Gündem Sümela’da ayin heyecanı

Sümela’da ayin heyecanı

14.08.2010 - 13:35 | Son Güncellenme:

Tarihi manastırda yarınki ayin nedeniyle oteller doldu, turizm canlandı

Sümela’da ayin heyecanı

TRABZON’un dünyaca ünlü Sümela Manastırı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği izinde yarın yapılacak ayin nedeniyle Rus, Gürcü ve Yunanlı turistlerin kente gelişi devam ediyor. Ayin saatine kadar yaklaşık 3 bin kişinin gelmesi beklenilen Trabzon’da turizm açısından alışılmadık bir canlılık yaşanıyor. Vatandaşların da olaya son derece olumlu ve hoşgörülü yaklaşması dikkat çekiyor.

Sümela Manastırı’nda yarın yapılacak ayin için Yunanistan, Rusya ve Gürcistan’dan gelen turist kafileleri, kentteki otelleri neredeyse doldurdu. Trabzon, PKK terörü öncesinde turizm açısından yaşadığı canlı günlere döndü, otellerde boş oda kalmadı. Kent sokakları, Trabzonluların daha önce görmeye pek alışık olmadığı siyah giysili ve sakallı Ortodoks din adamları ve birlikte geldikleri turist kafileleri ile doldu. Özellikle Rus ve Yunanlı turist gruplar, kent merkezindeki Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü ve Fatih ve Ortahisar Cami gibi tarihi eserleri inceledi, bilgi alıp bol bol fotoğraf çektirdi. Bazıları da yarın ayinin yapılacağı Sümela Manastırı’nı gezdi.

POLİSTEN ÖZEL ÖNLEM Bu arada, pazar günü yapılacak ayin nedeniyle Trabzon’a gelecek olan turistlerin herhangi bir sorunla karşılaşmaması için Trabzon Emniyet Müdürlüğü de özel önlem aldı. Polis ekipleri araçlarla turist kafilelerine eşlik etti, turistlerin ziyaret ettiği tarihi eserlerde de polisler görevlendirildi. Emniyetin tedbirlerinin turistlerin kentten ayrılmasına kadar devam edeceği öğrenildi.

AYİNİ PATRİK YÖNETECEK Sümela Manastırı’nda yarın sabah 10.00’da başlayacak olan ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetecek. Saat 12.00’ye kadar devam edecek olan ayine, Rusya, Gürcistan ve Yunanistan’dan gelen 550 turist, verilen kartlarla katılabilecek. Diğer turistler ise ayini, manastırın üzerinde yer aldığı dağın eteğindeki tesislerin çevresine yerleştirilecek büyük ekran televizyonlardan izleyecek. Ayin öncesi ve sonrasında bölge güvenliğini de özel bir güvenlik şirketinin elemanları sağlayacak. Manastır, ayin sonrası temizlik için kapatılacak, saat 14.00’den sonra tekrar ziyarete açılacak.

PATRİK VE MÜFTÜ İFTARDA BULUŞUYOR Bu akşam saat 19.00’da uçakla Trabzon’a gelmesi beklenilen Rum Fener Patriği Bartoholomeos ile Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Nihat Usta Lokantası’nda düzenlediği iftar yemeğinde bir araya gelecek. İftar yemeğine, Ortodoks din adamlarının da katılacağı öğrenildi.

VATANDAŞ HOŞGÖRÜLÜ Bu arada, Sümela Manastırı’nda ayine izin verilmesi kent genelinde olumlu karşılandı. bu konuda vatandaşların görüşleri şöyle: Mehmet Akyol: “Ayine nifak sokmak isteyenler olacaktır ama emellerine ulaşamayacaktır. Ezanın Avrupa ülkelerinde okunmasına saygı gösteriliyorsa, bizler de onların dinlerine ve ibadetlerine saygı göstermeliyiz.” Ahmet Yılmaz: “Kendimize ilişkin şeylere saygı duyulmasını istediğimiz gibi farklı insanlarında bu tür ibadetlerine saygı göstermeliyiz. Ayinin yapılmasından yanayım. Ayinin kötü amaçlara yol açacağına asla inanmıyorum.

Cengiz Tok: “İnsanların ibadet etmeleri kimseye bir zarar vermez. İnancı olan insanlardan kimseye zarar gelmez. Bu ayin şehir turizmine canlılık getirmesinin yanı sıra şehir ekonomisine de katkı sağlayacaktır.” Sinem Kahraman: “Ayin Trabzon’u tanıtım açısından büyük önem arz etmektedir. Şehrimizde yapılacak olan bu tür aktivitelerin Trabzon’a ve Trabzon halkına daha çok artılar getireceği kanaatindeyim. Ayin yapılmalıdır, herkes de saygı duymalıdır.” Salih Kayhan: “Normal karşılamamız lazım. Onlar bizim dinime dokunmasınlar, kendi ibadetlerini yapsınlar. Biz de yurt dışındaki camilerimizin ibadete açılmasını istiyoruz.” Ahmet Bektaş: “İnsanlar gittikleri ülkenin kuralarına uyarsa sorun yaşanmaz. Ayin turizm için önemlidir. Onların inançlarına saygı duymamız lazım.”