Gündem Sualtı parkında dalana özel bröve

Sualtı parkında dalana özel bröve

22.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çok uluslu gemilerin battığı sualtı parkında sportif dalış sınırlarda olan ve tarih tutkunu dalgıçların inebileceği 15-42 metre aralığındaki 10 noktada 22 batık bulunuyor. Batıklara dalanlar için özel bir bröve tasarlanıyor.

Sualtı parkında dalana özel bröve

GÖKHAN KARAKAŞ- Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle oluşturduğu 150 kilometrekarelik deniz alanı, İstanbul Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi uzmanları tarafından tarihe kazandırıldı.

Haberin Devamı

Sportif dalış sınırlarda olan ve tarih tutkunu dalgıçların inebileceği 15-42 metre aralığındaki 10 noktada 22 batık bulunuyor. Seddülbahir’den Ege Denizi kıyısına uzanan dalış sınırlarının üstündeki derinliklerde Goliath, Triump, Irresisteble, Ocean, Carthage, Midilli, Bouvet gibi büyük savaş gemileri bulunuyor. Ayrıca 4’ü İngiliz, 4’ü Fransız ve biri Avustralya olmak üzere dokuz denizaltı batığı tarihi alandaki dünya mirasını zenginleştiriyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, yerli ve yabancı dalgıçların batıklar hakkında bilgi sahibi olması için broşür ve kitaplar hazırlarken, tüm batıklara dalanlar için özel bir bröve tasarlıyor. 22 batığı keşfeden dalgıçlar böylece dünyada ilk kez sualtındaki parka özel bröve sahibi olacak. Alanda 47’si tarihlenen toplam 51 batık bulunuyor.

Haberin Devamı

Sualtı parkında dalana özel bröve

HMT LUNDY HATIRASI

4 yıl süren Birinci Dünya Savaşı’nın zaman tünelinde 18 Mart 1915 ve 25 Nisan 1915 günleri, Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanlıkların yaşandığı tarihlerdi. İstanbul’a ulaşmak için 18 Mart’ta Çanakkale Boğazı’na dayanan İngiliz, Fransız, Yunan ve İtalyan gemilerinden oluşan donanmaya savunmadaki topçuların baskın ateşi ve Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar geçit vermemişti. 25 Nisan’da ise işgali kara yoluyla deneyen güçler mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından durdurulurmuştu. Alman denizaltısı U 21’in torpidolarınında eklenmesiyle Çanakkale’nin derinliklerinde 45 gemi ve denizaltı batığı dünya mirası olarak korunuyuor. Dalgıçlar için tehlikeli olabilecek savaş malzemeleri uzmanlar tarafından incelenen batıklardan Lundy, Büyük Kemikli açıklarında dalgıçları ağırlıyor. Yüzeye uzanan kılavuz ipiyle 24 metre derinlikteki mayın tarama gemisine ulaşılırken, çevresinde trol teknelerinin bıraktığı ağları görmek mümkün. Çanakkale’den geri çekilme kararı alan Lord Kitchener’in emriyle 7 Aralık’ta dönüşe geçen İngilizler’in Osmanlılar tarafından kullanılmaması için batırdığı gemilerden olan Lundy akya sürülerinin ve ıstakozların eşliğinde geçirdiği 107 yıl içinde derinlerdeki tarihimizi zenginleştiriyor.

Haberin Devamı

Sualtı parkında dalana özel bröve

GÜVERTE MERCAN TARLASI

19 Şubat 1968 tarihinde Malta`dan Bulgaristan’ın Varna limanına giderken Dimos isimli gemiyle çarpışarak batan kaptan Franco, savaş batığı olmamasına rağmen tarihi alanda dalgıçların yoğun ilgisini çekiyor. 45 metre derinlikteki soğuk sularda yatan Kaptan Franco, Çanakkale Boğazı’nın en akıntılı bölgesinde dinleniyor. Bin 530 gros ton ağırlığı ve 125 metre boyuyla heybetli bir görnütü sunan Franco’nun en büyük özelliği Akdeniz’de nesli tehdit altında olan kızıl mercanlara ev sahipliği yapması. Ayvalık’ta karşılaşılan kırmızı mercanların tarla şekilde güvertesinde uzandığı Franco, barındırdığı biyoçeşitlilikle tarihi alanda yerli ve yabancı dalgıçlardan ilgi görüyor. Tarih tutkunu dalgıçları Çanakkale Balık Adamlar Kulübü’nden Ercan Zeybek ve Bilimsel Yüzme Eğitim Merkezi’nden Ali Eyüpoğlu gibi deneyimli sualtı rehberleri güvenli şekilde daldırıyor.

Sualtı parkında dalana özel bröve

DÜNYA STANDARDINDA

Batıkların tarihlenmesini sağlayan görüntüler çeken sualtı görüntüleme uzmanı ve derin su dalgıcı Ali Ethem Keskin, dünyanın pek çok yerinde dalmasına rağmen en heyecan vericilerinin Çanakkale’de olduğunu söyledi. Keskin, “Aksona Mehmet ve Derinlere Saygı Dalış Toplulu ile yaptığımız dalışlarda, I. Dünya Savaşı’nın tüm izlerini taşıyan batıkların dünyanın her yerinden meraklı dalgıçları ağırlayabileceğini gördüm. Sportif sınırları aşan batıkların gizemi sürüyor. Yetkililerin deneyimi ve batıkları sahiplenmeleri alanın dünya ölçülerinde hizmet vereceğini kanıtlıyor. Tarihi alan başkanı İsmail Kaşdemir ve ekibinin dalgıç olması tanıtım için çok büyük bir kazanım” dedi.

Haberin Devamı

"51 TARİHİ BATIKTAN 47'Sİ TARİHLENDİRİLDİ"

Çanakkale’deki 150 kilometrekarelik alanda 47 tanesi tanımlanan 4’ü üzerinde çalışılan toplam 51 tarihi batık bulunuyor. 5 ile 82 metre aralığında değişen derinliklerdeki batıklardan 22’si dünya genelinde geçerli sportif dalış sınırlarında. Alanda S/S Milo, Fransız Massena, Saghalien, Vincenzo Florio, Santa Maria Della Vittoria, Alman torpidobotu ve çıkarma gemilerinin kalıntıları da dalış sınırlarında. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, sportif dalış derinliğinden daha derinde olan Osmanlı’nın Midilli, İngiltere’nin HMS Triumph, HMS Goliath, HMS Irresistible, HMS Ocean, Avustralya’nın AE2 denizaltısı, Fransa’nın Bouvet savaş gemisi, Saphire ve Joule denizaltıları ile Carthage yolcu gemisinin tarihi zenginliği arttırdığını vurguladı.

Haberin Devamı

"DERİNLERE SAYGI DUYUYORUZ"

Sualtında unutulan tarihi değerlerimizi hatırlatmak için çabalayan Derinlere Saygı Dalış Topluluğu üyeleri Yener Kuşçu, Saruhan Singen, Birkan Erdem, Ebru Caymaz ve Mücahid Yapıcı da tarihi batıklara dalanlar arasındaydı. Saruhan Singen, Çanakkale’nin geçilmezliğini sualtında hatırlatan batıkların her dalgıcı heyecanlandıracağını belirtti.