorgusu geç saate sarkar. Bu da sağlıklı olmaz’ dedi. 1 sorgu hakimi yetmez. İnsanlara yaşatılan psikolojik sıkıntı, hakkaniyet duygusunu öldürür. Hakim de etten kemikten. 5 hakim görevli olsa müvekkillerimiz gelir, sorgulamaları yapılır ve işlem çok uzamadan biterdi” şeklinde konuştu.