Gündem Soruşturma öncesinde ‘Balyoz’ linki geldi

Soruşturma öncesinde ‘Balyoz’ linki geldi

04.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tümgeneral Karataş, kızının sosyal paylaşım sitesindeki adresine daha soruşturma açılmadan general karikatürü ile ‘Balyoz’ yazılı link gönderildiğini, bu ‘ilginç mesaj’ın ekranı kilitlediğini söyledi

Soruşturma öncesinde ‘Balyoz’ linki geldi

İkinci Balyoz davasının ikincisi duruşması dün yapıldı. Davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dün gelerek teslim olan Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Beyazıt Karataş, “ihtimalat planı” kapsamında mevcut bilgi ve belgeleri Kasım 2003 tarihi itibariyle sanıklardan Nedim Güngör Kurubaş’a teslim ettiği iddialarına ilişkin, “Kasım ayında ABD’de olduğum, 4 Eylül 2005’e kadar Türkiye’ye dönmediğim belgelerden anlaşılacaktır” dedi. Karataş, pasaport fotokopisi ve ABD Savunma Baknlığı Pentagon’a giriş belgelerini de delil olarak mahkemeye sundu.
Silivri’de görülen ikinci Balyoz davasının dünkü ikinci duruşmasına, YAŞ üyesi Orgenaral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Facebook üzerinden
Karataş, mahkeme heyetine bir dosya sundu. Karataş, 28 Mart 2011’de kızının bir sosyal paylaşım sitesindeki adresine “Başarılı subayı karalamak istiyorlar” diyerek bir link gönderildiğini, bu linkte general karikatürü ve “Balyoz” yazısının bulunduğunu, bu karikatürün de ekranı kitlediğini söyledi.
Karataş, “Bu mesajın aynısı Tümgeneral Kubilay Baloğlu’na da gönderilmiş. Linke tıkladığınızda açılmıyor ve bilgisayarınız kilitleniyor. Sonuçta açmayı başardık. Bir general ve yanında da bir balyoz karikatürü bulunuyordu linkte. Daha soruşturma açılmadan böyle bir mesajın gelmiş olması da düşündürücüdür” diye konuştu.
“Balyoz” kapsamında kendisiyle ilgili hiçbir şey yokken bu mesajı dikkat çektiği için mahkemeye sunduğunu ifade eden Karataş, 25 Ağustos 2003 ile 2 Eylül 2005 tarihleri arasında Washington’da silahlı kuvvetler ataşesi olarak görev yaptığını dile getirdi.

Resepsiyon fotoğrafı verdi
Görev nedeniyle 17 Ağustos 2003’te yola çıktığına ve Genelkurmay Başkanlığı’nda gerçekleştirdiği işlemlere ait belgeler ile kendisi, eşi ve kızının pasaportunun fotokopilerini mahkemeye sunan Karataş, pasaportu incelendiğinde 4 Eylül 2005’te yurda döndüğünü, bu süre içinde de yurda hiç giriş yapmadığının görüleceğini anlattı. Ataşeliğe atanması, Washington Büyükelçiliği’nin resmi belgeleri ile görev nedeniyle katıldığı resepsiyonda çekilen fotoğrafları da mahkemeye veren Karataş, 15 Kasım 2003’te İstanbul’daki bombalı saldırılar nedeniyle, ADB Savunma Bakan Yardımcısı ve Türkiye Genelkurmay 2. Başkanı’nın gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında kendisinin de yer aldığını söyledi.
Karataş, iddianamede, Kasım 2003 tarihi itibarıyla sanıklardan Nedim Güngör Kurubaş’a belge teslim ettiği iddialarına ilişkin de şunları söyledi: “Kasımda ABD’de olduğum, 4 Eylül 2005’e kadar Türkiye’ye dönmediğim belgelerden anlaşılacaktır. Kurubaş 2001-2003’te İtalya’da ataşeydi. Ben ABD’den ayrıldıktan sonra, benim görevime atanan Kurubaş, 15 Eylül’de Washington’a gitmiş. Kurubaş ile 4 yıl boyunca hiç görüşmedik. Birbirimize devir teslim yapmadık.”

Davalar birleştirildi
İddianamede, Oraj Harekat Planı’nda tali bölge komutan yardımcısı olarak adının bulunduğunu belirten Karataş, belgelerin hatalı olduğunu söyledi.
Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün Washington’u ziyareti sırasında birlikte yer aldığı fotoğrafları da sunan Karataş, Gönül’ün teşekkür mektubunu da mahkemeye verdi. Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, Karataş’ın tutuklanmasını, bu davanın “Balyoz Planı” davasıyla birleştirilmesine karar verilmesini istedi. Heyet, davaları birleştirerek Karataş hakkında tutuklama kararı verdi.