Gündem Süper başladı

Süper başladı

08.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rock’n Coke 2013 diğerlerinden farklıydı. 5 sahne olması Avrupa’daki festivallerdeki gibi katılanlara farklı seçenekler sundu. Arctic Monkeys ve Duman festivalin en ilgi gören sahne performanslarını sergiledi

Süper başladı

Yeni Rock’n Coke’un en büyük farkı sahne sayısının fazla olması. Yeni Rock’n Coke diyorum çünkü bu yıl başlangıcından bu yana ilk kez Rock’n Coke Pozitif tarafından değil Show How tarafından düzenlendi. Festivali takip edenler bazı farklılıklar olacağını biliyor, nasıl bir festivalle karşılaşacaklarını merak ediyorlardı.
Festivalde beş sahne var. Rock’n Coke Sahnesi, yani ana sahne, Coca Cola Zero, Party Arena, keşif sahnesi, şehir sahnesi. Bunların dışında bir chill out zone, bir de kulaklıkları takıp ortamdan soyutlanarak dans edeceğimiz slent disco yani sessiz disco sahnesi var. Bu kadar fazla sahne olması güzel çünkü Avrupa festivallerine olduğu gibi farklı seçenekler sunulmuş insanlara. Ancak bazı sahneler boştu. Chill out gündüz saatlerinde rağbet gördü zira serindi. Silent disco eğlenceliydi, dolanırken bir iki dakikalığına da olsa kulaklığı takıp ortamdan soyutlanarak dans etme imkânından faydalandı vatandaş.
Tarık Mengüç, Rock’n Coke’un en ilginç simalarındandı. Yaptığı videoyla “Ben Rock’n Coke’ta niye yokum?” diye sormuştu muradına erdi. Deriler içinde saat 14.00’te çıktığı keşif sahnesinde “Rockçı olmak ne zormuş bu sıcakta derileri giydik” dedi. Şakşuka’yı da söyleyip sahneden indi. Festivalin en memnun insanlarındandı. Coca Cola Zero sahnesinde çalan Palma Violets’ın Duman’a denk gelmesi talihsizlikti, hafiften boştu bu konser.

Duman’dan ‘Eyvallah’
Duman her zaman iyi bir festival grubu olduğunu kanıtlamıştır. Burada da durum aynıydı. Duman’ın Gezi icin bestelediği “Eyvallah” güzel tepki aldı. Gezi ruhu Rock’n Coke’ta da vardı.
Bir ara Duman “sıraya dizdin bizi zaman” derken biz de sıraya dizdin bizi Rock’n Coke dedik aynı dakikalarda, Rock’n Coke Card sırasında. Bu kart olayı bir türlü halledilemiyor Rock’n Coke’ta. Bir kişinin kart alması 10 dakika sürüyor. Bu kartı almadan alışveriş yapılamıyor. 10 binlerce insandan söz ediyoruz, hesabı siz yapın. Fiş daha pratik arkadaşlar, gelecek festivalde aklınızda olsun.
Festivalde en fazla genç nesil, hani şu y kuşağı dedikleri nesil ne yapacak diye merak ettim. Gördüğüm kadarıyla çoğunluktaydılar. Y kuşagı sağlıklı besleniyor, simit sarayı McDonald’s boş ama mesela uzakdoğu yemekleri yapan Walk the Vok’ta kuyruk vardı.
Ama Y kuşağı yabancı indie gruplardansa Duman’ı tercih ediyor. Sosyologlarımız için kayıtlara geçsin.
Her zaman eleştirilen tuvaletlerde huzur ve kardeşlik ortamı hakimdi. Bir ara kabinden siyahlar giymiş, başında da taç olan bir nevi kraliçe çıktı (gerçekten). Kraliçelere layık tuvaletler vardı sizin anlayacağınız Rock’n Coke’ta!

Keşif çadırı iyi fikir
Keşif çadırı iyi bir fikirdi ama insanımız keşiflere pek meraklı değil. Bildiği şeyi dinlemeye geliyor ve yeniliklerle pek ilgilenmiyor genellikle. Burada da durum farklı değildi. Bu çadır bana kalırsa hak ettiği ilgiyi bulamadı.
Hurts cumartesi gününün ana gruplarından biriydi. Beklediğimden daha fazla ilgi çekti. Türkiye’de “Wonderful Life” dışında pek bilinmeyen bir grup için iyi bir sonuç (Not: Sahnede mikrofon kırmak hafif demode ama çok da fena değildi). Festivalin en fazla merak edilen ismi, Türkiye’ye ilk kez gelen ve yeni albümünü 9 Eylül’de yayımlayacak olan İngiliz ekip Arctic Monkeys’di. Grup bir anlamda yeni albümünün ilk konserini burada vermiş oldu. Hem eski hem de yeni albümden şarkılar çaldılar.

Kart sistemi çöktü
Gecenin gizli yıldızı Party Arena’daki Dub FX’di. Tek başına kalabalığı coşturdu. İnanılmaz bir MC. Takibe almalısınız. Eğer bir festivale üç-dört satte ulaşılıyorsa insanları kart için bir saat içki için bir saat bekletmek yazık günah. Dünyanın hiçbir festivalinde böyle bir uygulama yok. Ortalık bu yüzden cinnet geçiren ya da yılmış insanla doluydu.
Gece bir noktada kart sistemi iflas etti. Barlardan ücretsiz içki verilmeye başlandı. Bu durum da sıraları engellemedi. Üstelik gündüz kartlarını dolduran ve bu kartı kullanamayanlar için bir ekstra da değildi bu. Bu içecek meselesi o kadar önemli ki yıllarca uğraşıp festival yapıyorsunuz ve insanlar bu festivali “içki alamadık” diye hatırlıyor neticede.
Not: Gündüz sıcak oluyor gece serin. Ona göre ayarlayın kendinizi ve gece donmayın.