Gündem Suriyeliler de ‘kaçak’ istemiyor

Suriyeliler de ‘kaçak’ istemiyor

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kentte kayıtlı hayat süren Suriyeliler, “Biz de kaçak yaşayanların gönderilmesini istiyoruz. Kavgaya karışıp, hırsızlık yapıyorlar. Bizim gibi ikametgah şartlarını sağlayıp, para ödeyip çalışanlar hedef haline geliyor” diyor.

Suriyeliler de ‘kaçak’ istemiyor

ÇİĞDEM YILMAZ- İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce kaçak göçmenlere yönelik son günlerde başlatılan denetimler, yasal göçmenleri memnun etti.

Haberin Devamı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün aldığı kararla geçtiğimiz salı günü kaçak göçmenlere yönelik kesintisiz denetim başlattı. Yapılan denetimler sonrası son bir haftada 5 bin göçmen yakalandı. Yakalanan göçmenler sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi. Denetimlerin devam ettiği İstanbul’da, göçmenlerin en yoğun yaşadığı Fatih ilçesindeki ve Zeytinburnu ilçesindeki göçmelere, kaçak göçmenlere yönelik yapılan denetimleri sorduk. Suriyeliler kaçak göçmenlere yapılan denetimlerin doğru olduğunu söylerken, Afganistanlılar ise yapılanların doğru olmadığını söylüyor.

İlk durağımız Fatih ilçesi oldu. Fatih ilçesinde özellikle Aksaray bölgesinde yıllardır ağırlıklı olarak Suriyeliler var ve bölgedeki dükkanlarını büyük bir çoğunluğu Suriyelilere ait. Girdiğimiz dükkanlarda kiminle konuştuysak, uzun yıllardır Türkiye’de yaşadıklarını ve çalışma izinlerinin olduğunu öğreniyoruz. Kaçak göçmenlere yönelik yapılan denetimleri sorduğumuzda da, Suriyeliler doğru bir karar olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Çalışma izni var

İstanbul’a 8 yıl önce Halep’ten geldiğini söyleyen M. M.(36), “Biz yıllardır Türkiye’de yaşıyoruz. Çalışma iznimiz de var. Dükkanımda, çalışanların da hepsinin de var. Kaçak kalanların gönderilmesini biz de istiyoruz. Kavgaya karışıyorlar, hırsızlık yapıyorlar. Bir de biz burada kaldığımız için Türk devletine her yıl ikametgah parası veriyoruz. Ama kaçaklar kafasına göre yaşıyor” dedi. 2016 yılında Türkiye geldiğini söyleyen Muhammed Raşit de şunları söyledi: “Bizim dükkanımızda sadece Suriyeliler yok Filistinliler de var ve çalışan herkesin çalışma izni bulunuyor. Devlette kaydımız da var. Ama kaçak yollarla Türkiye’ye gelen bazı kişiler bir olaya karıştığında hepimiz hedef haline geliyoruz. Bir de buradaki Suriyelilerin çoğunun ailesi var ve aileleriyle yaşıyorlar.”

‘Gönderilmemeli’

Fatih’ten sonra da Zeytinburnu’na geçtik. Zeytinburnu da ise yoğun bir Afgan nüfusu olmasına rağmen, önceki gün gittiğimiz Zeytinburnu’nda, Afganistanlı sayısının azaldığı dikkatimizi çekti. Bölgede çok sayıda da Afgan restoranı bulunuyor. Bölgede en bilen restoran ise Türk-Afgan adlı restorandı. O restoranda gittiğimizde, içerin dolu olduğunu gördük. İçerideki müşterilerin hepsinin Afgan olduğunu söyleyen işletmeci, “Son iki aydır özellikle buradaki Afganlar götürüyorlar. Bazı Afganlar korkuttuğu için evden çıkmıyor. Hatta bu ara evlere de baskın yapıldığını söylüyorlar. Polisin götürdüğü Afganların hepsi de gönderilmiyor. Parası olan ve avukat tutabilenler serbest bırakılıyor” dedi. Başka bir Afgan da şunları söyledi: “Her milletin iyisi kötü var ama bir şey olduğunda Afganlar sorumlu tutuluyor. İnsanlar Taliban’dan kaçıp, buraya çalışmaya geldi, gönderilmelerini doğru bulmuyorum.”

Haberin Devamı

Gündüzleri çıkmıyorlar

Zeytinburnu’nda yaşayan Türkler de son birkaç haftadır, sokaktaki göçmenlerin yakalandıklarını ve bu yüzden göçmenlerin özellikle gündüz saatlerinde sokağa çıkmadığını söyledi. Yıllardır Zeytinburnu’nda esnaf olduğunu söyleyen M.K. da gözaltına alınan göçmenlerin belli bir süre sonra serbest bırakıldığını ve yeninden Zeytinburnu’na döndüğünü öne sürdü.