Gündem Stephen Hawking kimdir, ne zaman doğdu? Neden öldü?

Stephen Hawking kimdir, ne zaman doğdu? Neden öldü?

08.01.2022 - 00:54 | Son Güncellenme:

Bugün İngiliz fizikçi, kozmolog, astronom, teorisyen ve yazar Stephen Hawking'in doğum günü... 2018'de yaşamını yitiren Hawking Google tarafından doodle oldu. Bu gelişme sonrası "Stephen Hawking kimdir, ne zaman doğdu? Neden öldü?" soruları gündem oldu.

Stephen Hawking kimdir, ne zaman doğdu Neden öldü

Stephen Hawking Google tarafından doodle oldu. Bunun nedeni Hawking'in bugün doğum günü olması. Şimdi "Stephen Hawking kimdir, ne zaman doğdu? Neden öldü?" soruları geliyor.

Haberin Devamı

STEPHEN HAWKİNG KİMDİR?

Hawking 8 Ocak 1942 yılında İngiltere’de dünya ya gelmiştir. 8 yaşında St. Albans okuluna başladı. Mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi Koleji’nde eğitim hayatına devam etti. Hawking’in asıl ilgi alanı matematik olmasına rağmen Oxford’da Fizik eğitimi almıştır çünkü o dönemde okulda matematik eğitimi yoktu. Doğa bilimlerinde birinci sınıf ödül madalyasına layık görüldü. . Daha sonra Cambridge de eğitim hayatına kozmoloji üzerine çalışmalar yaparak devam etti. 1973 Yılında Gök Bilim Enstitüsü’nden ayrılarak Matematik Enstitüsüne devam etti. 1979’dan sonra Lucasian matematik profesörü oldu, aynı profesörlük Isaac Newton’a da verilmişti.

Hawking astronomi üzerine çok önemli çalışmalar yaptı. Evrenin temel prensipleri üzerine araştırmalar yatı. Uzay ve zamanı kapsayan genel görelik kuramının Big Bang ile başlayıp Kara Delik ile sonlandığını kanıtladı. Bu çalışma dönemim en önemli buluşlarından biriydi. Hawking bu çalışmayla birlikte kara deliklerin tamamen kara olmadıklarını radyasyon yayarak buharlaşıp görünmez olduklarını kanıtlamış oldu. Kanıtladığı bir diğer sonuç da evrenin bir sonu olduğudur.

Haberin Devamı

STEPHEN HAWKİNG'İN HASTALIĞI

Stephen Hawking 21 yaşındayken tedavisi bulunmayan ALS hastalığına yakalandı. Doktorlar sadece 2 sene yaşayabileceğini söylemesine rağmen o ölüme meydan okumuştur. Bu hastalık Hawking’i genç yaşta tekerlekli sandalyeye mahkûm bıraktı. Zamanla ilerleyen hastalığı bilim adamının konuşmasına da engel oldu. Günümüzde sesini kullanamayan Hawking kendisi için özel tasarlanmış tekerlekli sandalyesinin yazıları sese dönüştürebilmesi özelliğini kullanarak iletişim kurmaktadır.

ESERLERİ

George ve Kırılamayan Şifre, Benim Kısa Tarihim, Zamanın Kısa Tarihi, Zamanın ve Uzayın Doğası, Evrene Açılan Gizli Anahtar, Zamanın Resimli Kısa Tarihi, Kara Delikler ve Bebek evren ve Büyük Tasarım gibi daha sayılabilecek 40’ın üzerinde eserleri mevcuttur. Ve bu eserler birden çok dile çevrilmiştir.