Gündem Suriyelilere yetenek analizi

Suriyelilere yetenek analizi

07.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu, son dönemde baş gösteren “Suriyeli” çatışmasına çözüm arıyor. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda son dönemdeki Suriyeli çatışması ele alındı.

Suriyelilere yetenek analizi

Komisyonda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, “Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sağlık ve Millî Eğitim Bakanlığı hepimiz oturduk bir eylem planı hazırlıyoruz. Her birisinin mesleki bilgilerini ölçmeye çalışıyoruz. Yatkınlıklarına göre de başta İŞKUR olmak üzere her birisine işbaşı eğitimler verilecek” dedi. Akyıl, özetle şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

- 283 TL HARÇ: Çalışma izni harçları sorun oldu. İşveren yatırmıyor çünkü zaten düşük maliyetle çalıştırmaya çalışıyor, Suriyeli zaten vermiyor. Bunu 2019’da 800 TL’den 283 liraya düşürdük. Resmi olarak şu anda 2019’da 82 bin 365 çalışma izni rakamımız var. Şu anda 3,6 milyon Suriyeli var. Çalışma çağında olan Suriyeli sayısı 2 milyon 150 bin civarında ama bunların İşgücü piyasasına katılması beklenen kişi sayısı ise 922 bin 851.

- MESLEKİ DİL SORUN: En büyük engellerden birisi dil engeli. Dil dediğimiz konu sadece Türkçeyi konuşup konuşmaması değil, işverenin yanında çalışırken mesleki dil yoksunluğu. Yani bir tezgâhta çalışırken onun teknik terimlerini bilmezse işveren açısından sıkıntı oluyor. Çözümü için bir program çıkarıldı.

Haberin Devamı

- ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ YOK: Çalışma kültürü en büyük sorunlardan birisi. İşe yerleştiriyorsunuz ama henüz daha buradaki düzenli çalışma kültürüne alışık olmadığı için -yani sabah sekiz akşam beş-altı gibi, o yedi buçuk saatlik sürelere- sıkıntı oluyor.

‘Nefret söylemi provokasyon doğuruyor’

Komisyon Başkanı AK Partili Atay Uslu ise, Suriyelilere yönelik nefret söylemi veya yanlış bilgilerin provokatif eylemleri doğurduğunu söyledi. Kamuoyunda, “Suriyelilere maaş veriliyor” şeklinde yanlış bir bilginin bulunduğunu belirten Uslu, bunun asla olmadığını, Suriyelilere hayatlarını sürdürebilmeleri için AB fonlarından alınan desteklerden 1 milyon 600 bin kişiye aylık 120 lira verildiğini anlattı.

Sektörlerdeki açıklar araştırılıyor

- GEÇMİŞİ ÇIKARILIYOR: Arz talebe bakıyoruz, bizim hangi sektörlerde ne tür taleplerimiz ve açığımız var, boş istihdam alanlarımız var; biz bunların bir çalışmasını yaptık. Şimdi, Suriyelilerin bir background (arka plan-geçmiş) çıkarmaya çalışıyoruz. Yani birisi, ‘ben mobilyacıyım’ deyince ona göre uygun bir iş, alternatif teklif edeceğiz.

- AİLESİ TAŞINACAK: Bir kişiyi bir işe alırken devamlılığını düşünüyoruz. Mesela, işte, bizim hedef kitlemizdeki ulaştığımız kişiye ve ailesine diyeceğiz ki: ‘Şurada size sunacağımız bir iş var, hatta hayat var’. Neden? Çünkü ailesini taşıyacağız oraya, çocuğunun okula gitmesini sağlayacağız.