Gündem Sur’a yürümek isteyen gruba izin çıkmadı

Sur’a yürümek isteyen gruba izin çıkmadı

19.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da HDP’li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup, basın toplantısının ardından Sur ilçesine yürümek isteyince polis önce uyardı sonra da tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti

Sur’a yürümek isteyen gruba izin çıkmadı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi’nde 11 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte operasyonlar sürüyor. HDP’li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup dünkü basın toplantısının ardından uyarılara rağmen Sur ilçesine yürümek isteyince güvenlik güçleri izin vermedi.

Haberin Devamı

HDP, DBP, DTK ve HDK adına yapılan ortak basın toplantısının ardından HDP’li milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Mahmut Toğrul’un da aralarında bulunduğu kalabalık grup, Sur’a yürümek istedi. Kol kola giren HDP’li milletvekillerinin arkasından, “PKK halktır, halk burada”, “Yaşasın Sur direnişi” sloganları atan grup, yürüyüşe geçti.

Polise ses bombası

Ekinciler Caddesi üzerinde önlem alan polis, uyarı anonsu yaparak dağılmalarını istedi. Ancak buna rağmen yürüyüşe devam eden gruba polis tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Göstericiler arasından zaman zaman, zırhlı polis araçlarına ses bombaları atılırken, Ofis semtindeki ara sokaklarda zaman zaman silah ve patlama sesleri duyuldu. Güvenlik güçleri ile göstericiler arasında başlayan çatışmalar aralıklarla devam ederken arada kalan çocukları polis ekipleri kurtararak güvenli bölgeye götürdü.

Haberin Devamı

Müdahale sonrası ara sokaklara kaçan göstericilerin polise saldırılarını sürdürmesi üzerine zırhlı araçtan anonsla, “müdahalede bulunmak istemiyoruz, dağılın” uyarısı yapıldı. Uyarıları dikkate almayan göstericiler, müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı. Çıkan olaylarda bazı kişiler gözaltına alındı.

Sur’a yürümek isteyen gruba izin çıkmadı


Polisler, gazdan etkilenen çocukları kucaklarına alarak olay yerinden uzaklaştırdı.

Kira ve gıda yardımı

Sur Kaymakamı Memduh Tura, Sur ilçesinde 15 mahalle bulunduğunu, sokağa çıkma yasağı ilan edilen altı mahalle ve bir caddede yeniden huzur ve sükunun sağlanması ve sivil vatandaşların zararlarını minimum seviyeye indirmek için çalıştıklarını söyledi. Tura, ilçeden göç eden veya geçici olarak mahalleleri terk eden vatandaşlara yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirterek “Kira yardımı da gıda ve başka konularda yardım talep eden vatandaşlarımız da var. Hepsine yardımda bulunuyoruz. Hiçbir vatandaşımızı kaymakamlığımızın kapısından geri çevirmiyoruz. Sosyal yardım şartlarımızı esnettik. Yaşanan mağduriyetten dolayı vatandaşlarımıza daha çok destek sunma adına hiçbir talebi geri çevirmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kaymakam Tura, bin aileye nakdi yardımda bulunduklarını da aktararak, normalde taleplere ilişkin değerlendirmenin haftada bir gün yapıldığını ancak şimdi haftada üç gün görüşülerek taleplerin en geç iki gün içinde karşılandığını belirtti.

‘Zarar karşılanacak’

Tura, “Prosedüre göre zararların karşılanması birkaç ayı alabiliyor ancak Valimizin talimatıyla Sur’daki faaliyetler bittikten hemen sonra inceleme yapılarak vatandaşımızın zararı en kısa sürede karşılanacak” dedi. İlçede ekmek ihtiyacına yönelik tüm taleplerin karşılandığını ifade eden Tura, başka ilçelere yerleşen vatandaşlara da gittikleri ilçelerde kaymakamlıklarca gıda ve barınma yardımında bulunulduğunu anlattı.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 mahallede sağlık hizmetlerinin yürütülemediğini de ifade eden Kaymakam Memduh Tura, “Bu nedenle bu mahallelere en yakın sağlık ocaklarına veya aile sağlık merkezlerine doktor arkadaşlarımız yönlendirdik” dedi.

Bakanlıktan destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da Sur’da yaşanan olaylardan etkilenen ailelerin belirlenmesi çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Terör olaylarından etkilendiği belirlenen toplam 226 aileden 94’üne ulaşıldığı belirtilerek mağdur ailelerden 72’sinin çatışmaların yaşandığı bölgeden taşındığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Cuma namazı kıldılar

Teröristlerin hendek kazarak, barikat kurduğu ve patlayıcı tuzakladığı ilçedeki bazı camilerde de cuma namazı kılındı. Güvenlik güçlerinin kolaylık sağlaması sonucu vatandaşlar, camilere gidip cuma namazını kılarak dua etti.

PKK’dan saldırı: 1 polis yaralandı

Sur’da zırhlı polis aracına teröristler roketatarla ateş açtı. Atılan roketatar mermisi araca isabet etmezken, roketin şarapnel parçasının sekmesi sonucu çevredeki bir polis memuru yaralandı. Yaralı polis hastanede tedavi altına alınırken, durumunun iyi olduğu öğrenildi.

CHP’li vekiller Diyarbakır’da

CHP’nin İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, incelemelerde bulunmak üzere dün Diyarbakır’a geldi. İlk olarak Diyarbakır Barosu’nu ziyaret eden milletvekillerinden Yarayıcı, barışın en kısa sürede tesis edilmesi için çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Son gelişmelerin ülkeyi çok daha karanlık bir noktaya götürdüğünü, bu durumun kaygı verici olduğunu belirten Yarayıcı, “Duyduğumuz kaygı ve endişenin bertaraf edilmesi için ve barışın tekrar sağlanabilmesi için neler yapılabilir noktasında çaba içerisindeyiz” dedi.

‘Sur’daki tablo yüreğimizi yakıyor’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Sur ilçesindeki olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, “1.5 milyon insanın yaşadığı kentte büyük bir siyasi kriz, sosyal sorun, büyük bir yıkım yaşıyoruz. Bütün bu genel tablonun içinde Sur da apayrı ve özel bir yerde oturuyor. Kültür Bakanlığı, kentteki bütün STK’lar, belediyemiz, yerel yöneticilerin tamamı, büyük bir seferberlik haliyle surların Dünya Kültür Mirası Listesi’ne yazılması için mücadele ettik. Böylesi görkemli olan bir tarihi kentte, yaşanan bu tablo hepimizin yüreğini yakıyor”dedi. Kışanak, Silvan’da yaşanan çatışmalarda da 800 evde hasar olduğunu, 100 evin kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Tüm uyarılara rağmen yürümek isteyen kalabalık grup, polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahalesi üzerine ara sokaklara kaçmaya çalıştı. Olayların sonunda gruptan bazı kişiler gözaltına alındı.