Gündem Sosyal medyadaki düello sokağa indi

Sosyal medyadaki düello sokağa indi

20.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en zenginlerinden Elon Musk ile Mark Zukerberg’in kafes dövüşü çağrısının benzeri İstanbul’da gerçekleşti. Sosyal medyadan birbirine meydan okuyan iki fenomen sokakta kavga etti, arkadaşları da bu görüntüleri paylaştı.

Sosyal medyadaki düello sokağa indi

ALEYNA SEVİM / İstanbul - Sosyal medyada tartışan vücut geliştirme koçu Savaş Cebeci ile dövüşçü Kaan Kazgan’ın sokakta buluşup kavga ederek görüntülerini internetten yayınlamaları tepki topladı. Uzmanlar, reyting ve takipçi sayısını artırmak için şiddetin özendirildiğine dikkat çekerek, bu tip görüntülerin engellenmesi gerektiğini vurguluyor. Kanlı görüntülerin geniş kesime ulaşması tepki çekerken, uzmanlar ünlü olma adına yapılan bu tip içeriklerin topumsal zararına ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Kaan Kazgan ve Savaş Cebeci, Tuzla’da boş bir alanda kıyasıya kavga etti. Kavgayı kimsenin ayırmayıp izlemesi büyük tepki çekti.

‘Amaç gündem oluşturmak’

İnsanların beğeni almak ya da takipçi artırmak için denedikleri yolların birçok zarara neden olduğuna değinen Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, “Dünyanın en zenginlerinden Elon Musk ile Mark Zukerberg’in son birkaç aydır medyayı ve toplumu geniş bir şekilde meşgul eden kafes dövüşü daveti var. Öyle bir dünyanın içindeyiz ki birkaç beğeni almak, takipçi sayısını artırmak için insanların sosyal medyada yapmadıkları kalmıyor. Bu olayda da iki kişinin esas amaçları gündem oluşturmak, izleyici kitlelerini artırmak. Amaçlarına da ulaştılar” dedi. Erdoğan, “Nasıl Kurtlar Vadisi dizisinde onların davranış biçimleri, giyimlerini taklit edenler bir anda ortaya çıktı bu normalleştirilmiş şiddeti alıcısı olan şiddeti gören gençler buna benzer davranış gösterebilir. Şiddet görüntülerinin yayınlanmasını bir şekilde engellemek gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Klinik Psikolog Doç. Dr. Yudum Söylemez de, sosyal medyanın toplumun bir aynası olduğunu ifade ederek şunları aktardı: “Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, bütün bunların belki biraz daha görünür hale getirilmesi sosyal medyada yansıtılıyor.

Toplumda ünlü kişilerin de aslında kendilerine böyle bir görev üstlenmeleri gerekiyor. Bir takım fenomenler toplumu olumsuz yönde etkiliyorsa diğerleri de olumlu yönde etkilemeye yönelik mesajlar vermeli ki, farkındalık olsun.”